29 Eylül 2012 Cumartesi

En Etkileyici Filmler Listesi

İzlediğim En Etkileyici Filmler / The Most Impressive Films I Have Ever Seen
or (ya da)
The Movies You Must See Before You Die / Ölmeden Önce İzlemeniz Gereken Filmler
( by Nikrom Çelik )
*** (3) yıldız / stars : 100 üzerinden 95 – 100 puan verdiğim filmler /
95 – 100 points out of 100.
** (2) yıldız / stars : 100 üzerinden 85 – 94 puan verdiğim filmler /
85 – 94 points out of 100.
* (1) yıldız / star : 100 üzerinden 75 – 84 puan verdiğim filmler /
75 – 84 points out of 100.
(İsimler sıralanırken rakam ve sayı ile başlayanlar en başa alındı. Batı dillerinde çok kullanılan “the, il, la, le, el, das, der, det, l’, c’ ” vb. artikeller noktalı virgül ile ayrılarak başlığın sağına alındı. Filmler için kısa yorumlar/açıklamalar yazıldı.)

Son Güncelleme Tarihi / Last Update: 09.08.2013.
2.038 film arasından seçilmiş 661 film. / 661 movies chosen from amongst 2.038 movies.

~ (500) Days of Summer * / Aşkın (500) Günü (2009), Marc Webb, ABD; Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Moretz. > Kadın aşka inanmasa da …
~ 10 * / On (1979), Blake Edwards, ABD; Dudley Moore, Julie Andrews, Bo Derek, Robert Webber. > “Öylesine seks” ve “mânâlı seks” ayrımına giden, “mânâlı seksin” daha üstün olduğunu eğlenceli bir biçimde savunan bir romantik-erotik komedi.
~ 11:14 * (2003), Greg Marcks, ABD – Kanada; Henry Thomas, Blake Heron, Barbara Hershey, Clark Gregg, Hilary Swank. > Hayatta tesadüf diye bir şey yoktur ya da hayat tesadüflerden ibarettir.
~ 12 *** (2007), Nikita Mikhalkov, Rusya; Sergey Makovetskiy, Nikita Mikhalkov, Sergey Garmash. > Mahkemeler adalet dağıtabilir mi? (Cevap: Duruma ve kişilere bağlıdır.) “12 Angry Men”e yapılmış Rus güncellemesi.
~ 12 Angry Men *** / Oniki Öfkeli Adam (1957) Sidney Lumet, ABD; Henry Fonda, Lee J. Cobb, E. G. Marshall. > Mahkemeler adalet dağıtabilir mi? (Cevap: Duruma ve kişilere bağlıdır.)
~ 21 Grams ** / 21 Gram (2003), Alejandro González Iñárritu, ABD; Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro, Charlotte Gainsbourg, Carly Nahon. > İnsan öldüğünde 21 gram hafiflermiş...
~ 25th Hour * / 25. Saat (2002), Spike Lee, ABD; Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawson. > Suç işlemek –hele bir de yakayı sıyıramadıysanız- çok kötüdür; heba etmeyin hayatınızı.
~ 39 Steps; The * / 39 Basamak (1935), Alfred Hitchcock, Birleşik Krallık; Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim, Godfrey Tearle, Peggy Ashcroft, John Laurie. > Entrikası günümüzde biraz çocuksu görünse de, mihrap ayakta.
~ 99 Francs *** / 9,90 YTL (2007), Jan Kounen, Fransa; Jean Dujardin, Jocelyn Quivrin, Patrick Mille, Vahina Giocante, Elisa Tovati. > Büyüsü bozulmuş dünyayı yeniden büyülemekle, tüketicilerin ayılmasını önlemekle görevli reklam sektörünün başarılı yazarı Octave Parango, yaptığı işin gereksizliğini, yaşadığı hayatın boşluğunu görmeye başlar.
~ 2001: A Space Odyssey *** / 2001 - Uzay Yolu Macerası (1968), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık - ABD; Keir Dullea. > İnsanoğlu Tanrı olmaya yazgılıdır. Çünkü böyle buyurdu Zerdüşt.
~ À Bout de Souffle * / Breathless / Serseri Âşıklar (1960), Jean-Luc Godard, Fransa; Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg. > Hızlı yaşayan genç ölür.
~ A Bridge Too Far * (1977), Richard Attenborough, ABD - Birleşik Krallık; Sean Connery, Dirk Bogarde, Gene Hackman, Ryan O'Neal, Anthony Hopkins, Michael Caine, Maximilian Schell. > İkinci Dünya Savaşı sırasında Müttefik ordularının Alman ordusuna yenildiği Arnhem Savaşı'nın detaylı özeti.
~ A Christmas Story ** / Bir Noel Hikâyesi (1983), Bob Clark, ABD – Kanada; Melinda Dillon, Darren McGavin, Peter Billinsley. > Benim için iyi olanın ne olduğunu ben bilirim. Bir çocuk olsam bile.
~ A Fish Called Wanda *** / Wanda Adında Bir Balık (1988), Charles Crichton, ABD - Birleşik Krallık; John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin. > Çok komik bir soygun filmi. Hayvansever bir katil barındırıyor.
~ A Man for All Seasons * / Her Devrin Adamı (1966), Fred Zinnemann, Birleşik Krallık; Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw. > Düşünce özgürlüğünün sınırları var mıdır ve bu sınırlar nasıl çizilir, kim çizer?
~ A Matter of Life and Death * / Stairway to Heaven / Aşk ve Ölüm (1946), Michael Powell, Emeric Pressburger, Birleşik Krallık; David Niven, Kim Hunter, Roger Livesey, Raymond Massey, Robert Coote. > Uçağı düşerken ölmesi gereken ama "teknik bir aksaklık sonucu" ölmeyen bir savaş pilotu "fazladan" yaşadığı sürede bir kıza aşık olur ve yaşamını sürdürebilmek için göksel hükümranlığa karşı temyiz davası açar.
~ A Place in the Sun * / İnsanlık Suçu (1951), George Stevens, ABD; Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters, Raymond Burr. > Bazı cinayetler kalpte işlenir.
~ A Shot in the Dark ** / Karanlıkta Bir Çığlık (1964), Blake Edwards, Birleşik Krallık – ABD; Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom. > İkinci “Pembe Panter” filmi ve serinin en iyisi.
~ A Single Man * / Tek Başına Bir Adam (2009), Tom Ford, ABD; Colin Firth, Julianne Moore. > Siz planlarınızdan söz ederken Tanrı gülümser.
~ A Star is Born * / Bir Yıldız Doğuyor (1954), George Cukor, ABD; Judy Garland, James Mason, Jack Carson, Charles Bickford. > Gösteri her şeye rağmen devam etmeli.
~ Abre los Ojos * / Open Your Eyes / Gözlerini Aç (1997), Alejandro Amenábar, İspanya - Fransa - İtalya; Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera, Fele Martínez. > Rüya içinde bir rüya, çıldırı koridorlarında bir gezinti.
~ Abyss; The ** / Işığın Bittiği Yer [171 dakikalık "special edition"] (1989), James Cameron, ABD; Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester, Todd Graff. > Uzayın derinliklerini bilmiyoruz, ya okyanusların derinliklerini?
~ Ace in the Hole * / The Big Carnival (1951), Billy Wilder, ABD; Kirk Douglas, Jan Sterling. > Medyanın elini atıp da içini boşaltmadığı bir şey yoktur. “İnsanlar” (müşteriler) böyle sever çünkü.
~ Across the Universe * (2007), Julie Taymor, ABD; Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson. > Fantastik, müzikal, Beatles’cı bir aşk öyküsü.
~ African Queen; The * / Afrika Kraliçesi (1951), John Huston, Birleşik Krallık - ABD; Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley. > Kadın ve erkek; bir birlerini bütünlerler.
~ Aguirre, der Zorn Gottes ** / Aguirre, Wrath of God / Aguirre, Tanrı’nın Gazabı (1972), Werner Herzog, Batı Almanya; Klaus Kinski, Helena Rojo. > İnsan; dünyayı versen doymayan.
~ A.I. - Artificial Intelligence * / Yapay Zekâ (2001), Steven Spielberg, ABD; Haley Joel Osment, Jude Law, William Hurt. > Gelecekte geçen bir Pinokyo masalı.
~ Airplane! *** / Uçak (1980), Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker, ABD; Robert Hays, Julie Hagerty, Leslie Nielsen. > Kendisiyle ve geri kalan tüm sinemayla dalga geçmeyi en güzel biçimde başaran bir saçma komedi.
~ Akira ** (1988), Katsuhiro Ôtomo, Japonya; animasyon. > Anlaşılması güç ama çok güzel bir fantezi.
~ Alice in den Städten *** / Alice in the Cities / Alice Şehirlerde (1974), Wim Wenders, Batı Almanya; Rüdiger Vogler, Yella Rotlander. > Yol; başlar her kapı eşiğinden.
~ All About Eve *** / Perde Açılıyor (1950), Joseph L. Mankiewicz, ABD; Bette Davis Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm, Gary Merrill. > Gösteri her ne pahasına olursa (itibar, onur, aşk, ruh vs.) olsun devam etmeli.
~ All Quiet On The Western Front *** / Batı Cephesi'nde Yeni Bir Şey Yok (1930), Lewis Milestone, ABD; Louis Wolheim, Lewis Ayres, John Wray, Arnold Lucy, Ben Alexander, Scott Kolk. > Gelmiş, geçmiş ve söylenebilecek hemen her şeyi söylediği için de muhtemelen gelecek en iyi savaş karşıtı savaş filmi.
~ All That Jazz *** / Bütün O Caz (1979), Bob Fosse, ABD; Roy Scheider, Jessica Lange, Leland Palmer, Ann Reinking, Cliff Gorman. > Ölümün Beş Safhası ya da Nedamet, Nedamet, Nedamet... 
~ Alpha Dog * / Rehine (2006), Nick Cassavetes, ABD; Emile Hirsch, Justin Timberlake, Ben Foster, Bruce Willis, Sharon Stone, Anton Yelchin, Harry Dean Stanton. > Suç örgütünün gençlik hali.
~ Amadeus *** (1984), Milos Forman, ABD; F. Murray Abraham, Tom Hulce. > Yanı başındaki dehayı kıskanmak...
~ Amants du Pont-Neuf; Les * / Köprü Üstü Âşıkları (1991), Leos Carax, Fransa; Juliette Binoche, Denis Lavant, Daniel Buain. > Kelimenin tam anlamıyla “farklı” bir aşk filmi.
~ Amazing Grace * (2006), Michael Apted, Birleşik Krallık – ABD; Ioan Gruffudd, Romola Garai, Benedict Cumberbatch. > Köleliğin insan onuruna aykırı bir şey olduğunu çok eskiden beri görenler vardı; bakar kör çoğunluktan uzak.
~ Amen. * (2002), Costa-Gavras, Fransa – Almanya – Romanya; Ulrich Tukur, Mathieu Kassovitz, Ulrich Mühe. > “Papa, zihinsel özürlü Almanlara gösterdiği merhameti Yahudilerden esirgedi; katledilmelerine göz yumdu.”
~ American Beauty ** / Amerikan Güzeli (1999), Sam Mendes, ABD; Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Chris Cooper. > Toplumda genel kabul görmüş başarı hedefleri uğruna ruhsuz yaşamlar süren insanlar.
~ American Gangster *** / Amerikan Gangsteri (2007), Ridley Scott, ABD; Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor. > Suç imparatorluğunun uyuşturucu dağıtımını yöneten krallığı.
~ American Graffiti * (1973), George Lucas, ABD; Richard Dreyfuss, Ronny Howard, Paul Le Mat, Charlie Martin Smith, Cindy Williams, Candy Clark, Harrison Ford. > Yetişkin yaşamının eşiğinde felekten otomobil üzerinde çalınan bir gece.
~ American History X *** / Geçmişin Gölgesinde (1998), Tony Kaye, ABD; Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo. > Ayrımcılığın her türlüsünün tohumları aile sofrasındaki “masum” sohbetlerde atılır.
~ Amores Perros * / Paramparça Aşklar ve Köpekler (2000), Alejandro González Iñárritu, Meksika; Emilio Echevarría, Gael García, Goya Toledo, Álvaro Guerrero. > Gerçekleşmeyen hayaller, titrek yanan mutluluk ışıkları.
~ An Affair to Remember * / Unutamadığım Aşk (1957), Leo McCarey, ABD; Cary Grant, Deborah Kerr, Richard Denning, Neva Patterson, Cathleen Nesbitt. > Aşk her şeyi affettirir.
~ Anatomy of a Murder * / Bir Cinayetin Tahlili (1959), Otto Preminger, ABD; James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara. > Durumu olduğu gibi yansıtarak hukuk sisteminin bir yanılsama olup olmadığını düşündüren; çaktırmadan sisteme dayak atan bir film.
~ And Justice for All / Ve Herkes İçin Adalet * (1979), Norman Jewison, ABD; Al Paciono, Jack Warden, John Forsythe, Lee Strasberg, Jeffrey Tambor. > Adalet sisteminin, pek umut barındırmayan bir eleştirisi.
~ Andromeda Strain; The * (1971), Robert Wise, ABD; Arthur Hill, David Wayne, James Olson, Kate Reid. > Bu film günümüzdeki filmlerin hiç rağbet etmediği bir tarzla ilgiyi uyanık tutuyor: Ağırkanlıkla. Ve ayrıca insan yapımı mükemmel bir sistem olamayacağının da altını çiziyor.
~ Angst essen Seele auf * / Fear Eats the Soul / Korku Ruhu Yer Bitirir (1974), Rainer Werner Fassbinder, Batı Almanya; Brigitte Mira, El Hedi ben Salem. > Ötekileştirmenin anatomisi.
~ Apocalypse Now *** [Redux] / Kıyamet (1979), Francis Ford Coppola, ABD; Martin Sheen, Marlon Brando, Frederic Forrest, Robert Duvall. > Savaş bölgesi denilen açık hava tımarhanesini geçip, kafayı bozmuş bir askerin tanrılığını ilan ettiği insan yapısı cehenneme, suikast göreviyle giden bir ekibin aklı tüketen yolculuğu. "Ne dehşet! Ne dehşet!"
~ Armée des Ombres; L' ** / Army of Shadows / Gölgeler Ordusu (1969), Jean-Pierre Melville, Fransa - İtalya; Lino Ventura, Paul Meurisse, Jean-Pierre Cassel, Simone Signoret, Christian Barbier. > Kimse tertemiz bir biçimde kahraman olmadı: Vatan için öldürmek de var.
~ Arthur et les Minimoys * / Arthur and the Invisibles / Arthur ile Minimoylar (2006), Luc Besson, Fransa; Freddie Highmore, Mia Farrow, animasyon. > Aşkın animasyon hali.
~ Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford; The *** / Korkak Robert Ford'un Jesse James Suikasti (2007), Andrew Dominik, ABD - Kanada; Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker. > Tarih bize anlatıldığı gibi değildir, hele kişisel tarih ...
~ Assassination of Richard Nixon; The ** / Richard Nixon Suikasti (2004), Niels Mueller, ABD – Meksika; Sean Penn, Naomi Watts. > Memleketi kurtarmaya niyetli bir ruh hastasının portresi.
~ Atonement *** / Kefaret (2007), Joe Wright, Birleşik Krallık - Fransa; James McAvoy, Keira Knightley. > Bir "hata"nın bedeli bu kadar büyük olmamalı. Ama rahmeti sonsuz Tanrı bile cennetinden kovduktan sonra, insanoğlu ne yapmaz...
~ Baader Meinhof Komplex; Der * / Bir Terör Filmi - Der Baader Meinhof (2008), Uli Edel, Almanya – Fransa - Çek Cumhuriyeti; Martina Gedeck, Moritz Bleibtreu, Johanna Wokalek, Nadja Uhl. > Önce memleketi (Almanya’yı) sonra dünyayı kurtarmaya niyetli silaha sarılmış gençler. Bunlardan o yıllarda her ülkede varmış.
~ Babam ve Oğlum ** (2005), Çağan Irmak, Türkiye; Ege Tanman, Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Hümeyra, Şerif Sezer. > Ailenin önemi üzerine iç geçirmeler.
~ Babettes Gæstebud * / Babette’s Feast / Babette’nin Şöleni (1987), Gabriel Axel, Danimarka; Stephane Audran, Bodil Kjer, Birgitte Federspiel, Jarl Kulle, Jean Philippe Lafont, Bibi Andersson. > Öteki dünya hayallerine dalarak bu dünyayı fazlaca boşlayan softalara alttan alta çakıveren bir "güzel yemek" filmi.
~ Bakjwi * / 박쥐 / Thirst / Kan Arzusu (2009), Chan-wook Park, Güney Kore; Kang-ho Song, Ok-bin Kim. > Vampir hikâyelerinin en manyakça olanlarından.
~ Ballada o Soldate ***  / Баллада о солдате / Ballad of a Soldier / Askerin Türküsü (1959), Gregori Chukhrai, SSCB [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği]; Vladimir Ivashohanna, Zhanna Prokorenko. > Anıtı dikilen meçhul askerin umutları, aşkı, gözü yollarda kalan bir annesi vardı.
~ Ballon Rouge; Le * / The Red Balloon / Kırmızı Balon (1956), Albert Lamorisse, Fransa; Pascal Lamorisse, kırmızı uçan balon. > Çocukluğun, "yaşamın gerçekleri" tarafından baskılanmasının ve buna direnişinin 33 dakikalık masal-filmi.
~ Banker Bilo ** (1980), Ertem Eğilmez, Türkiye; İlyas Salman, Şener Şen, Meral Zeren, Ahu Tuğba, Münir Özkul. > Masumiyetin yitirilişinin traji-komik öyküsü.
~ Barry Lyndon *** (1975), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık - ABD; Ryan O'Neal, Marisa Berenson. > Köyünden çıkıp dünyanın bin türlü alavere-dalaveresini tanımaya yazgılı bir adamın yükselişi ve düşüşü.
~ Batman Returns / Batman Dönüyor * (1992), Tim Burton, ABD - Birleşik Krallık; Michael Keaton, Danny De Vito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Michael Gough, Michael Murphy. > Deliliğine hâkim olabilen bir deli (Yarasa Adam) ve hâkim olamayan iki deli (Penguen ve Kedi Kadın).
~ Batman: The Dark Knight Returns, Part 2 * / Batman: Kara Şövalye Dönüyor, 2. Bölüm (2013), Jay Oliva, ABD; animasyon. > Yaşlı ve bir hayli hoyrat bir Batman, derin devletin tetikçisi bir Superman, nihayet "huzura" ulaşan bir Joker vesaire vesaire...
~ Battaglia di Algeri; La *** / The Battle of Algiers / Cezayir Savaşı (1966), Gillo Pontecorvo, Cezayir – İtalya; Brahim Haggiag, Jean Martin, Yacef Saadi. > Kudretli işgalcilere karşı  mücadele eden azimlerinden/inançlarından başka destekleri olmayan yerliler. Bu hikâye çok anlatıldı, bu en güzel anlatımlarından biri (Hikayenin bu versiyonunda anlatılan çatışma; Fransızlara karşı Cezayirliler).
~ Beau Travail * (1999), Claire Denis, Fransa; Denis Lavant, Michel Subor, Grégorie Colin, Richard Courcet. > Hayatın sıradan anlarını müzikli muhteşem tablolar olarak göstermeyi başaran bir deneme-film.
~ Before Sunrise *** / Gün Doğumundan Önce (1995), Richard Linklater, ABD - Avusturya - İsviçre; Ethan Hawke, Julie Delpy. > İlk görüşte aşka olabileceğine inanır mısınız? Bu film inandırıyor.
~ Beginners *** / Aşkın Halleri (2010), Mike Mills, ABD; Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic, Cosmo (köpek). > Filme yakıştırılan Türkçe isim filmde anlatılanlara çok uygun düşmüş.
~ Being There * / Merhaba Dünya (1979), Hal Ashby, ABD; Peter Sellers, Shirley MacLAine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard Dysart. > Bitki bakımından başka hiçbir şey bilmeyen bir adam, orta yaşlarının sonunda bahçesinin dışındaki dünya ile tanışır. Ve saflığıyla o dünyayı büyüler.
~ Best Exotic Marigold Hotel; The * / Hayatımın Tatili (2011), John Madden, Birleşik Krallık - ABD - Birleşik Arap Emirlikleri; Judi Dench, Tom Wilkinson, Bill Nighy, Maggie Smith, Penelope Wilton, Celia Imrie, Dev Patel. > Ömürlerinin son deminde anlam arayışlarına devam eden insanlar.
~ Best in Show * / En Güzel Köpek (2000),Christopher Guest, ABD; Eugene Levy, Catherşne O'Hara, Parker Posey, Jay Brazeau, John Michael Higgins, Michael Hitchcock. > Deli insanlar ve onların delirttikleri köpekleri.
~ Best Years of Our Lives; The ** / Hayatımızın En Güzel Yılları (1946), William Wyler, ABD; Fredric March, Dana Andrews, Harold Russell, Myrna Loy, Teresa Wright. > Askerler yurda savaş meydanlarında ruhlarının bir parçasını bırakmış olarak dönerler; yardım görürlerse o parçanın eksikliğini giderebilirler.
~ Beş Vakit ** (2006), Reha Erdem, Türkiye; Özen Özkan, Ali Bey Kayalı, Elit İşcan, Taner Birsel, Köksal Engür. > Çocuk dünyasına şiirsel bir bakış. İzlemesi unutulmaz bir tat bırakıyor hayatta.
~ Big Chill; The * / Büyük Ürperti (1983), Lawrence Kasdan, ABD; Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum, William Hurt, Kevin Kline, Mary Kay Place, Meg Tilly, JoBeth Williams. > Eskiler yad edilirken ilişkilerin oyun kağıtları yeniden dağıtılıyor.
~ Big Fish * / Büyük Balık (2003), Tim Burton, ABD; Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter. > “Tarih; babamın gözünden tarih.”
~ Big Lebowski; The ** / Büyük Lebowski (1998), Joel Coen, Ethan Coen, ABD – Birleşik Krallık; Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi. > Bu filmin başkarakteri “Dude”u peygamber kabul edip muzipçe bir din kuranlar var.
~ Big Parade; The * / Büyük Yürüyüş (1925), King Vidor, George W. Hill, ABD; John Gilbert, Renée Andorée, Tom O'Brien, Claire Adams. > Savaşın yıktığı en büyük yapı insan ruhudur ve yıkımı engelleyebilecek tek payanda sevgidir.
~ Bigger Stronger Faster*: *The Side Effects of Being American ** / Büyük, Güçlü ve Hızlı (2008), Chris Bell, ABD; belgesel. > Steroidlerle doping yapılmış Amerikan rüyası.
~ Billy Elliot *** (2000), Stephen Daldry, Birleşik Krallık - Fransa; Jamie Bell, Jean Heywood. > Kiminin içinde, dışarı çıkmayı bekleyen bir madenci ya da bir boksör değil; bir kuğu vardır.
~ Bir Zamanlar Anadolu'da *** / Once Upon A Time in Anatolia (2011), Nuri Bilge Ceylan, Türkiye - Bosna-Hersek; Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış. > Her biri özenle kadraja alınmış sesli ve hareketli resimler; ek olarak da, insanı kendi hayatı hakkında derin düşüncelere daldıran bir konu.
~ Birdman of Alcatraz ** / Alkatraz Kuşçusu (1962); John Frankenhaimer, ABD; Burt Lancester, Karl Malden, Thelma Ritter, Neville Brand, Betty Field. > Kafes içindeyken daha küçük kafeslerde kanatlı canlar büyüten bir katilin hazin hikayesi.
~ Biruma No Tategoto ** / ビルマの竪琴 / The Burmese Harp / Burma Arpı (1956), Kon Ichikawa, Japonya; Rentarô Mikuni, Shôji Yasui, Jun Hamamura. > Savaşın arkada bıraktığı dehşet tablosuyla Budist rahip olup sahipsiz cesetleri gömerek başa çıkma yolunu seçen bir askerin çok hüzünlü öyküsü.
~ Black ** / Siyah (2005), Sanjay Leela Bhansali, Hindistan; Amitabh Bachchan, Rani Mukherji. > Azmin zaferi.
~ Black Hawk Down * / Kara Şahin Düştü (2001), Ridley Scott, ABD - Birleşik Krallık; Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, William Fichtner, Orlando Bloom. > Tarihsel bir olayın gerçekçi bir sunumu değil de duyguları da olan erkeklerin savaştığı bir aksiyon filmi olarak izlenmesini öneririm. Bir zaman sonra ne için savaştığınızın bir önemi kalmaz (hatırlamazsınız zaten), kendi canınızı ve arkadaşlarınızın canını kurtarmak için mücadele edersiniz. Ateş hattına ne kadar yakınsanız o zaman o kadar kısadır sizin için. Olayların destanını yazmak, ağıdını yakmak, marşını bestelemek cephenin çok gerisinde olanların vazife olarak üzerlerine aldıkları fiillerdir.
~ Black Narcissus *** / Siyah Nergis (1947), Michael Powell, Emeric Pressburger, Birleşik Krallık; Deborah Kerr, David Farrar, Flora Robson, Jenny Laird, Judith Furse, Kathleen Byron, Sabu, Jean Simmons. > İnsanlık durumu, Himalayalarda bir dağ köyündeki bir manastırdaki rahibelerin öyküleri vasıtasıyla anlatılıyor.
~ Black Stallion; The *** / Siyah Aygır (1979), Carroll Ballard, ABD; Kelly Reno, Mickey Rooney. > İnsan evladı ile vahşi bir atın iletişimi (ve insanın, dünyasına kattığı her canlıyı kendi istekleri doğrultusunda dönüştürmeye yazgılı oluşu).
~ Blood Simple. ** / Kansız (1984), Joel Coen, Ethan Coen, ABD; John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya. > Coen biraderlerin ilk filmi. Yine Murphy Kanunları çalışıyor ve işler sarpa sarıyor.
~ Bloody Sunday * / Kanlı Pazar (2002), Paul Greengrass, Birleşik Krallık – İrlanda; James Nesbitt, Allan Gildea, Gerard Crossan. > Rüzgâr eken fırtına biçer. Kuzey İrlanda sorununu iç savaşa dönüştüren olayın hikayesi.
~ Blues Brothers; The *** / Cazcı Kardeşler (1980), John Landis, ABD; John Belushi, Dan Aykroyd, Carrie Fisher. > Illinois Nazilerinin hiç sevmediği bir çılgınlıklar komedisi.
~ Body of Lies * / Yalanlar Üstüne (2008), Ridley Scott, ABD; Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani. > Hollywood'un “ABD'nin çıkarları olduğu müddetçe Orta Doğu'da suların durulmasını beklemeyin” mesajı.
~ Bolt * (2008), Byron Howard, Chris Williams, ABD; animasyon. > Herkes köpeğinin gözünde çok kıymetlidir.
~ Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom *** / 여름 가을 겨울 그리고 / Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / Bahar, Yaz, Sonbahar, Kış… ve Bahar (2003), Ki-Duk Kim, Güney Kore - Almanya; Young-soo Oh, Ki-duk Kim, Young-min Kim, Jae-kyeong Seo,    Yeo-jin Ha, Jong-ho Kim, Jung-young Kim, Dae-han Ji, Min Choi. > Bir yeryüzü cennetine bile günah sızabilir. İnsanın ve doğanın yaşam çevrimi üzerine pastoral bir şiir. Unutulmaz.
~ Bonnie and Clyde *** / Bonnie ve Clyde (1967), Arthur Penn, ABD; Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman, Estelle Parsons. > Hızlı yaşadılar, genç öldüler, cesetleri kurşun yağmuru altında lime lime oldu ve sinema sanatı bu filmden sonra asla eskisi gibi "masum" olamadı.
~ Boot; Das *** / Mukaddes Vazife (1981), Wolfgang Petersen, Batı Almanya; Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer. > Yaşama potansiyeli ile dolu bir grup insanı denizin altında yüzen bir tabuta tıkarsanız neler olur? İnsanlıktan çıkışın manzara resmi.
~ Boy in the Striped Pyjamas; The ** / Çizgili Pijamalı Çocuk (2008), Mark Herman, Birleşik Krallık - ABD; Asa Butterfield, Zac Mattoon-O'Brien, Domonkos Németh, Henry Kingsmill, Vera Farmiga, Cara Horgan. > "Schlinder'in Listesi"nden sonraki en etkileyici Nazi toplama kampı / Yahudi soykırımı filmi.
~ Boys from Brazil; The ** / Vahşetin Çocukları (1978), Franklin J. Schaffner, Birleşik Krallık – ABD; Gregory Peck, Laurence Olivier, James Mason. > Koyun Dolly’den 17 yıl önce Naziler Hitler’i klonlamayı başarmış olabilir mi?
~ Brave ** / Cesur (2012), Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell, ABD; animasyon. > Anne-kız ilişkisi üzerine sağaltıcı bir fantezi.
~ Braveheart *** / Cesur Yürek (1995), Mel Gibson, ABD; Mel Gibson, Sophie Marceau. > Gibson'ın gözünden William Wallace ve İskoç bağımsızlık mücadelesinin kanla ve ihanetle bezeli öyküsü.
~ Brazil * (1985), Terry Gilliam, Birleşik Krallık; Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm. > Kafka’nın romanlarından çıkmış bir gelecek tablosu; yani bunaltıcı, itici ve korkutucu. “Director’s Cut / Avrupa Versiyonu” filmin geri kalanına uygun karamsar finali ile daha başarılı göründü bana.
~ Breaker Morant ** (1980), Bruce Beresford, Avusturalya; Edward Woodward, Jack Thompson, John Waters, Bryan Brown, Charles Tingwell, Terence Donovan. > Yer Britanya toprağı durumundaki Güney Afrika, yıl 1902. Olay, Boer (Hollanda kökenli beyazlar) - Britanya Savaşları'nın bitişine yakın bir zamanda geçiyor: Tarihin ilk gerilla savaşlarından birinde "savaş hukuku" terimi bir oksimorona dönüşüyor.
~ Breakfast at Tiffany's * / Çılgınlar Kraliçesi (1961), Blake Edwards, ABD; Audrey Hepburn, George Peppard, Mickey Rooney, Buddy Ebsen. > İzlemek için beş sebep: 1. Audrey Hepburn, 2. Audrey Hepburn, 3. "Moon River", 4. New York görüntüleri, 5. Sağlıklı bir bağlanmanın hayatı zenginleştireceğine vurgu yapması.
~ Breakfast Club, The * / Kahvaltı Kulübü (1985), John Hughes, ABD; Emilio Estevez, John Kapelos, Molly Ringwald, Ally Sheedy, Anthony Michael Hall, Paul Gleason. > Her nesil kendinden sonraki nesli sorumluluklarına sahip çıkmamakla suçlar. Bu ergenler saç diplerine kadar öfke ile dolu. Ama gelecek (kendi çocuklarına devredene kadar, bir süre) kaçınılmaz olarak onların.
~ Bridesmaids ** / Nedimeler (2011), Paul Feig, ABD; Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Wendi McLendon-Covey, Ellie Kemper, Melissa McCarthy, Chris O'Dowo. > Kadın kankaların dostlukla imtihanı.
~ Bridge on the River Kwai; The ** / Kwai Köprüsü (1957), David Lean, Birleşik Krallık - ABD; William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa, James Donald, Geoffrey Horne, Andre Morell. > Onurlu bir savaş var mıdır / Savaşta onurlu kalınabilir mi?
~ Brief Encounter *** / Kısa Tesadüfler (1945), David Lean, Birleşik Krallık; Celia Johnson, Trevor Howard. > Evli bir kadının masum bir kaçamağından da bir destan çıkarılabilir.
~ Bronenosets Potyomkin * / Броненосец Потёмкин / Battleship Potemkin / Potemkin Zırhlısı (1925), Sergei M. Eisenstein, SSCB [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği]; Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky, Grigori Aleksandrov, Beatrice Vitoldi. > Yaratıcı kurgulamaya (bir dakikalık görüntüye yüz duruş, iki yüz anlam yükleme becerisine) giriş dersi. Odessa merdivenlerindeki katliam sahnesi anıtsal.
~ Brother Bear 2 ** / Ayı Kardeş 2 (2006), Ben Gluck, ABD; animasyon. > Tüm canlıları sevelim çünkü hepsi bir büyük ruhun biraz farklı görünümleri.
~ Bucket List; The *** / Şimdi ya da Asla (2007), Rob Reiner, ABD; Gene Hackman, Morgan Freeman. > Anlamlı bir hayat yaşamak için herkesin “ölmeden önce yapılması gerekenler” listesi olmalıdır. Ne kadarını yapabileceği duruma bağlıdır ama liste olmalıdır.
~ Bullitt * / Gangsterin Kaderi (1968), Peter Yates, ABD; Steve McQuinn, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon. > Büyük şehirin polis teşkilatındaki yalnız kovboy.
~ Buono, il Brutto, il Cattivo.; Il *** / The Good, the Bad and the Ugly / İyi, Kötü ve Çirkin (1966), Sergio Leone, İtalya - İspanya - Batı Almanya; Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef. > Bir mezarlığın ortasında para için düello etmek. Ölen / ölecek olan hep başkasıdır, biz asla ölmeyeceğiz gibi gelir bize. Güçlü bir senaryo, bir müzik ve imge şöleni.
~ Buried * / Toprak Altında (2010), Rodrigo Cortés, ABD; Ryan Reynolds. > Ölmeden gömülmek.
~ Caché / Hidden / Saklı * (2005), Michael Haneke, Fransa - Avusturya - Almanya - İtalya - ABD; Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Bénichou, Annie Girardot. > Vicdana seslenerek intikam almak... Mümkün mü?
~ Campaign; The * / Kampanya (2012), Jay Roach, ABD; Will Ferrell, Zach Galifianakis, Jason Sudeikis, Dylan McDermott, Katherine LaNasa, Sarah Baker, John Lithgow, Dan Aykroyd, Brian Cox. > ABD Kongre seçimlerinin nasıl bir gösteri endüstrisi doğurduğunu sadece birazcık (!) abartarak gösteren bir komedi filmi. Dikkat!: Bu filmde bir bebeğe ve küçük bir köpeğe okkalı birer yumruk atılıyor. [95 dakikalık versiyon]
~ Canadian Bacon *** / Kanada Pastırması (1995), Michael Moore, ABD; John Candy, Alan Alda, Rhea Perlman, Kevin Pollak, General Dick Panzer. > ABD'nin gerginlik yaratmak üzerine kurulu dış politikasının sulu zırtlak bir parodisi.
~ Cameraman; The *** (1928), Edward Sedgwick, Buster Keaton; ABD; Buster Keaton, Marceline Day, Harold Goodwin. > Âşık olmuş ve aşkına karşılık bulmuş bir erkeğin coşkusu pek az filmde bu kadar güzel gösterilebilmiştir. Hiç gülmeyen adamdan güldüren bir sevgi filmi.
~ Canım Kardeşim *** (1973), Ertem Eğilmez, Türkiye; Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kahraman Kıral, Metin Akpınar, Adile Naşit, Kemal Sunal. > Yoksulluk; adın batsın. "Talih, gözün kör olsun da piyango bileti sat."
~ Carandiru * (2003), Hector Babenco, Brezilya – Arjantin; Luiz Carlos Vasconcelos, Milton Gonçalves, Ivan de Almeida. > "Asmayıp da besleyelim mi?"
~ Carlito's Way ** / Carlito'nun Yolu (1993), Brian De Palma, ABD; Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzman, John Leguizamo, James Rebhorn, Viggo Mortensen. > Gangsterin biri cennete kaçmaya çalışırken geçmişi ayaklarına dolanır. Konu klasik, anlatım etkileyici.
~ Carnage * / Acımasız Tanrı (2011), Roman Polanski, Fransa - Almanya - Polonya - İspanya; Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly. > Medeniyetin üzerlerine çektiği cila ortam biraz ısınınca kavrulup dökülen dört sıradan insanın psikolojisi.
~ Casablanca *** (1942), Michael Curtiz, ABD; Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains, Paul Henreid. > Buruk bir aşk hikayesi denince akla gelen film. Kutsal alıntı hazinesi.
~ Casino *** (1995), Martin Scorsese, ABD - Fransa; Robert De Niro, Joe Pesci, Sharon Stone. > İnsanlığın öteki dünyada bir cehenneme ihtiyaç duymadığının, cehennemi bu dünyada çoktan inşa ettiğinin filmi.
~ Cast Away *** / Yeni Hayat (2000), Robert Zemeckis, ABD; Tom Hanks, Helen Hunt. > İnadına yaşamak.
~ CM101MMXI Fundamentals * (2013); Murat Dündar, Türkiye; Cem Yılmaz > Yılmaz'ın tek kişilik gösterisinin olgunluk çağı.
~ Changeling ** / Sahtekâr (2008), Clint Eastwood, Angelina Jolie, Jeffrey Donovan, John Malkovich, Jason Butler Harner. > Zamanın ilaç olmadığı tek acı: Evlat acısı.
~ Chasing Amy * / Amy'nin İzinde (1997), Kevin Smith, ABD; Ben Affleck, Joey Lauren Adams, Jason Lee, Dwight Ewell, Jason Mewes. > Cinsellik üzerine yapılmış en açık sözlü filmlerden biri. Dile fren koymamışlar, cinselliğin görsel sergilenişi ise aile filmi düzeyinde.
~ Chi Bi * / 赤壁 / Red Cliff / Kızıl Uçurum {VE} Chi Bi Xia: Jue Zhan Tian Xia * / 赤壁 / Red Cliff II / Kızıl Uçurum 2 (2008 / 2009), John Woo, Çin; Tony Leung, Takeshi Kaneshiro, Fengyi Zhang, Chen Chang. > İktidar mücadelesinin III. Yüzyıl Çin’in deki hali.
~ Children of Men * / Son Umut (2006), Alfonso Cuarón, ABD – Birleşik Krallık; Clive Owen, Michael Caine, Julianne Moore. > Bebek ağlamasından hoşlanmayanlara ithaf ediyorum.
~ Chinatown *** / Çin Mahallesi (1974), Roman Polanski, ABD; Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez. > 1930'larda geçen bir entrikayı ve bununla ilgili cinayetleri anlatan bir dedektiflik filmi ya da "teknik" adıyla bir "film noir / kara film". Oyuncular, kusursuz senaryonun ve iyi yönetmenin hakkını çok güzel vermişler. Fonda arada sırada çalan o basit melodi bile çok etkileyici.
~ Chinjeolhan Geumjassi * / 친절한 금자씨 / Lady Vengeance / Sympathy for Lady Vengeance / Bayan İntikam’a Duyulan Sempati (2005), Chan-wook Park, Güney Kore; Yeong-ae Lee, Min-sik Choi. > İntikam felsefesi üzerine bir film-deneme.
~ Choristes; Les * / The Chorus / Koro (2004), Christophe Barratier, Fransa - İsviçre - Almanya; Gérard Jugnot, François Berléand, Kad Merad, Marie Bunel, Jean-Baptiste Maunier. > Eğitim diye bir şeyin var olabilmesi için eğitilenlere sevgi duyulması, içten bir ilgi gösterilmesi şarttır.
~ Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo * / Christiane F. – Hayvanat Bahçesi İstasyonu Çocukları (1981), Uli Edel, Batı Almanya; Natja Brunckhorst, Thomas Haustein, Jens Kuphal, Rainer Wölk, Jan Georg Effler, Christiane Reichelt, Daniela Jaeger, Kerstin Richter, David Bowie. > Kitabı Altın Kitaplar Yayınevi tarafından “Eroin” adıyla yayınlanmıştı, yıllardır kitapçı raflarında kuru kafalı, enjektörlü kapağıyla görülür. “Yarın bırakacağım.”
~ Chugyeogja * / 추격자 / The Chaser / Ölümcül Takip (2008), Hong-jin Na, Güney Kore; Yun-seok Kim, Jung-woo Ha, Yeong-hie Seo. > Sert, insanı diken üzerinde tutan bir vazgeçmeme - peşini bırakmama hikâyesi.
~ Cidade de Deus * / City of God / Tanrıkent (2002), Fernando Meirelles, Kátia Lund, Brezilya – Fransa; Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino da Hora, Phellipe Haagensen, Douglas Silva. > Eşkıyanın hükümdar olduğu, “medeniyet”e on dakika mesafedeki yoksul bir mahallede yaşam.
~ La Cité des Enfants Perdus * / The City of Lost Children / Kayıp Çocuklar Şehri (1995), Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet, Fransa; Ron Perlman, Daniel Emilfork, Judith Vittet, Dominique Pinon, Jean-Claude Dreyfus, Geneviève Brunet, Odile Mallet. Rüyamsı film.
~ Citizen Kane *** / Yurttaş Kane (1941), Orson Welles, ABD; Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore > İnsan ruhunun, tam olarak asla anlaşılamayacak derinlikler barındırdığının filmidir.
~ Cleopatra ** / Kleopatra [251 dakikalık versiyon] (1963), Joseph L. Mankiewicz, Rouben Mamoulian, Darryl F. Zanuck, ABD-Birleşik Krallık-İsviçre; Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall, Martin Landau, Hume Cronyn, Cesare Danova. > Üç ünlü tarihsel kişinin hayat hikayeleri vesilesiyle konumuz: Yükseliş ve Düşüş.
~ Click *** (2006), Frank Coraci, ABD; Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken. > Hayatının akışını bir kumanda cihazıyla yönetebilseydin neler yapardın?
~ Close Encounters of the Third Kind *** / Tehlikeli İlişkiler / Üçüncü Türle Yakın İlişkiler (1977), Steven Spielberg, ABD; Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban, Cary Guffey. > "E.T."nin öncülü olan bir "büyükler için masal" filmi. “Merhaba dünyalı, biz dostuz...”
~ Cold Mountain * / Soğuk Dağ (2003), Anthony Minghella, ABD - Birleşik Krallık - Romanya - İtalya; Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Brendan Gleeson, Ray Winstone. > Savaşmayalım sevişelim. Savaş kötüdür, sevmek ise güzel şey.
~ Concert; Le ** / Paris'te Son Konser (2009), Radu Mihailenau, Fransa - İtalya - Romanya - Belçika - Rusya; Aleksey Guskov, Dmitri Nazarov, Mélanie Laurent, Miou-Miou. > İyi başlayan orta kısmında çaptan düşen ama konser sahnesinde yüksek bir doruğa çıkan bir film.
~ Constant Gardener; The ** / Arka Bahçe (2005), Fernando Meirelles, Birleşik Krallık – Almanya; Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Hubert Koundé, Danny Huston. > Büyük şirketler ve devletler düzeyinde dönen kirli ilişkilerin kurbanı bireyler oluyor.
~ Contact ** / Mesaj (1997), Robert Zemeckis, ABD; Jodie Foster, Matthew McConaughey. > Evren yalnız olmamız için çok geniş.
~ Contagion * / Salgın (2011), Steven Soderbergh, ABD - Birleşik Arap Emirlikleri; Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Kate Winslet. > Ölümcül bir salgın hastalık karşısında çağdaş insanın olası davranışlarının bir simülasyonu.
~ Conversation; The *** (1974), Francis Ford Coppola, ABD; Gene Hackman. > Gelişen iletişim teknolojilerinin bir getirisi olarak mahremiyet diye bir şeyin kalmayacağını "müjdeleyen", huzursuz eden bir film.
~ Cove; The *** / Koy (2009), Louie Psihoyos, ABD; belgesel. > Japonya'da yapılan yunus katliamından yola çıkarak insanlık durumunu sorgulayan bir belgesel. O fotoğraf çekmek yassak kardeşim diyen cahil balıkçının insanlığın büyük kısmının temsilcisi olduğunu bilmek korkunç.
~ C.R.A.Z.Y. * / Çılgın (2005), Jean-Marc Vallée, Kanada; Michel Côté, Marc-André Grondin, Danielle Proulx. > Popüler müzik tarihi eşliğinde kalabalık bir çekirdek ailenin tarihçesi. Ya da tam tersi.
~ Creation * / Yaratılış (2009), Jon Amiel, Birleşik Krallık; Paul Bettany, Jennifer Connelly, Martha West, Jim Carter. > Charles Darwin'in "The Origins of Species / Türlerin Kökeni" (1859) kitabını yazarken dindar karısıyla olan ilişkisi ve en sevdiği kızının ölümüyle ilgili yaşadığı bunalımlar.
~ Cria Cuervos / Cria! / Besle Kargayı ** (1976), Carlos Saura, İspanya; Ana Torrent, Geraldine Chaplin, Monica Randall, Florinda Chico, Hector Alterio. > Çocukluk sadece mutluluk ve masumiyet yılları demek değildir.
~ Crimes and Misdemeanors *** / Suçlar ve Kabahatler (1989) Woody Allen, ABD; Martin LAndau, Woody Allen, Alan Alda, Mia Farrow, Jerry Orbach. > "Tanrı olmasa dünya bir lağım çukuruna dönerdi." (mi?)
~ Crna Macka, Beli Macor * / Black Cat, White Cat / Kara Kedi, Ak Kedi (1998), Emir Kusturica, Federal Yugoslavya Cumhuriyeti – Fransa – Almanya – Avusturya – Yunanistan – ABD; Bajram Severdzan, Srdan Todorovic, Branka Katic, Florijan Ajdini. > Acayip bir romantik komedi.
~ Crying Game; The * / Ağlatan Oyun (1992), Neil Jordan, Birleşik Krallık - Japonya; Stephen Rea, Miranda Richardson, Forest Whitaker, Jaye Davidson. > Aşk ve cinsellik üzerine ilginç bir etüt.
~ Csillagosok, Katonák * / The Red and the White / Kızıl ve Beyaz (1968), Miklós Jancsó, Macaristan – SSCB; József Madaras, Tibor Molnár, András Kozák, Jácint Juhász, Anatoli Yabbarov, Tatiana Koniukova. > Savaşın alabildiğine duygusuz -ve de bu haliyle bile- dehşet ilham eden tasviri.
~ Cube *** / Küp (1997), Vincenzo Natali, Kanada; Maurice Dean Wint, David Hewlett, Nicole de Boer. > İnsanlık durumunun bir alegorisi; aklını kullan(a)mayan [ya da aklı bir kenara bırakan] "huzur"a erer.
~ Dances with Wolves * / Kurtlarla Dans (1990), Kevin Costner, ABD; Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant, Floyd “Red Crow” Westerman. > Beyaz adam yerlileri yerinden etti.
~ Danton *** (1983), Andrzej Wajda, Fransa - Polonya - Batı Almanya; Gérard Depardieu, Wojciech Pszoniak. > Devrim ilk önce kendi babalarını yer.
~ Dark Knight; The *** / Kara Şövalye (2008), Christopher Nolan, ABD - Birleşik Krallık; Heath Ledger, Christian Bale, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal. > Kahramanın kötü adama kötü adamın kahramana ihtiyacı vardır, her ne kadar öyle değilmiş gibi yaparlarsa da.
~ Dark Knight Rises; The * / Kara Şövalye Yükseliyor (2012), Christopher Nolan, ABD - Birleşik Krallık; Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Michael Caine, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Morgan Freeman, Marion Cotillard. > Nolan'ın Batman üçlemesinin kapanış filmi; üçlemenin en kötü bölümü ama yine de iyi.
~ Dawn of the Dead ** / Zombi / Ölülerin Şafağı (1978), George A. Romero, ABD – İtalya; David Emge, Ken Foree, Scott H. Reiniger, Gaylen Ross. > Gelmiş geçmiş en iyi zombi filmlerinden biri ve diyor ki; aslında yaşarken de zombiden bir farkımız yok.
~ Day; The * / Kader Günü (2011), Douglas Aarniokoski, ABD; Shawn Ashmore, Brianna Barnes, Shannyn Sossamon, Ashley Bell, Brayden Edwards. > Çok sert bir kıyamet sonrası dünya ve insanlık durumu aksiyonu.
~ Deer Hunter; The *** / Avcı (1978), Michael Cimino, ABD - Birleşik Krallık; Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, John Cazale, Meryl Streep. > Savaş insanın başına sürüsüyle musibet getirir: Yabancılaşma, Rus ruleti bağımlılığı, tekerlekli sandalye, ruh kirliliği...
~ Defiance * / Direniş (2009), Edward Zwick, ABD; Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos. > Karlı ormanlarda yaşam mücadelesi.
~ Deliver Us from Evil *** / Bizi Şeytandan Kurtar (2006), Amy Berg, ABD; belgesel. > Ya sürüyü kötülüklerden koruyacak olan çobanlar kötüyse …
~ Descent; The * / Cehenneme Bir Adım (2005), Neil Marshall, Birleşik Krallık; Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder. > Mezarınız olmaya yeminli bir mağarada ölüme direnmek.
~ Devdas ** (2008), Sanjay Leela Bhansali, Hindistan; Shah Rukh Khan, Aishwarya Rai, Madhuri Dixit, Jackie Shroff. > Ancak doğuluların düşünüp hayata geçirebilecekleri acılıkta bir aşk hikayesi. Bir tür Leyla ile Mecnun anlatısı.
~ Dersu Uzala * (1975), Akira Kurosawa, SSCB - Japonya; Maksim Munzuk, Yuri Solomin, Svetlana Danilchenko, Dmitri Korshikov. > Yaban adamına güzelleme.
~ Devil's Advocate; The * / Şeytanın Avukatı (1997), Taylor Hackford, ABD - Almanya; Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron. > Her günahın beşiği ve maması; kibir.
~ Di Renjie zhi tongtian diguo ** / 狄仁杰之通天帝国 / Detective Dee: Mystery of the Phantom Flame  / Dedektif Dee: Gizemli Alev (2010), Hark Tsui, Çin - Hong Kong; Andy Lau, Carina Lau, Li Bingbing, Tony Leung Ka-fai, Deng Chao. > Gizem, polisiye, dövüş sanatları, fantezi güzelce harmanlanmış. Çin'in "Sherlock Holmes" (2009)'e güçlü yanıtı.
~ Diary of a Wimpy Kid: Rodrick Rules * / Saftirik Greg'in Günlüğü: Rodrick'in Kuralları (2011), David Bowers, ABD; Zachary Gordon, Devon Bostick, Rachael Harris, Robert Capron. > Evin ortanca çocuğunun dramı; komedi formunda.
~ Dictator; The * / Diktatör [99 dakikalık “unrated” versiyon] (2012), Larry Charles, ABD; Sacha Baron Kohen, Jason Mantzoukas, Anna Faris, Ben Kingsley, Bobby Lee. > Belden aşağılarda çok dolaşan bir faşizm ve Batı'nın sözde demokrasileri taşlaması.
~ Divorzio All'Italiana *** / Divorce: Italian Style / İtalyan Usulü Boşanma (1961), Pietro Germi, İtalya; Marcello Mastroianni. > Kadın erkek ilişkilerinin kaygan zemini üzerine eğlendirici bir etüt.
~ Do the Right Thing * / Doğruyu Seç (1989), Spike Lee, ABD; Danny Aiello, Ossie Davis, Rubby Dee, Richard Edson, Giancarlo Esposito, Spike Lee, Bill Nunn. > Irkçılığın tek ilacı; diğerlerinin değerlerine saygı duyarak birlikte yaşamayı öğrenmek.
~ Dog Day Afternoon * / Köpeklerin Günü (1975), Sidney Lumet, ABD; Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, Chris Sarandon, James Broderick, Sully Boyar, Lance Henriksen, Ed Metzger, Marcia Jean Kurtz. > Kendisini ifade edemeyen bir adamın toplumsal histeriyle imtihanı.
~ Dom Za Vesanje ** / Time of the Gypsies / Çingeneler Zamanı (1988), Emir Kustirica, Yugoslavya – Birleşik Krallık – İtalya; Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic, Sinolicka Trpkova. > Yer yer fantastik anlatımı tercih eden acıklı bir aşk öyküsu ve unutulmaz müzikler …
~ Donnie Brasco *** / Köstebek (1997), Mike Newell, ABD; Al Pacino, Johnny Depp, Michael Madsen, Bruno Kirby, James Russo, Anne Heche. > Çok klas bir mafya - polis - ihanet filmi.
~ Dönüş *** (1972), Türkan Şoray, Türkiye; Türkan Şoray, Bilal İnci, Kadir İnanır. > İnat mı, onur mücadelesi mi?
~ Dracula *** / Bram Stoker's Dracula (1992); Francis Ford Coppola, ABD; Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves. > Görsel ve işitsel bir şölen.
~ Dr. Jekyll and Mr. Hyde * (1931), Rouben Mamoulian, ABD; Fredric March, Miriam Hopkins, Rose Hobart, Holmes Herbert. > Kötü tarafını söküp atmaya çalışırken onun egemenliği altına giren bir bilim adamının ürpertici dramı.
~ Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb ** / Dr. Garipaşk ya da Korkmaktan Vazgeçip Bombayı Sevmeyi Nasıl Öğrendim (1964), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık; Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Slim Pickens. > Haydi, bütün eller havaya, hep birlikte çıldıralım ve dünyayı nükleer bombaların mantar bulutlarıyla taçlandıralım!
~ Du Bi Quan Wang Da Po Xue Di Zi * / 獨臂拳王大破血滴子 / Master of the Flying Guillotine / Tek Kollu Savaşçı Uçan Giyotin Üstadına Karşı (1975), Yu Wang [Wang Yu], Tayvan – Hong Kong; Yu Wang, Kang Chin, Kun Yee Lung, Kar Wing Lau. > Dövüş sanatları ziyafeti.
~ Duel in the Sun * / Kanlı Aşk (1946), King Vidor, ABD; Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lionel Barrymore, Herbert Marshall, Lillian Gish. > Son sevişmelerini birbirlerine kurşun sıkarak yaptılar.
~ Earthlings *** / Dünyalılar (2005), Shaun Monson, ABD. > İnsanı insanlığından utandıran belgesel. İnsanın diğer hayvanlara uyguladığı vahşetin panoraması. İzlemesi çok ama çok zor.
~ Eastern Promises *** / Şark Vaatleri (2007), David Cronenberg, Birleşik Krallık - Kanada - ABD; Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl. > Kadın satılmaz...
~ Election / Seçim (1999), Alexander Payne, ABD; Matthew Broderick, Reese Witherspoon, Chris Klein, Jessica Campbell, Mark Harelik. > Ah o hırslı kızlar.
~ Elementarteilchen * / Atomised / The Elementary Particles / Temel Parçacıklar (2006), Oskar Roehler, Almanya; Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente, Nina Hoss. > Cinsel enerjinin farklı tezahürleri.
~ Elephant ** / Fil (2003), Gus Van Sant, ABD; Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson. > Beethoven’ı ve öldürmeyi seven gençler.
~ Elephant Man; The * / Fil Adam (1980), David Lynch, ABD; Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft. > Önemli olan ruh güzelliğidir.
~ Elizabethtown * (2005), Cameron Crowe, ABD; Orlando Bloom, Kirsten Dunst, Susan Sarandon. > Bir cenaze töreni etrafında çiçeklenen bir aşk hikâyesi.
~ Emperor's New Groove; The * / Şaşkın İmparator (2000), Mark Dindal, ABD; animasyon. > Çok komik bir çizgi-masal.
~ End of Watch * / Tehlikeli Takip (2012), David Ayer, ABD; Jake Gyllenhaal, Michael Pena, Natalie Martinez, Anna Kendrick, Frank Grillo. > Polislik mesleğini sevelim sayalım anatemalı sıkı bir polisiye.
~ Enemy at the Gates *** / Kapıdaki Düşman (2001), Jean-jacques Annaud, ABD - Almanya - Birleşik Krallık - İrlanda; Jude Law, Ed Harris, Rachel Weisz. Savaş hep görkemli savaş meydanlarında yapılmaz. > Bazen bir can almak için pisliğin içinde saatlerce uzanmak gerekebilir.
~ English Patient; The ** / İngiliz Hasta (1996), Anthony Minghella, ABD – Birleşik Krallık; Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas. > “Aşk için ölmeli, aşk o zaman aşk.” Çok büyük bir tutku ile seversen, kendini affedebilir misin?
~ Enthiran / எந்திரன்/ Endhiran / Robot (2010), S. Shankar, Hindistan; Rajnikanth, Aiswarya Rai, Danny Denzongpa. > Pinokyo masalı gibi başlayıp Frankenstein/Terminator hikâyesi gibi sona eren, şaşaalı görsel efektleri ile göz dolduran bir fantastik-romantik-komedi.
~ Era Una Volta il West; C’ *** / Once Upon a Time in the West / Batıda Kan Var / Bir Zamanlar Batı'da (1968), Sergio Leone, İtalya - ABD; Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards. > Amerikanın batısının "medenileştirilmesinin" hiç de "medeni" olmayan yöntemleri ve intikamın soğuk tadı üzerine bir "spagetti western".
~ Est Arrivé Près de Chez Vous; C’ * / Man Bites Dog / Adam Köpeği Isırdı (1992), Rémy Belvaux, André Bonzel, Benoît Poelvoorde, Belçika; Benoît Poelvoorde, Jacqueline Poelvoorde-Pappaert,  Nelly Pappaert, Hector Pappaert, Jenny Drye, Malou Madou. > Bir seri katilin görüntülü güncesi.
~ Eşkıya ** (1996), Yavuz Turgul, Türkiye; Şener Şen, Uğur Yücel, Şermin Hürmeriç, Yeşim Salkım, Kamuran Usluer. > Çağa ayak uyduramayan, çağı kendisine -bir süreliğine- ayak uydurtan kahraman.
~ E.T.: The Extra-Terrestrial *** (1982), Steven Spielberg, ABD; Henry Thomas, Dee Wallace, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore. > Bir varmış bir yokmuş. Bir gün kendisini yalnız hisseden bir çocuk, ailesini kaybetmiş bir dünya dışı varlık ile tanışmış...
~ Eternal Sunshine of the Spotless Mind *** / Sil Baştan (2004), Michel Gondry, ABD; Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst. > Elmanın öteki yarısını zihinden silip atmak mümkün müdür?
~ Exorcism of Emily Rose; The * / Şeytan Çarpması (2005), Scott Derrickson, ABD; Laura Linney, Tom Wilkinson, Campbell Scott, Jennifer Carpenter, Colm Feore. > Şeytanın (kötücül varlık) var olma olasılığını kabul ettirerek Tanrı'nın (iyicil varlık) varlığını kanıtlamaya çalışan ilginç bir yapıt. Tanrı'yı Şeytan vasıtasıyla bulmak.
~ Evil Dead II * / Vahşet (1987), Sam Raimi, ABD; Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks. > Ormanın ortasındaki bir kulübede kadim şeytanlarla mücadele etmek zorunda kalan bir adamın kanlı ve komik (!) öyküsü.
~ Faces * / Yüzler (1968), John Cassavetes, ABD; John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Fred Draper. > Orta yaşlı bir çiftin evlilik hayatındaki sorun üzerinden kadın erkek ilişkilerine olabildiğince gerçekçi bir göz atış.
~ Fall; The * / Düşüş (2006), Tarsem Singh, ABD – Hindistan; Catinca Untaru, Justine Waddell, Lee Pace. > Gerçekle fantezinin yavaş yavaş yer değiştirmesi.
~ Fälscher; Die ** / The Counterfeiters / Kalpazanlar (2007), Stefan Ruzowitzky, Avusturya – Almanya; Karl Markovics, August Diehl. > Canınızı kurtarmak için hiç yapmak istemediğiniz bir işi, kusursuz biçimde yapmak zorunda kalmak …
~ Fantasia * (1940), James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe, Norm Ferguson,  Jim Handley, T. Hee, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Bill Roberts, Paul Satterfield, Ben Sharpsteen, ABD; animasyon. > Müziği görmek.
~ Far from Heaven * / Cennetten Çok Uzakta (2002), Todd Haynes, ABD; Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haybert, Patricia Clarkson, Viola Davis. > 1957 yılının ABD'sinde, toplumca örnek kabul edilen bir eş ve anne olarak tanınırken, eşcinsel kocadan ilgi görmeyince zenci bir adamda teselli aramak.
~ Fat City ** / Boksörün Dünyası (1972), John Huston, ABD; Stacy Keach, Jeff Bridges, Susan Tyrrell, Candy Clark, Nicolas Colasanto. > Bir türlü atılamayan kişisel gelişim adımları, kaybedenler ve daha fazla kaybedenler.
~ Fehér Tenyér * / White Palms / Beyaz Avuçlar (2006), Szabolcs Hajdu, Macaristan; Zoltán Miklós Dongó, Kyle Shewfelt, Gheorghe Dinica. > Korku ile değil, sevgi ile eğitmeli.
~ Femme Fatale * / Öldüren Kadın (2002), Brian De Palma, Fransa; Rebecca Romijn-Stamos, Antonio Banderas, Eriq Ebouaney, Rie Rasmussen, Edouard Montoute, Peter Coyote. > Yaşanabilecek birden fazla kader var.
~ Femmes de L'Ombre; Les *** / Female Agents / Tehlikeli Kadınlar (2008), Jean-Paul Salomé, Fransa; Sophie Marceau, Julie Depardieu, Moritz Bleibtreu. > Yine savaşın insanların ruhlarının posasını çıkarması üzerine ...
~ Ferris Bueller's Day Off ** / Ferris Bueller'la Bir Gün (1986), John Hughes, ABD; Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones, Jennifer Grey, Cindy Pickett, Lyman Ward, Eddie Mcclurg, Charlie Sheen. > Hayat çok kısa ve en enerjik çağının okulda geçmek zorunda olması çok can sıkıcı.
~ Fiddler on the Roof * / Damdaki Kemancı (1971), Norman Jewison, ABD; Topol, Norma Crane, Leonard Frey, Molly Picon. > Müzikal töre komedisi.
~ Fils; Le * / The Son / Oğul (2002), Jean-Pierre Dardenne, Belçika – Fransa; Luc Dardenne, Olivier Gourmet, Morgan Marinne. > Evlat acısı çok büyük bir acıdır ama…
~ Finding Neverland * / Düşler Ülkesi (2004), Marc Forster, Birleşik Krallık – ABD; Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie. > J.M. Barrie, Peter Pan’ı yazarken kimlerden ilham aldı?
~ First Blood * / Rambo 1 / İlk Kan (1982), Ted Kotcheff, ABD; Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Bill McKinney. > Ruhu parçalanmış bir Vietnam gazisi, savaşta düşmandan gördüğü zulmü bu defa vatandaşlarından görünce, tek kişilik savaş başlatır.
~ Fish Tank * / Balık Tankı (2009), Andrea Arnold, Birleşik Krallık - Hollanda; Katia Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Rebecca Griffiths, Harry Treadaway. > Sindirmesi zor bir "coming of age / reşit olma" öyküsü. "Saturday Night Fever" (1977)'ın kahramanına ve seyircisine pek merhamet göstermeyen bir versiyonu gibi. 
~ Flags of Our Fathers * / Atalarımızın Bayrakları (2006), Clint Eastwood, ABD; Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach. > Atalarımızın her söylediği doğru değildi.
~ Flipped *** / İlk Aşk (2010), Rob Reiner, ABD; Madeline Carroll, Callan McAuliffe, Rebecca De Mornay. > Surete bakarak âşık oluruz ama ancak saygı duymaya başladığımızda gerçekten bağlanabiliriz.
~ Flushed Away * / Fare Şehri (2006), David Bowers, Sam Fell, Birleşik Krallık – ABD; animasyon. > Garantili ve sakin bir hayattan maceralı bir hayata geçiş.
~ Forbidden Planet * / Meçhul Dünya (1956), Fred M. Wilcox, ABD; Walter Pidgeon, Anne Francis, Leslie Nielsen, Warren Stevens. > İnsan bir gün çok uzak gezegenlere gidecek. Oralarda karşılaşacağı en büyük tehdit “uzaylılar” olmayabilir?
~ Forrest Gump * (1994), Robert Zemeckis, ABD; Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise. > Safdil bilgenin serüvenleri.
~ Fountain; The ** / Kaynak (2006), Darren Aronofsky, ABD; Hugh Jackman, Rachel Weisz, Ellen Burstyn. > Dokunaklı müziklerle ve fantastik dokunuşlarla bezenmiş hüzünlü, mistik bir hikâye.
~ Fracture * / Cinayet Gecesi (2007), Gregory Hoblit, ABD – Almanya; Anthony Hopkins, Ryan Gosling. > Kusursuz cinayet olabilir mi?
~ Freedom Writers ** / Özgürlük Yazarları (2007), Richard LaGravenese, ABD – Almanya; Hilary Swank, Patrick Dempsey, Scott Glenn. > İdealist öğretmen ve öğrencileri.
~ From Hell * / Cehennemden Gelen (2001), Albert Hughes, Allen Hughes, ABD; Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane. > 20. yüzyılın kendi vahşet eylemleriyle başladığını iddia eden, tarihin en esrarengiz seri katilinin izinde…
~ Frost / Nixon * (2008), Ron Howard, ABD – Birleşik Krallık – Fransa; Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell. > TV kameraları önünde geçen bir sinir harbi.
~ Frozen River * / Donmuş Irmak (2008), Courtney Hunt, ABD; Melissa Leo, Misty Upham, Charlie McDermott. > "Umut" yolcuları ve "umut"tan para kazananlar. Tam anlamıyla bir kadın filmi.
~ Full Metal Jacket *** / Çelik Kaplı Mermi Çekirdeği (1987), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık - ABD; Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey, Arliss Howard. > Savaşta bir şekilde delirmezsen hayatta kalman iyice güçleşir.
~ Funny Games * / Ölümcül Oyunlar (1997), Michael Haneke, Avusturya; Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering. > Ailece iki psikopatın oyuncağı olsaydınız neler hissederdiniz?
~ Gallipoli *** / Gelibolu (1981), Peter Weir, Avustralya; Mark Lee, Mel Gibson, Bill Hunter. > İçlerinde müthiş bir potansiyel taşıyan gençler, tarihte sık sık olduğu gibi, propaganda aygıtının kurbanı olurlar: Kiminle ve ne uğruna olduğunu bilmeden savaşır ve ölürler [Bu versiyonunda Britanya İmparatorluğu tarafından kandırılan Avusturalya'lı gençler, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı].
~ Gandhi ** (1982), Richard Attenborough, Birleşik Krallık - Hindistan; Ben Kingsley, Candice Bergen, John Gielgud. > “Yüce Ruh”un hayatı ve davası.
~ Gattaca * (1997), Andrew Niccol, ABD, Ethan Hawke, Uma Thurman, Gore Vidal, Jude Law. > Irkçılık bitecek, yerini daha beterine, sırtını bilime sağlamca dayamış bir "gencilik / DNA'cılık" dönemine bırakacak.
~ Get Carter * / Alçaklar (1971), Mike Hodges, Birleşik Krallık; Michael Caine, Ian Hendry, Britt Ekland, John Osborne, Tony Beckley, George Sewell. > Ucu ancak kendi akrabalarına dokununca kötülüğün ceza görmesini umursayan bir gangsterin intikam savaşı.
~ Giant * / Devlerin Aşkı (1956), George Stevens, ABD; Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, Dennis Hopper, Carroll Baker, Chill Wills, Sal Mineo. > Bir ailenin tarihçesinin fonunda Teksas'daki sosyo-ekonomik değişim.
~ Gladiator * / Gladyatör (2000), Ridley Scott, ABD – Birleşik Krallık; Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Oliver Reed. > Emekli olup ailenle huzurlu bir hayat sürdürme hayali kurarken, kendini bir intikam macerasına atılmış bulursan...
~ Glory *** / Zafer (1989), Edward Zwick, ABD; Matthew Broderick, Denzel Washington, Cary Elwes, Morgan Freeman. > İnsan savaşa hangi amaçla başlamış olursa olsun bir noktadan sonra sadece kendisi ve cephede birlikte mücadele ettiği arkadaşları için savaşır.
~ God Who Wasn't There; The ** / Orada Olmayan Tanrı (2005), Brian Flemming, ABD; belgesel. > İsa’nın gerçekten yaşayıp yaşamadığını ve günümüz Hristiyan öğretisini sorgulayan bir belgesel.
~ Godfather; The ** / Baba (1972), Francis Ford Coppola, ABD; Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall. > Kanunsuzların da bir aile yaşamı ve aile değerleri vardır.
~ Godfather: Part II; The * / Baba 2 (1974), Francis Ford Coppola, ABD; Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro. > Görkemli (en görkemli) mafya filmi.
~ Gold Rush; The * / Altına Hücum (1925), Charles Chaplin, ABD; Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Georgia Hale. > Altın, para bir yana gerçek sevgi bir yana. Bazen çizgi filmlere ilham kaynağı olmuş bazen romantik komedi filmlerine [2003'te Roy Export Company Establishment tarafından restore edilmiş 95 dakikalık versiyon].
~ Good Will Hunting * / Can Dostum (1997), Gus Van Sant, ABD; Matt Damon, Robin William, Ben Affleck, Minnie Driver. > Aşk mı, kariyer mi, atalet mi?
~ Gomorra * / Gomorrah (2008), Matteo Garrone, İtalya; Toni Servillo, Gianfelico Imparato, Salvatore Cantalupo, Salvatore Abruzzese. > İtalyan mafyası içindeki kanlı hesaplaşmalar, bitmek bilmez adam harcamalar. Mafya her zaman takım elbiseli olmuyormuş; terlik, şort ve tişört de giyermiş.
~ Gone Baby Gone ** / Kızımı Kurtarın (2007), Ben Affleck, ABD; Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris. > Doğru / yanlış nedir? Dağdaki çoban ile profesörün oyları eşit olmalı mıdır?
~ Gone with the Wind *** / Rüzgâr Gibi Geçti (1939), Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood, ABD; Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Leslie Howard, Hattie McDaniel. > Bir ömür rüzgâr gibi geçer: Bir milletin de olsa, tek tek insanların da olsa…
~ Gorky Park ** / Moskova'da Cinayet (1983), Michael Apted, ABD; William Hurt, Lee Marvin, Brian Dennehy, Joanna Pacula, Ian Bannen, Michael Elphick, Rikki Fulton. > Yüzde yüz Amerikan malı bir Sovyet polisiyesi. Kurgu üzerine kurgu olmasına rağmen az sayıda potluğu var.
~ Graduate; The * / Aşk Mevsimi (1967), Mike Nichols, ABD; Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross. > Gönül kelebek misali, artık kime konarsa…
~ Gran Torino *** (2008), Clint Eastwood, ABD - Almanya; Clint Eastwood, Bee Vang. > İnsan hangi yaşta olursa olsun yararlı işler yapabilir.
~ Grande Silenzio; Il ** / The Great Silence (1968), Sergio Corbucci, İtalya – Fransa; Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski, Frank Wolff, Luigi Pistilli. > İyiler her zaman kazanmaz.
~ Grbavica * / Grbavica: The Land of My Dreams / Grbavica – Esma’nın Sırrı(2006), Jasmila Zbanic, Bosna-Hersek – Hırvatistan – Avusturya – Almanya;  Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev. > Savaş travmatiktir, ama umut hep vardır.
~ Great Expectations * / Büyük Ümitler (1946), David Lean, Birleşik Krallık; John Mills, Valerie Hobson, Bernard Miles, Alec Guinness. > Yaşamın karşımıza neler çıkaracağı bilinmez. Bu yüzden yaşamaya değer.
~ Grizzly Man * / Ayı Adam (2005), Werner Herzog, ABD; belgesel. > Duyarlılık kanseri olmuş bir doğa mecnununun hayatından kesitler.
~ Groundhog Day ** / Bugün Aslında Dündü (1993), Harold Ramis, ABD; Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott. > Aynı günü tekrar tekrar yaşamak zorunda kalsaydın ne yapardın? Nietzsche’nin kulaklarını çınlatan romantik komedi.
~ Guard; The * / İrlandalı (2011), John Michael McDonagh, İrlanda; Brendan Gleeson, Don Cheadle, Liam Cunningham, Mark Strong, David Wilmot. > "Polis ikilisi iş başında" filmlerine gerçekten taze bir soluk getiren bir kara komedi.
~ Hababam Sınıfı ** (1975), Ertem Eğilmez, Türkiye; Münir Özkul, Kadir İnanır, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit. > Birkaç kuşak lise öğrencisinin davranış kalıplarını güzelce anlattı ve bunların bir kaç kuşak genç arasında yaşamaya devam etmelerine vesile oldu.
~ Haine; La * / Hate / ProtestO - Nefret (1995), Mathieu Kassovitz, Fransa; Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui, Abdel Ahmed Ghili, Solo. > Göze göz, dişe diş: Al sana kısır döngü.
~ Happy Feet Two * / Neşeli Ayaklar 2 (2011), George Miller, ABD; animasyon. > Dayanışmayı ve sevgiyi yücelten güzel bir göz şekeri.
~ Harold and Maude / Harold ve Maude (1971), Hal Ashby, ABD; Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Charles Tyner. > "Vaktinde öl!" demişti Nietzsche.
~ Harry Potter and the Goblet of Fire * / Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005), Mike Newell, Birleşik Krallık – ABD; Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Stanislav Ianevski. > Harry’nin Hoghwarts büyücülük okulundaki dördüncü yılı. Büyücülük okulları arasında bir yarışma yapılır.
~ Harry Potter and the Prisoner of Azkaban * / Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (2004), Alfonso Cuarón, Birleşik Krallık – ABD; Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Garry Oldman. > Harry’nin Hoghwarts büyücülük okulundaki üçüncü yılı. Harry’nin peşindeki katil Sirius Black, hapishaneden kaçmıştır.
~ Heat ** / Büyük Hesaplaşma (1995), Michael Mann, ABD; Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Diane Venora, Amy Brenneman. > "Kötü" ve "İyi"; her biri, diğerine muhtaç.
~ Heaven Can Wait *** / Cennet Bekleyebilir (1943), Ernst Lubitsch, ABD; Don Ameche, Gene Tierney, Charles Coburn. > Her çiçekten bal almak isteyen bir adamın en büyük aşkı olan kadın üzerine, cehennemin kapısında, centilmen bir şeytan ile yaptığı sohbet. Diyalogları sinema tarihinin en güzellerinden.
~ Helaasheid der Dingen; De * / The Misfortunates / Çölde Kutup Ayısı (2009), Felix Van Groeningen, Belçika – Hollanda; Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens, Koen De Graeve, Wouter Hendrickx. > Alkolizm, kötü ebeveyn, büyüdüğünde de eksik kalan bir çocuk.
~ Hiroshima Mon Amour *** / Hiroşima Sevgilim (1959), Alain Resnais, Fransa - Japonya; Emmanuelle Riva, Eiji Okada. > Hazin hayatların karşılaşmasından doğan hazin bir aşk hikâyesi.
~ Holy Mountain; The *** / Kutsal Dağ (1973), Alejandro Jodorowsky, Meksika - ABD; Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas. > Biraz tasavvuf, çokça hayal gücü ...
~ Home ** / Yuva (2009), Yann Arthus-Bertrand, Fransa; belgesel. > Hızla kirlenen dünyanın gelecek nesillere hatıra olarak kalsın diye çekilmiş güzel fotoğrafları.
~ Homme qui Plantait des Arbres; L’ *** / The Man Who Planted Trees / Ağaç Diken Adam (1988), Frédéric Back, Kanada; animasyon. > İnsanın doğaya, doğa yardımıyla galip gelişi.
~ Horí, má panenko * / The Firemen's Ball / Koşun İtfaiyeciler (1967), Milos Forman, Çekoslovakya - İtalya; Jan Vostrcil, Josef Sebanek, Josef Valnoha, Frantisek Debelka, Josef Kolb. > Meseleyi bir belgesel gibi aktarırken 'çaktırmadan' güldürmeyi başarıyor.
~ Hot Tub Time Machine * / Jakuzi Ekspres (2010), Steve Pink, ABD; John Cusack, Clark Duke, Craig Robinson, Rob Corddry, Sebastian Stan, Lyndsy Fonseca. > Uygulamalı fantastik "şimdiki aklım olsaydı" dersi.
~ Hotel Rwanda * (2004), Terry George, Birleşik Krallık – ABD – İtalya – Güney Afrika Cumhuriyeti; Don Cheadle, Nick Nolte, Sophie Okonedo. > Batılı sömürgecilerin düşmanlık tohumlarını ekip kaderine terk ettiği bir ülkede iç savaş çıkar.
~ How to Train Your Dragon * / Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (2010), Dean DeBlois, Chris Sanders, ABD; animasyon. > Sevgi, ilgi ve ısrar: Eğitimin sacayakları.
~ Hudsucker Proxy; The *** / Bir Şirket Komedisi (1994), Joel Coen, Ethan Coen, Birleşik Krallık - Almanya - ABD; Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman. > Franz Kafka'nın eseri komedi gözlüğüyle okunursa ...
~ Hunchback of Notre Dame; The * / Notre Dame'ın Kamburu (1939), William Dieterle, ABD; Charles Laughton, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell, Maureen O'Hara, Edmond O'Brien. > Victor Hugo klasiğinin biraz değiştirilerek sinema diline aktarımı.
~ Hunger * / Açlık (2008), Steve McQueen, Birleşik Krallık – İrlanda; Stuart Graham, Laine Megaw, Brian Milligan, Liam McMahon. > Hapishanede zulme uğrayan IRA militanlarının irkiltici direnişi.
~ Hustler; The * / Serseri (1961), Robert Rossen, ABD; Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott. > Serseriliğe bağımlı olduğu için bir türlü yırtamayan bir serseri.
~ I Am a Fugitive from a Chain Gang ** / Ben Bir Pranga Kaçkınıyım (1932), Mervyn LeRoy, ABD; Paul Muni, Glenda Farrell, Helen Vinson, Noel Francis, Preston Foster. > Islah etmeyen, ezen, ölmekten beter eden ıslah sistemi.
~ I Now Pronounce You Chuck & Larry * / Damadı Öpebilirsin (2007), Dennis Dugan, ABD; Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd. > Eşcinselmiş gibi davranmak zorunda kalan iki itfaiyecinin komik maceraları.
~ I, Robot * / Ben, Robot (2004), Alex Proyas, ABD – Almanya; Will Smith, Bridget Moynahan. > Robotlara “zekâ devresi”nin yanında “zekâ devresi freni” de konulmalı.
~ Idi i Smotri *** / Иди и смотри / Come and See / Gel ve Gör (1985), Elem Klimov, SSCB [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği]; Aleksey Kravchenko, Olga Mironova. > İnsanın insana ettiği, edebileceği zulmün bir sınırı yoktur.
~ Ikiru *** / 生きる / To Live / Doomed / Yaşamak (1952), Akira Kurosawa, Japonya; Takashi Shimura, Shin'ichi Himori. > İnsanın olumlu yönde değişme potansiyelinin son kullanma tarihi ancak son nefesini verdiği andır; bir dakika bile öncesi değil.
~ Imaginarium of Doctor Parnassus; The ** / Dr. Parnassus (2009), Terry Gilliam, Birleşik Krallık – Kanada – Fransa; Lily Cole, Christopher Plummer, Tom Waits, Heath Ledger. > Fantastik bir cümbüş.
~ In Cold Blood *** / Soğukkanlılıkla (1967), Richard Brooks, ABD; Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe. > Bir katil idam edildiğinde adalet yerini bulmuş olur mu? Gidenler geri gelir mi?
~ In-Laws; The * / Çılgın Dünürler (1979), Arthur Hiller, ABD; Peter Falk, Alan Arkin, Richard Libertini. > Komiser Kolombo'nun ağzından dinleyince palavralar daha bir inandırıcı oluyor.
~ In the Loop ** (2009) Armando Ianucci, Birleşik Krallık; Peter Capaldi, Tom Hollander, Mimi Kennedy, James Gandolfini. > Bürokrasi denen yalan rüzgârının dalgalandırdığı tül perde ayaklarımızı gıdıklıyor.
~ In the Valley of Elah *** / Tanrının Vadisinde (2007), Paul Haggis, ABD; Tommy Lee Jones, Charlize Theron. > Gençlerin omuzlarına taşıyamayacakları yükler yüklersen önce ruhlarını ezersin.
~ Inception *** / Başlangıç (2010), Christopher Nolan, ABD - Birleşik Krallık; Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe. > Rüya içinde rüya, rüya içinde rüya, rüya içinde rüya ... Nihayetinde, yaşam bir hülya.
~ Incredibles; The *** / İnanılmaz Aile (2004), Brad Bird, ABD; animasyon. > Ev dolusu süper kahraman.
~ Indiana Jones and the Temple of Doom ** / Kamçılı Adam (1984), Steven Spielberg, ABD; Harrison Ford, Kate Capshaw, Ke Huy Quan, Amrish Puri. > Fantastik aksiyon filmlerinin en iyilerinden.
~ Inherit the Wind *** / Rüzgârın Mirası (1960), Stanley Kramer, ABD; Spencer Tracy, Fredric March, Gene Kelly, Dick York, Donna Anderson. > Din ile (burada Protestan Hristiyanlık) bilimsel düşüncenin (burada "evrim teorisi") 1925 yılında görülmüş gerçek bir davada karşı karşıya gelişi.
~ Inside Job *** (2010), Charles Ferguson, ABD; belgesel. > 2008'de ABD'de patlak veren ekonomik krizin öncesi ve sonrası. Pahalı takım elbiseli, iyi eğitimli haydutların ve işlerinin takdimi.
~ Insider; The ** / Köstebek (1999), Michael Mann, ABD; Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer. > Sigara şirketlerinin çirkin yüzünü ortaya çıkaranlar.
~ Insomnia *** (2002), Christopher Nolan, ABD, Kanada; Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank. > İnsan, vicdanını susturabilir mi?
~ Into the Wild *** / Özgürlük Yolu (2007), Sean Penn, ABD; Emile Hirsch. > İnsan, insan-ı kâmil olmak için insanlardan uzakta da yaşayabilmelidir. Ama bu mümkün mü?
~ Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages * / Hoşgörüsüzlük (1916), D. W. Griffith, ABD; Mae Marsh, Lillian Gish, Miriam Cooper, Georgia Pearce, Sam De Grasse, Elmer Clifton, Alfred Paget. > Sinema tarihinin en eski süper yapımlarından biri. Sonundaki barışçıl umut dolu temennilere kim katılmaz ki?
~ Invasion of the Body Snatchers * / Ceset Yiyicilerin İstilası (1978), Philip Kaufman, ABD; Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Veronica Cartwright, Leonard Nimoy. > Toplumun genelinden ayrı duran insanların uymak zorunda kalmalarının bilimkurgu-korku tarzı alegorisi.
~ Invention of Lying; The * / Yalanın İcadı (2009), Ricky Gervais, Matthew Robinson, ABD; Ricky Gervais, Jennifer Garner, Jonah Hill. > Kusursuz genetik yapı kusursuz bir karakter sağlamaz.
~ Iron Sky * (2012), Timo Vourensola, Finlandiya - Almanya - Avustralya; Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Udo Kier, Peta Sergeant, Stephanie Paul. > ABD yönetimini eleştiren bir "uzay filmi"ni ancak başka ülkeler çekebilirdi.
~ It Happened One Night ** / Bir Gecede Oldu (1934), Frank Capra, ABD; Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly, Roscoe Carns, Jameson Thomas. > Fakir erkek hırçın zengin kız uzun bir yolculuk esnasında birbirine âşık olur. Romantik komedi türünü tanımlayan filmlerden biri.
~ It's a Wonderful Life ** / Şahane Hayat (1946), Frank Capra, ABD; James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers. > Siz hiç var olmasaydınız, dünya nasıl bir yer olurdu? İntiharı düşünecek kadar kendini kötü hisseden insanların bir kısmına dahi umut verebilir.
~ Ivanovo Detstvo *** / Иваново детство / Ivan's Childhood / İvan'ın Çocukluğu (1962), Andrey Tarkovskiy, SSCB [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği]; Kolya Burlyayev. > II. Dünya Savaşı, cephenin hemen gerisi… Savaş "Dünya Savaşı" olduğundan, çocuklar da sürüldü cepheye.
~ Jack the Giant Slayer * / Dev Avcısı Jack (2013),  Bryan Singer, ABD; Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Ian McShane. > İkinci yarısında bir eğlencelik olmanın hakkını veren bir masal-film.
~ Jackie Brown * (1997), Quentin Tarantino, Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Michael Keaton, Robert De Niro. > Konuşma aksiyonu olur mu? (Olmuş)
~ Jacob's Ladder ** / Dehşetin Nefesi (1990), Adrian Lyne, ABD; Tim Robbins, Elizabeth Pena, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince. > Ölümü kalben kabul etmek.
~ Jaws *** / Denizin Dişleri (1975), Steven Spielberg, ABD; Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss. > Canavarlar da başrol oynayabilir.
~ Jean de Florette ** (1986), Claude Berri, Fransa – İsviçre – İtalya; Yves Montand, Gerard Depardieu, Daniel Auteuil, Elisabeth Depardieu, Margarita Lozano, Ernestine Mazurowna. > Sadece istatistiklerle çiftçilik yapılmaz; köy yerinde başka gizemler de etki eder emeğin ürününe.
~ Jean de Florette 2e partie: Manon des Sources ** / Pınarın Manon’u (1986), Claude Berri, Fransa – İsviçre – İtalya; Yves Montand, Emmanuelle Beart, Daniel Auteuil, Hippolyte Girardot. > Bir kız evladın baba sevgisi bambaşkadır. Bu iki film, savaş denilen belanın, sıradan insanların yaşamları üzerindeki dolaylı kötü etkilerinin ne kadar uzun süre devam edebileceğinin en güzel (ve aynı zamanda korkunç) örneklerinden birini anlatıyor.
~ Jeder für Sich und Gott Gegen Alle * / The Enigma of Kaspar Hauser / Herkes Kendi Başına ve Tanrı Herkese Karşı (1974), Werner Herzog, Batı Almanya; Bruno S., Walter Ladengast, Brigitte Mira, Willy Semmelrogge. > Dostoyevski'nin peygamberimsi (bu nedenle de insanlar arasında yaşaması mümkün olmayan) "Budala"sı başka bir hikâye biçiminde sinemaya aktarılmış sanki.
~ Jeremiah Johnson * (1972), Sydney Pollack, ABD; Robert Redford, Will Geer, Delle Bolton, Josh Albee, Joaquin Martinez, Stefan Gierasch. > Yalnız kalmak için dağlara gitmişken hiç yoktan aile sahibi olan dağ adamının intikam macerası.
~ Jetée; La *** / The Pier (1962), Chris Marker, Fransa; Davos Hanich, Hélene Chatelain. > Twelve Monkeys (On İki Maymun, 1995) filminin ilham kaynağı olan, fotoğraflar üzerine dış ses bindirilerek yapılmış dokunaklı bir kısa film.
~ Jeux Interdits ** / Forbidden Games / Yasak Oyunlar (1952), René Clément, Fransa; Georges Poujouly, Brigitte Fossey, Amédée. > Savaş sırasında çocuk olmak da çok zor. Cephede olmamanın, yanlış zamanda doğmanın kefaretini çok ağır öderler.
~ JFK *** (1991), Oliver Stone, ABD - Fransa; Kevin Costner, Joe Pesci, Gary Oldman, Sissy Spacek. > Komplo teorisi mi, gerçek tarih mi? Ya da gerçek nedir ki?
~ Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu *** / 上意討ち 拝領妻始末 / Samurai Rebellion / Samuray İsyanı (1967), Masaki Kobayashi, Japonya; Toshiro Mifune, Yoko Tsukasa, Go Kato, Tatsuyoshi Ehara. > Çok yavaş bir şekilde artıp finalde kasırga estiren bir gerginliğin filmi.
~ Jûbê Ninpûchô * / 獣兵衛忍風帖 / Ninja Scroll (1993), Yoshiaki Kawajiri, Kevin Seymour, Japonya; animasyon. > Gerçekten ürpertici bir çizgi film (anime).
~ Judgment at Nuremberg * / Nüremberg Duruşması (1961), Stanley Kramer, ABD; Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Marlene Dietrich, Maximilian Schell. > Hukukçular da yargılanır, çünkü tuz da kokar bazen.
~ Jûsan-nin no Shikaku * / 十三人の刺客 / 13 Assassins (2010), Takashi Miike, Japonya – Birleşik Krallık; Kôji Yakusho, Takayuki Yamada, Yûsuke Iseya, Gorô Inagaki. > 13 samuray yüzlerce kişiye karşı.
~ Jungfrukällan / The Virgin Spring / Genç Kız Pınarı * (1960), Ingmar Bergman, İsveç; Max von Sydow, Birgitta Valberg, Gunnel Lindblom, Birgitta Pettersson, Axel Düberg, Tor Isedal, Ove Porath. > Güzelliğin iğfali, intikam ve bir mucize: masalsı gerçekçilik.
~ Kaidan * / 怪談 / Kwaidan / Hayalet Hikâyeleri [161 dakikalık versiyon] (1964), Masaki Kobayashi, Japonya; Rentaro Mikuni, Tatsuya Nakadai, Katsuo Nakamura, Kei Sato. > Görsel işçiliği ve barındırdığı trajik atmosfer enfes.
~ Kasaba * / The Town (1997), Nuri Bilge Ceylan, Türkiye; Cihat Bütün, Emin Ceylan, Fatma Ceylan, Muzaffer Özdemir. > Çocuk gözüyle kasaba yaşamı.
~ Kelly's Heroes * / Çılgın Savaşçılar (1970), Brian G. Hutton, ABD; Clint Eastwood, Telly Savalas, Donald Sutherland, Don Rickles, Carroll O'Connor. > Uzun süredir "vatan - millet için" savaşmaktan bunalan Amerikan askerleri, istihbaratını aldıkları Nazi altınlarını ele geçirmek için savaşır bu sefer. Hem de çok daha büyük bir motivasyonları vardır: Şahsi çıkar.
~ Kes *** / Kerkenez (1969), Ken Loach, Birleşik Krallık; David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie. > Koskoca bir eğitim sistemi bir çocuğa sahip çıkamayabilir. Fakat o çocuğun yüreği yaralı bir yırtıcı kuşu iyileştirebilecek ve eğitebilecek kadar büyük olabilir.
~ Kibar Feyzo *** (1978), Atıf Yılmaz, Türkiye; Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, İhsan Yüce, İlyas Salman, Adile Naşit, Erdal Özyağcılar. > Türkiye'de ağalık düzeni neden bitmez, sendikal hareketler neden kadüktür, töreler neden terk edilemez vb. konuları hiç çaktırmadan işleyen bir komedi.
~ Kid; The * / Yumurcak (1921), Charles Chaplin, ABD; Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance. > Acısıyla ve daha çok tatlısıyla hayat.
~ Kill Bill: Vol. 1 * (2003), Quentin Tarantino, ABD; Uma Thurman, Lucy Liu, Vivica A. Fox, Daryl Hannah. > Kan ile soslanmış fiyakalı bir intikam filmi.
~ Killing Fields; The * / Ölüm Tarlaları (1984), Roland Joffé, Birleşik Krallık; Haing S. Ngor, Sam Waterston, John Malkovich, Julian Sands, Craig T. Nelson. > Devrim, kötü durumdan kurtarmayı amaçladığı halka düşman olursa.
~ Kingdom of Heaven *** / Cennetin Krallığı [190 dakikalık "director's cut - yönetmenin kurgusu" versiyonu] (2005), Ridley Scott, ABD - Birleşik Krallık - İspanya - Almanya - Fas; Orlando Bloom, Eva Green, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Liam Neeson, Ghassan Massoud. > Din savaşlarının gerçek nedenleri üzerine ilginç ve görkemli bir deneme
~ King’s Speech; The *** / Zoraki Kral (2010), Tom Hooper, Birleşik Krallık; Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter. > Hiç istemediğiniz halde kral oldunuz, dünya savaşı başladı, halkınız sizden moral konuşması bekliyor ve siz kekemesiniz. Ne yapardınız?
~ Kiss Kiss Bang Bang * (2005), Shane Black, ABD; Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen. > Tuhaf bir polisiye gerilim.
~ Kiss Me Deadly / Öp Beni Öldüresiye (1955), Robert Aldrich, ABD; Ralph Meeker, Albert Dekker, Paul Stewart, Juano Hernandez, Wesley Addy, Marion Carr. > Kıyısından köşesinden bulaşan herkesi ölüme götüren bir vakayı çözerken, karşınızda Mike Hammer.
~ Kolja *** / Kolya (1996), Jan Sverak, Çek Cumhuriyeti - Birleşik Krallık - Fransa; Zdenek Sverak, Andrei Chalimon. > Yaşlı bir adamla bir çocuğun yürek ısıtan dostluk hikâyesi.
~ Kolpaçino ** (2009), Atıl İnanç, Türkiye; Safak Sezer, Aydemir Akbaş, Ali Çatalbaş, Ali Sürmeli, Hakan Ural. > Sulu zırtlak bir suç komedisi. "Hayat dikkati"ni dağıtıp kafa boşaltmaya yarar.
~ Kon-Tiki * (2012), Joachim Rønning, Espen Sandberg, Norveç - Danimarka - Birleşik Krallık - İsveç; Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tobias Santelmann, Gustaf Skarsgård. > Bilim (antropoloji) uğruna çiğ tavuk bile yenir.
~ Koyaanisqatsi * / Dengesi Bozulmuş Dünya (1982), Godfrey Reggio, ABD, belgesel. > Güzel müzikler eşliğinde çivisi çıkmış dünyadan manzaralar.
~ Kramer vs. Kramer *** / Kramer Kramer'a Karşı (1979), Robert Benton, ABD; Dustin Hoffman, Meryl Streep, Justin Henry, Jane Alexander. > Babalık duygusu diye bir şey de vardır.
~ Krótki Film o Zabijaniu *** / A Short Film About Killing /  Öldürme Üzerine Kısa Bir Film (1988), Krzysztof Kieslowski, Polonya; Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz. > Öldürmeyeceksin: Birey sana söylüyorum, devlet sen anla.
~ Korkusuz Korkak ** (1979), Natuk Baytan, Türkiye; Kemal Sunal, Ayşen Atav, Belkıs Dilligil. > “IMF mi oldunuz develer?”
~ Kozure Ôkami: Oya No Kokoro Ko No Kokoro * / 子連れ狼 親の心子の心 / Lone Wolf and Cub: Baby Cart in Peril / Yalnız Kurt ve Yavrusu: Bebek Arabası Tehlikede (1972), Buichi Saito, Japonya; Tomisaburo Wakayama, Yoichi Hayashi, Yagyu Gunbei, Michie Azuma, Akihiro Tomikawa. > Samurayımız ve küçük oğlu düşman bir dünyada seyahat ediyor. Altı filmlik Yalnız Kurt serisinin dördüncü filmi.
~ Kozure Ôkami: Sanzu No Kawa No Ubaguruma ** / 子連れ狼 三途の川の乳母車 / Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx / Yalnız Kurt ve Yavrusu: Bebek Arabası Styx Nehrinde (1972), Kenji Misumi, Japonya; Tomisaburo Wakayama, Kayo Matsuo, Akihiro Tomikawa. > Samurayımız ve küçük oğlu düşman bir dünyada seyahat ediyor. Altı filmlik Yalnız Kurt serisinin ikinci filmi.
~ Kozure Ôkami: Shinikazeni Mukau Ubaguruma * / 子連れ狼 死に風に向う乳母車 / Lone Wolf and Cub: Baby Cart to Hades / Yalnız Kurt ve Yavrusu: Cehenneme Giden Bebek Arabası (1972), Kenji Misumi, Japonya; Tomisaburo Wakayama, Go Kato, Yuko Hamada,  Akihiro Tomikawa. > Samurayımız ve küçük oğlu düşman bir dünyada seyahat ediyor. Altı filmlik Yalnız Kurt serisinin üçüncü filmi.
~ Kumonosu-jô *** / 蜘蛛巣城 / Throne of Blood / Örümcek Ağı Şatosu / Kanlı Taht (1957), Akira Kurosawa, Japonya; Toshirô Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura. > Shakespeare'in Macbeth'inin korku filmlerinden daha korkutucu bir uyarlaması.
~ Kung Fu Panda 2 * (2011), Jennifer Yuh, ABD; animasyon. > Çikolatayla kaplanmış bir intikam hikâyesi.
~ Laberinto del Fauno; El ** / Pan's Labyrinth / Pan’ın Labirenti (2006), Guillermo del Toro, İspanya – ABD – Meksika; Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú. > Cenderedeki çocuk zihni ne dünyalar yaratır.
~ Lakposhtha ham Parvaz Mikonand *** / لاک پشت ها هم پرواز می کنن / Turtles Can Fly / Kaplumbağalar da Uçar (2004), Bahman Ghobadi, İran - Fransa - Irak; Soran Ebrahim, Avaz Latif. > Savaş herkesi insanlıktan çıkarır, en çok da savaşa istemli bir dahli olmayanları. Hepimizi mayın tarlasına düşmüş kör çocuk gibi hissettiriyor.
~ Lars and the Real Girl * / Gerçek Sevgili (2007), Craig Gillespie, ABD - Kanada; Ryan Gosling, Emily Mortimer, Paul Schneider, R. D. Reid, Kelli Garner. > "Deliliğine" tüm kasabayı dahil eden içe kapanık bir gencin bir mankenle olan imkânsız aşkı.
~ Last Hangman; The ** / Pierrepoint / Son Cellat (2005), Adrian Shergold, Birleşik Krallık - ABD; Timothy Spall, Juliet Stevenson, Edde Marsan. > İngilterenin en kötü ünlü celladının /bir günde 13 Nazi asmış) yaşam öyküsünden kesitler.
~ Léon *** / Leon: The Professional / Sevginin Gücü (1994), Luc Besson, Fransa; Jean Reno, Natalie Portman, Gary Oldman. > Bir kiralık katil severse... küçük bir kızı…
~ Letters From Iwo Jima * / Iwo Jima’dan Mektuplar (2006), Clint Eastwood, ABD; Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara. > Tüm önemli rollerin Japonlara verildiği, Japon dilinde çekilmiş bir Amerikan filmi.
~ Letyat Zhuravli *** / Летят журавли / The Cranes Are Flying / Turnalar Uçuyor (1957), Mikhail Kalatozov, SSCB; Tatyana Samojlova, Aleksey Batalov, Vasili Merkuryev, Aleksandr Shvorin. > Hayatları mahveden savaşa lanet eden ama her şeye rağmen ileriye umutla bakmayı öneren bir film.
~ Life of Brian *** / Brian'ın Hayatı (1979), Terry Jones, Birleşik Krallık; Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin. > Hristiyanlığın doğuşunu sarakaya alan uçuk kaçık bir Monty Python komedisi.
~ Life of David Gale; The ** / Ölümle Yaşam Arasında (2003), Alan Parker, ABD – Almanya – Birleşik Krallık; Kevin Spacey, Kate Winslet, Laura Linney, Matt Craven. > İlkeler uğruna ölmek (ilke ölüm cezasına karşı olmak olsa bile).
~ Little Big Man ** / Küçük Dev Adam (1970), Arthur Penn, ABD; Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George. > Kızılderili soykırımına dair.
~ Little Children *** / Tutku Suçları (2006), Todd Field, ABD; Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly. > Cinsel organlarımız olmasaydı melek olurduk.
~ Lolita * (1962), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık - ABD; James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon, Peter Sellers. > Nabakov'un romanının sinema diline epeyce ehlileştirilerek yapılmış tercümesi.
~ Lone Star ** (1996) John Sayles, ABD; Stephen Mendillo, Stephen J. Lang, Chris Cooper, Elizabeth Pena, Kris Krsitofferson, Ron Canada. > Gömülü kalmayı reddeden aile geçmişleri.
~ Long Goodbye; The * / Uzun Veda (1973), RobertAltman, ABD; Elliott Gould, Nina van Pallandt, Sterling Hayden, Mark Rydell, Henry Gibson, David Arkin, Arnold Schwarzenegger. > Sert bir dedektiflik hikayesi.
~ Longest Day; The ** / En Uzun Gün (1962), Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki, Darryl F. Zanuck, ABD; John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum, Richard Burton, Paul Anka, Sean Connery, Arletty, Paul Hartmann. > Müttefiklerin Normandiya Çıkartması'nın görkemli bir yeniden canlandırması.
~ Lord of the Rings: The Two Towers; The * / Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002), Peter Jackson, ABD – Yeni Zelanda; Viggo Mortensen, Elijah Wood, Sean Astin, Ian McKellen, Orlando Bloom, Christopher Lee. > Üçlemenin en depresif ve aynı zamanda en etkileyici filmi.
~ Love Actually *** / Aşk Her Yerde (2003), Richard Curtis, Birleşik Krallık – ABD; Hugh Grant, Colin Firth, Bill Nighy, Keira Knightley, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman. > Resmi konutundaki hizmetçi kıza sarkınca Amerikan Başkanı’na posta koyan bir İngiliz Başbakanı’nın olduğu bir romantik komedi.
~ Love and Death * / Aşk ve Ölüm (1975), Woody Allen, ABD – Fransa; Woody Allen, Diane Keaton. > Ciddi konuların kıyısında dolaşan bir “tarihsel” komedi.
~ Love Story * / Aşk Hikâyesi (1970), Arthur Hiller, ABD; Ali MacGraw, Ryan O'Neal, John Marley. > Aşk asla pişman olmamaktır.
~ Ma Vie en Rose ** / My Life in Pink(1997), Alain Berliner, Fransa – Belçika – Birleşik Krallık; Georges Du Fresne, Hélène Vincent. > Eşcinsel doğulur mu, eşcinsel olunur mu, yoksa her ikisi birden mi?
~ Malcolm X *** (1992), Spike Lee, ABD - Japonya; Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman Jr., Delroy Lindo, Spike Lee, Kate Vernon. > Ayrımcılığın her türlüsüne hayır demeyi yavaş yavaş öğrenen bir adamın yaşam öyküsü.
~ Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia * / 滿城盡帶黃金甲 / Curse of the Golden Flower / Altın Çiçeğin Laneti (2006), Yimou Zhang, Hong Kong – Çin; Yun-Fat Chow, Li Gong, Jay Chou, Ye Liu. > Renk cümbüşü içinde iktidar mücadelesi.
~ Man on Fire * / Gazap Ateşi (2004), Tony Scott, ABD - Birleşik Krallık; Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken, Radha Mitchell, Marc Anthony. > Kendini feda ederek günahların verdiği acıdan kurtulmak.
~ Man on Wire * / Teldeki Adam (2008), James Marsh, Birleşik Krallık – ABD; Philippe Petit, Jean François Heckel. > Tutkulu olmak ile delilik arasındaki çizgi çok ince.
~ Man of Steel / Çelik Adam (2013), Zack Snyder, ABD - Kanada - Birleşik Krallık; Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russell Crowe, Dşane Lane, Antje Traue. > Ciddiyet, şiddet ve yıkım dozu yüksek bir Süpermen uyarlaması.
~ Man Who Wasn't There; The *** / Orada Olmayan Adam (2001), Joel Coen, Ethan Coen, ABD - Birleşik Krallık; Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Michael Badalucco, Scarlett Johansson. > Planların sarpa sararsa ve sen artık orada olmamayı tercih edersen.
~ Manchurian Candidate; The * / Casuslara Karşı (1962), John Frankenheimer, ABD; Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva. > Birsoğuk savaş dönemi casusluk-gizem klasiği.
~ Manchurian Candidate; The ** / Mançuryalı Aday (2004), Jonathan Demme, ABD; Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Jon Voight. > İnsan zihninin tecavüze direnişi.
~ Marathon Man * / Vahşi Koşu (1976), John Schlesinger, ABD; Dustin Hoffman, Laurence Olivier, Roy Scheider, Marthe Keller. > Sıradan bir adam kendisini acımasız katillerle çevrili bulur.
~ Mars Attacks! * / Çılgın Marslılar (1996), Tim Burton, ABD; Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Rod Steiger, Glenn Close, Martin Short. > Bilindik bir konu, çılgın komedi tarzında işlenince bir başka nefaset kazanmış.
~ Mask; The ** / Maske (1994), Chuck Russell, ABD; Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Riegert, Peter Greene. > İçindeki çocuğu dışarı çıkart, biraz hava alsın.
~ Masumiyet * / Innocence (1997), Zeki Demirkubuz, Türkiye; Güven Kiraç, Derya Alabora, Haluk Bilginer. > Çocuklar hariç olmak üzere; “Masum değiliz, hiçbirimiz.”
~ Matrix; The * (1999), Andy Wachowski, Lana Wachowski, ABD - Avustralya; Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving. > Gerçekliğin kendisi gerçek mi?
~ Meaning of Life; The *** / Hayatın Anlamı (1983), Terry Jones, Birleşik Krallık; Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin. > Çılgın bir Monty Phyton komedisi. Anlamı kim kaybetmiş ki onlar bulsun ama hiç olmazsa delicesine aramışlar.
~ Megamind ** / Megazeka (2010), Tom McGrath, ABD; animasyon. > Süper kahramanların da, süper kötülerin de zaafları vardır.
~ Meglio Gioventù; La *** / The Best of Youth [352 dakikalık versiyon] (2003) Marco Tullio Giordana, İtalya; Luigi Lo Cascio, Alessio Boni, Adriana Asti, Sonia Bergamasco, Fabrizio Gifuni, Maya Sansa, Valentina Carnelutti, Jasmine Trinca, Andrea Tidona, Lidia Vitale, Giovanni Scifoni. > Bir ailenin ve evlilikler, arkadaşlıklar yoluyla o aileye katılan bireylerin 1966 – 2003 tarihleri arasındaki hayatlarından kesitler. Sıradan insanların yürek ısıtan, destansı öyküleri.
~ Melancholia ** / Melankoli (2011), Lars von Trier, Danimarka - İsveç - Fransa - Almanya; Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Alexander Skarsgard, Cameron Spurr, John Hurt, Charlotte Rampling. > O müzik, o çaresizlik hissi, o hüzün... melankoli; kara duygu. Oysa her şey sen üzgün olsan da olmasan da bir başka şeye kalbolacak.
~ Memento *** / Akıl Defteri (2000), Christopher Nolan, ABD; Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano. > İnsan zihninin anlaşılmazlığına bir saygı duruşu.
~ Mesrine 1 - L'Instinct de Mort * / Mesrine: Killer Instinct (2008), Jean-François Richet, Fransa – Kanada; Vincent Cassel, Cécile De France, Gérard Depardieu, Gilles Lellouche.
~ Mesrine 2 - L'Ennemi Public n°1 * / Mesrine: Public Enemy No. 1 (2008), Jean-François Richet, Fransa – Kanada; Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Mathieu Amalric, Samuel Le Bihan. Dirençli bir toplum zararlısının hayat hikâyesi; iki bölüm halinde.
~ Message; The ** / Mohammad, Messenger of God / الرسالة / Ar-Risalah / Muhammed, Allah'ın Resulü / Elçi / Çağrı - İslamiyetin Doğuşu (1976), Moustapha Akkad, Lübnan - Libya - Kuveyt - Fas - Birleşik Krallık; Anthony Quinn, Irene Papas, Michael Ansara, Johnny Sekka, Michael Forest, Garrick Hagon. > Müslüman sermayesi, Hristiyan işçiliği, İslamiyetin en devrimci ve mezhep/tarikat tartışmalarından uzak en saf yılları. Türkçe dublajı, 60'lı ve 70'li yıllarda yerli filmlerimizin tüm jönlerini seslendiren ses emektarlarımız tarafından yapıldığı için, bir Türk filmi tadında karışmıştır anılarımız arasına.
~ Messenger; The *** (2009), Oren Moverman, ABD; Ben Foster, Woody Harrelson, Steve Buscemi. > İnsanlara en değerli varlıklarının savaşta yok olduğunu söylemek hiç kolay değildir. Üstelik bir de sen oradan sağ kurtulmuş ve şimdi “rahat” bir görevde isen...
~ Metropolis ** (1927), Fritz Lang, Almanya; Brigitte Helm, Alfred Abel, Theodor Loos. > İnsanlığın geleceğine –içinde bir pırltı da barındıran- karamsar bir bakış.
~ Midnight Cowboy *** / Geceyarısı Kovboyu (1969), John Schlesinger, ABD; Dustin Hoffman, Jon Voight. > Amerikan rüyası kimileri için hiç gerçekleşmedi.
~ Midnight Run * / Geceyarısı Av (1988), Martin Brest, ABD; Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto, John Ashton, Dennis Farina. > Güzel bir yol filmi - polisiye - komedi karışımı.
~ Milk * (2008), Gus Van Sant, ABD; Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin. > "Eşcinseller de insandır ve insan haklarının tümüne sahip olmalıdır."
~ Miller's Crossing * / Miller Kavşağı (1990), Joel Coen, Ethan Coen, ABD; Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden, John Turturro, Jon Polito. > Şiddet yüklü bir gangster filmi.
~ Million Dollar Baby ** / Milyonluk Bebek (2004), Clint Eastwood, ABD; Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman. > Şansını her ne pahasına olursa olsun denemek üzerine hüzün verici bir film.
~ Minority Report * / Azınlık Raporu (2002), Steven Spielberg, ABD; Tom Cruise, Max von Sydow, Colin Farrell, Kathryn Morris, Samantha Morton, Peter Stormare, Steve Harris. > Kadim bir münazara konusudur: İnsanın özgür iradesi var mıdır / yok mudur? Bu film doyurucu bir yanıt veremiyor ama farklı yaşam çizgileri olabileceğini söylüyor.
~ Missing *** / Kayıp (1982), Costa-Gavras, ABD; Jack Lemmon, Sissy Spacek. > Sizin için çok önemli olan insanlar bazıları için zerre kadar önem taşımıyor. Bu umursamazlar bir de iktidar sahibiyse...
~ Môme; La *** / La Vie en Rose / Kaldırım Serçesi (2007), Olivier Dahan, Fransa - Birleşik Krallık - Çek Cumhuriyeti; Marion Cotillard. > Şarkıcı Edith Piaf'ın yaşam öyküsü.
~ Monty Python and the Holy Grail * / Monty Python ve Kutsal Kâse (1975), Terry Gilliam, Terry Jones, Birleşik Krallık; Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin. > Monty Pyton ekibinden sulu zırtlak bir ortaçağ komedisi.
~ Morte a Venezia *** / Death in Venice / Venedik'te Ölüm (1971), Luchino Visconti, İtalya - Fransa; Dirk Bogarde, Björn Adrésen. > İnsan tutkusunu gizlemek zorunda kalırsa içten çürür koflaşır. Ondan geriye kalan korkuluğu keşfetmek otel plajındaki görevliye kalır.
~ Moulin Rouge ** (1952), John Huston, Birleşik Krallık; José Ferrer, Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor, Suzanne Flon, Claude Nollier, Katherine Kath. > Paris gece hayatının dönüm noktasında sakat ve depresif bir ressamın hüzünlü öyküsü.
~ Mr. Nobody *** / Bay Hiçkimse (2009), Jaco Von Dormael, Kanada - Belçika - Fransa - Almanya; Jared Leto, Diane Kruger. > Yaşam yolundaki kavşaklar ve bu kavşaklardan dönülen yöne göre değişen yaşam olasılıkları üzerine bir masal.
~ Mr. Smith Goes to Washington * (1939), Frank Capra, ABD; Jean Arthur, James Stewart, Claude Rains, Edward Arnold, Thomas Mitchell. > Genelde demokrasi özelde Amerikan demokrasisi üzerine fantastik bir film. Fantastik oluşu senaryosundan kaynaklanıyor, özel efektlerden değil. Naifliğine rağmen (belki de naifliği sayesinde) iyi insan olmak yönünde gaza getiriyor kişiyi.
~ Mulholland Dr. *** / Mullholland Çıkmazı (2001), David Lynch, Fransa - ABD; Naomi Watts, Laura Elena Harring. > Anlaşılmaz, belki de anlamsız. Ama yine de insanın yüreğini burkuyor.
~ Munich * / Münih (2005), Steven Spielberg, ABD – Kanada – Fransa; Eric Bana, Daniel Craig, Ciarán Hinds, Mathieu Kassovitz. > “ ‘Göze göz’ tüm dünyayı kör eder.”
~ Müde Tod; Der * / Destiny / Kader / Yorgun Ölüm (1921), Fritz Lang, Almanya; Bernard Goetzke, Lil Dagover, Walter Janssen, Hans Sternberg. > Ölüm mukadderdir ve ölüm korkusunun tek panzehiri sevgidir.
~ My Left Foot: The Story of Christy Brown * / Sol Ayağım (1989), Jim Sheridan, İrlanda - Birleşik Krallık; Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Alison Whelan, Kirsten Sheridan, Declan Croghan. > Her şeye rağmen yaşamanın bir yolunu bulacaksın. Çünkü alternatifinden (ölüm) her durumda daha iyidir.
~ My Life Without Me ** / Ma Vie Sans Moi / Mi Vida Sin Mí / Ben Olmadan Hayatım (2003), Isabel Coixet, İspanya – Kanada; Sarah Polley. > Dindar olmayanlar için ölüm kaygısıyla başa çıkma kılavuzu.
~ My Name is Khan * / Benim Adım Khan (2010), Karan Johar, Hindistan; Shah Rukh Khan, Kajol, Katie Amanda Keane, Kenton Duty, Benny Nieves. > 11 Eylül saldırısının ardından ABD'de Asperger sendromlu Hintli Müslüman olmak.
~ Naked Gun 2½: The Smell of Fear; The * / Çıplak Silah 2½ - Korkunun Kokusu (1991), David Zucker, ABD; Leslie Nielsen, Priscilla Presley, George Kennedy. > Sulu zırtlak polisiye filmi.
~ Name der Rose; Der ** / The Name of the Rose / Gülün Adı (1986), Jean-Jacques Annaud, Batı Almanya - İtalya - Fransa; Sean Connery, Christian Slater, Michael Lonsdale, Ron Perlman, Helmut Qualtinger, Elya Baskin, Volker Prechtel. > Tanrı kelamı üzerine ayrıntılı düşünerek yaşamak mı, sıradan bir insan hayatı yaşamak mı?
~ Nanjing! Nanjing! *** / 南京! 南京! / City of Life and Death (2009), Chuan Lu, Çin - Hong Kong; Ye Liu, Yuan Yuan Gao, Hidep Nakaizumi, Wei Fan. > Japon ordusunun 1937'de Çin'in o zamanki başkenti Nanking'de işlediği insanlık suçlarının siyah beyaz dökümü. Gözünü kaçırmadan izlemeye yürek ister.
~ Neds ** / Serseriler (2010), Peter Mullan, Birleşik Krallık - Fransa - İtalya; Conor McCarron, Peter Mullan, Joe Szula, John Joe Hay, Gary Lewis,  Mhairi Anderson, Richard Mack. > Gençliğin gözyaşları ya da 70'li yıllarda İskoçya'da genç olmak. 
~ Nefes: Vatan Sağolsun *** (2009), Levent Semerci, Türkiye; Mete Horozoğlu, Hakan Türütoğlu, Barış Bağcı, İbrahim Aköz, Turgay Atalay, Birce Akalay. > Türkiye'nin ilk "Vietnam filmi".
~ Neşeli Günler *** (1978), Orhan Aksoy, Türkiye; Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Oya Aydoğan, Ayşen Gruda. > En iyi turşu limon suyu ile mi yapılır, sirke ile mi?
~ Neşeli Hayat ** (2009), Yılmaz Erdoğan, Türkiye; Yılmaz Erdoğan, Ersin Korkut, Büşra Pekin, Erdal Tosun, Rıza Akın. > Türkiye’nin ilk “Noel filmi”.
~ Network / Şebeke *** (1976), Sidney Lumet, ABD; Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall. > Artık peygamber olmak için bile televizyonda görünmek gerekiyor, o da RTÜK uygun bulursa.
~ Night and the City * / Gece ve Şehir (1950), Jules Dassin, Birleşik Krallık; Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe, Francis L. Sullivan, Herbert Lom, Stanislaus Zbyszko, Mike Mazurki. > Sahtekârlıkla zengin olma hayalleri kuran bir kifayetsiz muhterisin acıklı düşüşü.
~ Ningen no jôken *** / 人間の條件 / The Human Condition I: No Greater Love (Daha Büyük Aşk Yok) / İnsanlık Durumu I (1959), Masaki Kobayashi, Japonya; Tatsuya Nakadai, Michiyo Aratama, Chikage Awashima, Ineko Arima, So Yamamura. > Cephe gerisinde, Japon işgali altındaki Mançurya'da bir toplama kampında insanlık manzaraları.~ Ningen no jôken *** / 人間の條件 / The Human Condition II: Road to Eternity (Sonsuzluğa Giden Yol) / İnsanlık Durumu II (1959), Masaki Kobayashi, Japonya; Tatsuya Nakadai, Kokinji Katsura, Jun Tatara, Michiro Minami, Michiyo Aratama. > Er eğitim birliğinde ve cephede insanlık manzaraları.
~ Ningen no jôken *** / 人間の條件 / The Human Condition III: A Soldiers Prayer (Askerin Duası) / İnsanlık Durumu III (1961), Masaki Kobayashi, Japonya; Tatsuya Nakadai, Tamao Nakamura, Yusuke Kawazu, Chishu Riyu, Michiyo Aratama, Kyoko Kishida. > Bozguna uğramış bir milletin kaçış yolundan insanlık manzaraları.
~ Nobi * / 野火 / Fires on the Plain (1959), Kon Ichikawa, Japonya; Eiji Funakoshi, Osamu Takizawa, Mickey Curtis. > İkinci Dünya Savaşı’nda yenilen Japonya’nın, Leyte’deki askerlerinin geri çekilirken uğradıkları hezimetin korkunç bir tablosu.
~ Nosferatu, eine Symphonie des Grauens * / Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi (1922), F.W. Murnau, Almanya; Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Alexander Granach. > Unutulmaz, adeta zihne kalıcı dövme gibi iz bırakan görüntüler içeren bir klasik vampir filmi.
~ Nosferatu: Phantom der Nacht * / Nosferatu the Vampyre / Nosferatu: Gece Hayaleti (1979), Werner Herzog, Batı Almanya – Fransa; Klaus Kinski, Isabelle Adjani, Bruno Ganz, Roland Topor. > Orijinalini aratmıyan bir Dracula uyarlaması.
~ Notti di Cabiria; Le * / Nights of Cabiria / Cabiria Geceleri (1957), Federico Fellini, İtalya - Fransa; Giulietta Masina, François Périer. > İyi kalpli fahişenin hayal kırıklıkları ve her seferinde yeniden dirilişi.
~ Novecento *** / 1900 (1976), Bernardo Bertolucci, İtalya - Fransa - Batı Almanya; Gérard Depardieu, Robert De Niro, Stefania Sandrelli, Donald Sutherland, Burt Lancaster. > 1901 - 1945 yılları arası İtalya'sını fon olarak kullanan, insanoğlunun bitip tükenmeyen çıkar çatışmalarının, hayatta kalma mücadelesinin destanı.
~ Nuit et Brouillard * / Night and Fog / Gece ve Sis (1955), Alain Resnais, Fransa; belgesel – kısa film. > Yahudi soykırımı.
~ Nuovo Cinema Paradiso *** / Cennet Sineması (1988), Giuseppe Tornatore, İtalya - Fransa; Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Philippe Noiret. 124 dakikalık sinema versiyonu çok güzel bir nostaljik tatlar pastası (uzun/tam versiyonu sıkıyor).
~ O Şimdi Asker ** (2003), Mustafa Altıoklar, Türkiye; Levent Kazak, Yavuz Bingöl, Ali Poyrazoğlu, Yiğit Özşener. > Türk yapımı askeri filmler tarihinde "Hababam Sınıfı Askerde" tarzından “Nefes” (2009) filmine geçişin kilometre taşlarından.
~ Oldeuboi *** / 올드보이 / Oldboy / İhtiyar Delikanlı (2003), Chan-wook Park, Güney Kore; Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang. > Bir intikamın akıllardan çıkmayacak izler bırakan felsefi incelemesi.
~ Olvidados; Los ** / The Young and the Damned / Yitikler (1950), Luis Buñuel, Meksika; Estela Inda, Miguel Inclan, Alfonso Mejia, Roberto Cobo, Alma Delia Fuentes. > Birbirlerini batağa çekerek yoksulluklarının yükünü dahada arttıran "serseri" gençler.
~ Omar Mukhtar - Lion of the Desert ** / İslamın Kılıcı: Çöl Aslanı Ömer Muhtar (1981); Moustapha Akkad, Libya - ABD; Anthony Quinn, Oliver Reed, Irene Papas, Raf Vallone, Rod Steiger, John Gielgud, Andrew Keir. > Kaddafi sermayesi, Amerikan işçiliği, İtalyan işgaline (1929-30) direnen Libya Bedevîlerinin buruk destanı. Libya bugün kurtulmuş mudur? Ömer Muhtar ruhu o diyarlarda dolaşmakta mıdır hâlâ?
~ Once Upon a Time in America *** / C'era Una Volta in America / Bir Zamanlar Amerika (1984), Sergio Leone, İtalya - ABD; Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Tuesday Weld, Larry Rapp. > Dört mahalle arkadaşının masumiyetlerini kaybedişlerinin nostalji yüklü destanı. * Benim en beğendiğim film. *
~ On The Waterfront * / Rıhtımlar Üstünde (1954), Elia Kazan, ABD; Marlon Brando, Eva Marie Saint, Karl Malden, Lee J. Cobb, Rod Steiger. > Cahil ama melek kalpli eski boksörün güzel sevgilisinin desteğiyle doğru yolu bulması.
~ Ondskan * / Evil / Şeytana Karşı (2003), Mikael Håfström, İsveç – Danimarka; Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Linda Zilliacus. > Hukuk herkese lazım.
~ One Flew Over the Cuckoo's Nest * / Guguk Kuşu (1975), Milos Forman, ABD; Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson. > Islah edilmesi gerekenler aslında kimler?
~ Onibaba * / 鬼婆 / The Demon (1964), Kaneto Shindo, Japonya; Nabuko Otowa, Jitsuko Yoshimura, Kei Sato, Taiji Tonoyama. > Kötücül/sapkın insanları ve tekinsiz bir ortamı öylesine doğallıkla anlatıyor ki insanı ürkütüyor.
~ Ossessione * / Tutku (1943), Luchino Visconti, İtalya; Clara Calamai, Massimo Girotti, Dhia Cristina, Juan de Landa, Elio Marcuzzo. > James M. Cain'in bir yasak aşk cinayetini anlattığı ve en az altı kere sinemaya uyarlanan "The Postman Always Rings Twice / Postacı Kapıyı İki Kere Çalar" romanının en başarılı uyarlaması.
~ Ours; L’ * / The Bear / Ayı (1988), Jean-Jacques Annaud, Fransa - ABD; Ayı Bart, Ayı Youk, Tchéky Karyo, Jack Wallace. > Gözden ırak, yabandaki bir ayı yavrusunun geleceği için endişeleneceğiniz aklınıza gelir miydi? “Bir sevgi filmi.”
~ Out of the Past * / Maziden Gelen (1947), Jacques Tourneur, ABD; Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Richard Webb. > Kasabalı masum bir güzelin sevgisi yardımıyla arınmaya çalışırken ayağı kirli geçmişine takılan bir adamın hikâyesi.
~ Outlaw Josey Wales; The ** / Kanunsuz Josey Wales (1976), Clint Eastwood, ABD; Clint Eastwood, Chief Dan George, Sondra Locke, Bill McKinney, John Vernon. > Eastwood efsanesine doruk yaptıran sert western - intikam filmi. "Unforgiven"ın (1992) prototipi.
~ Ox-Bow Incident; The ** / Ox-Bow Olayı (1943), William A. Wellman, ABD; Henry Fonda, Dana Andrews, Mary Beth Hughes, Anthony Quinn, William Eythe, Harry Morgan, Jane Daerwell. > "12 Angry Men" filminin prototipi; bir linç vakasından yontulan mercekle adalet ve vicdan kavramlarına bir bakış.
~ Pacific Rim * / Pasifik Savaşı (2013), Guillermo del Toro, ABD; Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day, Burn Gorman, Max Martini, Ron Perlman. > Voltranlar dünyayı Godzillalara karşı savunuyor. Kendi saçma evreni içerisinde tam bir eğlencelik.
~ Painted Veil; The ** / Duvak (2006), John Curran, Çin – ABD – Kanada; Naomi Watts, Edward Norton, Liev Schreiber. > Zamanla gelişen sevgi üzerine. W. Somerset Maugham’ın romanı daha önce 1934 ve 1957 tarihlerinde sinemaya uyarlanmış.
~ Paisà * / Ahbap (1946); Roberto Rossellini, İtalya; Carmelo Sazio, Robert Van Loon, Dots Johnson, Alfonsino Pasca, Maria Michi, Gar Moore. > Anlattığı konunun samimiyeti oyuncularının amatörlüklerini fazlasıyla dengeleyen bir cephe gerisi insan manzaraları kolajı.
~ Papillon *** / Kelebek (1973), Franklin J. Schaffner, ABD - Fransa; Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon. > Kimi insan teslim olur, kimi insan direnir kalbi attığı müddetçe.
~ Parapluies de Cherbourg; Les ** / The Umbrellas of Cherbourg / Şerburg Şemsiyeleri (1964), Jacques Demy, Fransa – Batı Almanya; Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon, Marc Michel. > Hüzünlü, modern bir aşk operası.
~ Passion de Jeanne d'Arc; La *** / The Passion of Joan of Arc / Jan Dark'ın Çilesi (1928), Carl Theodor Dreyer, Fransa; Maria Falconetti, Eugene Silvain, Antonin Artaud. > Tanrı sizce kimden taraf? İnsan yüzlerinden oluşan bir senfoni. Richard Einhor'un müzikleriyle bezeli olan versiyon harika.
~ Passion of the Christ; The * / Tutku - Hz. İsa'nın Çilesi (2004), Mel Gibson, ABD; James Caviezel, Maia Morgenstern, Christo Jivkov, Francesco De Vito, Monica Bellucci. > İsa’nın son 12 saatinin kanlı, şiddet dolu anlatımı.
~ Pat Garrett & Billy the Kid * (1973), Sam Peckinpah, ABD; James Coburn, Kris Kristofferson, John Beck, Bob Dylan. > Amerikanın "Vahşi Batı"sının hükümranlığının, silah tutan ellerden para tutan ellere, eskiden silah tutan ellerin yardımıyla geçişine yakılmış bir ağıt.
~ Paths of Glory *** / Zafer Yolları (1957), Stanley Kubrick, ABD; Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou. > Emir demiri keserken...
~ Pay It Forward * / İyilik Bul, İyilik Yap (2000), Mimi Leder, ABD; Kevin Spacey, Helen Hunt, Haley Joel Osment, Jay Mohr. > Türkçe adı açıklıyor.
~ Peeping Tom *** / Röntgenci (1960), Michael Powell, Büyük Britanya; Carl Boehm, Moira Shearer, Anna Massey. > Anne babalar bazen çocuk yetiştirmede hataya düşerler. Ve ortaya böyle katiller çıkabilir.
~ Per Qualche Dollaro in Più ** / For a Few Dollars More / Birkaç Dolar İçin (1965), Sergio Leone, İtalya – İspanya – Batı Almanya; Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté. > Silahtan çıkan kurşunun kanun hükmünde kararname olduğu bir dünya.
~ Perfect Sense ** / Yeryüzündeki Son Aşk (2011), David Mackenzie, Birleşik Krallık - İsveç - Danimarka - İrlanda; Eva Green, Ewan McGregor, Ewen Bremner, Stephen Dillane, Denis Lawson, Connie Nielsen. > En umutlu kıyamet sonrası insanlık durumu filmi. Bir şeylerin kadir kıymetini kaybetmeden bilmek üzerine bir alegori.
~ Perfume: The Story of a Murderer * / Koku - Bir katilin Hikâyesi (2006), Tom Tykwer, Almanya – Fransa – İspanya – Fransa; Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Dustin Hoffman, Alan Rickman. > Mükemmel kokuyu oluşturmaya yazgılı bir katilin maceraları.
~ Persona * (1966), Ingmar Bergman, İsveç; Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand. > Film içinde film türünün bir adım ötesine geçmeye perdeden taşıp odamıza dolmaya çalışan bir psikolojik inceleme.
~ Philadelphia ** (1993), Jonathan Demme, ABD; Tom Hanks, Denzel Washington, Jason Robards, Antonio Banderas. > AIDS ve eşcinsellik konuları üzerinden önyargıları pataklayan bir film.
~ Pickpocket * / Yankesici (1959), Robert Bresson, Fransa; Martin La Salle, Marika Green, Jean Pélégri. > İnsana Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza" romanını anımsatan bir düşüş ve arınış öyküsü.
~ Pink Panther Strikes Again; The * / Pembe Panter Yeniden Saldırıyor (1976), Blake Edwards, Birleşik Krallık – ABD; Peter Sellers, Herbert Lom, Lesley-Anne Down, Burt Kwouk. > Pembe Panter serisinin ikinci en güzel bölümü.
~ Planes, Trains & Automobiles * / Uçaklar, Trenler ve Otomobiller (1987), John Hughes, ABD; Steve Martin, John Candy, Laila Robins. > Bir “dönüşüm yolculuğu” filmi.
~ Planet Terror * (2007), Robert Rodriguez, ABD; Rose McGowan, Freddy Rodríguez, Josh Brolin. > Aksiyon – zombi filmi.
~ Platoon *** / Müfreze (1986), Oliver Stone, Birleşik Krallık - ABD; Charlie Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, John C. McGinley, Reggie Johnson, Kevin Dillon, Mark Moses, Keith David, Forest Whitaker, Jonny Depp. > Savaşmak çok tüketici bir eylemdir, en çetin türü de savaş alanındayken kendi içinde verdiğin savaştır.
~ Premier Jour du Reste de ta Vie; Le * / The First Day of the Rest of Your Life / Kalan Hayatının İlk Günü (2008), Rémi Bezançon, Fransa; Jacques Gamblin, Zabou Breitman, Déborah François, Marc-André Grondin. > Bir ailenin tarihçesinden beş kritik günün öyküsü.
~ Pretty Woman ** / Özel Bir Kadın (1990), Garry Marshall, ABD; Richard Gere, Julia Roberts, Jason Alexander, Hector Elizondo, Laura San Giocomo, Ralph Bellamy. > Üzerine çok az toplumsal gerçekçilik baharatı dökülmüş bir Kül Kedisi - Pygmalion masalı. Evet bu hikayenin gerçekleşme olasılığı % 0,00001. Evet, inandırıcı değil. Ama masal bu işte. Yetişkinler için anlatılmış bir masal dinlemeye müsait olduğunuz zamanlarınızda izleyin.
~ Producers; The * (1968), Mel Brooks, ABD; Zero Mostel, Gene Wilder, Dick Shawn, Kenneth Mars. > Başarısız olmak için her türlü sebep varken başarılı olunabilir mi?
~ Prometheus * (2012), Ridley Scott, ABD - Birleşik Krallık; Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green. > “Alien” (1979) filminde anlatılanlardan önce olanları anlatan bir "prequel / öncül". “Alien”den daha fazla sevdim. “İnsanın anlam arayışı maceraları”ndan birisi güzelce görselleştirmişler.
~ Psycho *** / Sapık (1960), Alfred Hitchcock, ABD; Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin, Janeth Leigh. > Seri katil psikolojisini inceleyen ilk filmlerden birisi (diğeri "Peeping Tom"). Seri katili yüceltip besin zincirinin en üstündeki dahi bir üst-insan gibi sunmuyor.
~ Public Enemies * / Halk Düşmanları (2009), Michael Mann, ABD; Johnny Depp, Christian Bale, Carey Mulligan. > Toplumsal sözleşmeyi umursamayan bir şehir eşkıyasının, sonu baştan belli maceralı yaşamı.
~ Pulp Fiction ** / Ucuz Roman (1994), Quentin Tarantino, ABD; John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman, Harvey Keitel. > Çalıştığı videocu dükkânında çok film izleyerek eğitim görmüş bir sinema aşığından cıva gibi akan suç filmi.
~ Purple Rose of Cairo; The *** / Kahire'nin Mor Gülü (1985), Woody Allen, ABD; Mia Farrow, Jeff Daniels. > Sinema tutkusu ve saflık üzerine.
~ Pursuit of Happyness; The ** / Umudunu Kaybetme (2006), Gabriele Muccino, ABD; Will Smith, Jaden Christopher Syre Smith, Thandie Newton. > Yenil, bir daha yenil, daha iyi yenil.
~ Quatre Cents Coups; Les *** / The 400 Blows / Dört Yüz Darbe (1959), François Truffaut, Fransa; Jean-Pierre Léaud. > Çocuklarımızı eğ(it)meye çalışırken ruhlarını kırıyor olabilir miyiz?
~ Quiet Man, The * / Kadın Satılmaz (1952), John Ford, ABD; John Wayne, Maureen O'Hara, Barry Fitzgerald, Ward Bond, Victor McLaglen, Mildred Natwick. > Sert kadın sert erkeğe çarp(ıl)ınca yumuşar. Neşeli bir romantik töre komedisi.
~ Rain Man ** / Yağmur Adam (1988), Barry Levinson, ABD; Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino. > Hoffman'ın başarıyla ete kemiğe büründürdüğü kendine faydası olmayan dahi otistik Raymond karakteri çok etkileyici.
~ Ran *** /   / Kargaşa (1985), Akira Kurosawa, Japonya - Fransa; Tatsuya Nakadai, Akira Terao. ~ Shakespeare'in "Kral Lear" oyununun Japonya'nın derebeylik dönemine uyarlaması. Babanın, oğlunun saldırısına uğradığı ve korkunç gerçeğin kafasına dank ettiği o uzun, dehşetengiz çarpışma sahnesi unutulmaz.
~ Rango ** (2011), Gore Verbinski, ABD; aninasyon. > Nevrotik bir bukalemunun Vahşi Batı'daki macerası.
~ Rashomon *** / 羅生門 / Sarı Irkın Şehveti (1950), Akira Kurosawa, Japonya; Toshiro Mifune, Machiko Kyo, Masayuki Mori, Takeshi Shimura, Minori Chiaki, Kichijiro Ueda. > İnsana, insanlığa olan inancını uçurumun kenarına kadar sorgulatan ve son anda elinden tutup kurtaran bir film.
~ Rat Race *** / Tabana Kuvvet (2001), Jerry Zucker, Kanada - ABD; Cuba Gooding Jr., Whoopi Goldberg, John Cleese, Amy Smart, Rowan Atkinson. > Bu filmde bana çekici gelen şey; bir dolu saçmalığın bir mantık silsilesi içerisinde sunulabilmiş olması.
~ Rear Window * / Arka Pencere (1954), Alfred Hitchcock, ABD; James Stewart, Grace Kelly, Thelma Ritter, Wendell Corey, Raymond Burr. > Gizlice gözetlemenin dayanılmaz cazibesi. Şu hanelerde neler olup bitiyor sorusunun olası bazı cevapları...
~ Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 ** / Kanlı Kuzey: Tanrımızın Yılı 1974 (2009), Julien Jarrold, Birleşik Krallık; Andrew Garfield, Rebecca Hall, Sean Bean, Cathryn Bradshaw, Peter Mullan, David Morrissey, Robert Sheenan, Warren Clarke. > Hiç gitmediğim Kuzey İngiltere'nin (Yorkshire'ın) bozuk para gibi insan harcayan polis teşkilatından nefret etmemin müsebbibi seri katil üçlemesinin ilk ve en güzel bölümü.
~ Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 * / Kanlı Kuzey: Tanrımızın Yılı 1980 (2009), James Marsh, Birleşik Krallık; Paddy Considine, Maxine Peake, Tony Pitts, Jim Carter, Sean Harris, Peter Mullan, Robert Sheehan, David Morissey, Warren Clarke. >  Hiç gitmediğim Kuzey İngiltere'nin (Yorkshire'ın) bozuk para gibi insan harcayan polis teşkilatından nefret etmemin müsebbibi seri katil üçlemesinin ikinci bölümü.
~ Red Riding: In the Year of Our Lord 1983 * / Kanlı Kuzey: Tanrımızın Yılı 1983 (2009), Anand Tucker, Birleşik Krallık; David Morissey, Mark Addy, Warren Clarke, Daniel Mays, Robert Sheehan, Michelle Dockery, Peter Mullan, Shaun Dooley. > Hiç gitmediğim Kuzey İngiltere'nin (Yorkshire'ın) bozuk para gibi insan harcayan polis teşkilatından nefret etmemin müsebbibi seri katil üçlemesinin üçüncü bölümü.
~ Red Shoes; The *** / Kırmızı Pabuçlar (1948), Michael Powell, Emeric Pressburger, Birleşik Kırallık; Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring. > Yeteneklerini Şeytan'ın yeryüzü şubelerinden birine teslim eden genç sanatçılar felakete sürüklenir. Aşk, ihtiras, hile, yalan, iyi müzik, iyi dans, iyi oyunculuk; toplanıp bir klasik oluşturmuşlar.
~ Redacted ** / Örtülü Gerçek (2007), Brian De Palma, ABD – Kanda; Izzy Diaz, Rob Devaney, Ty Jones. > Efekte, müziğe, rol kesmeye yer vermeden, olanı olduğu gibi anlatan bir savaş günahları filmi.
~ Religulous *** / İlahi Komedya (2008), Larry Charles, ABD; Bill Maher. > Dini inancın doğasının ve kimi "dindar"ların akıl sağlığının soruşturulduğu bir belgesel.
~ Reservoir Dogs * / Rezervuar Köpekleri (1992), Quentin Tarantino, ABD; Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn, Steve Buscemi. > Bu oyunda kazanan yok; kanla marine edilmiş bedenler var.
~ Return of the Living Dead; The * / Yaşayan Ölülerin Dönüşü (1985), Dan O'Bannon, ABD; Clu Gulager, James Karen, Don Calfa. > Hem komik hem de korkunç bir zombi filmi.
~ Right Stuff; The * / Boşluktaki Kahramanlar (1983), Philip Kaufman, ABD; Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Fred Ward, Barbara Hershey. > Uzay havacılığının doğuşu.
~ River; The * / Nehir (1951), Jean Renoir, Fransa - ABD - Hindistan; Nora Swinburne, Esmond Knight, Thomas E. Breen, Arthur Shields, Suprova Mukerjee, Patricia Walters. > Batılı gözüyle Hindistan'da günlük yaşam ve Hint felsefesi.
~ Road; The ** / Yol (2009), John Hillcoat, ABD; Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall. > Karamsar bir gelecek tablosu.
~ Road to Perdition * / Azap Yolu (2002), Sam Mendes, ABD; Tom Hanks, Tyler Hoechlin, Paul Newman, Jude Law, Daniel Craig. > Bize verdiğin hizmetlerden dolayı sana bu hediyeyi sunuyoruz: Ölümün.
~ Road Trip * / Geyik Muhabbeti  (2000), Todd Phillips, ABD; Breckin Meyer, Seann William Scott, Amy Smart, Paulo Costanzo, DJ Qualls, Tom Green. > Eğlenceli bir gençlik ve yol filmi.
~ RoboCop 2 ** (1990), Irvin Kershner, ABD; Peter Weller, Nancy Allen, Tom Noonan, Belinda Bauer. > Bence ilkinden çok daha güzel olan fütüristik aksiyon filmi.
~ Robots ** / Robotlar (2005), Chris Wedge, Carlos Saldanha, ABD; animasyon. > Büyük bir Hollywood stüdyosunun ürünü olan bu animasyon masal kapitalizm karşıtı mı, yoksa bana mı öyle geliyor? Öyle değilse bile güzel.
~ Rocky III * (1982), Sylvester Stallone, ABD; Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Mr. T. > “Kaplanın gözü.”
~ Roma, città aperta * / Open City / Roma, Açık Şehir (1945), Roberto Rossellini, İtalya; Aldo Fabrizi, Anna Magnani, Marcello Pagliero, Harry Feist. > Vatan sevgisi birleştirici bir değerdir.
~ Roman Holiday * / Roma Tatili (1953), William Wyler, ABD - İtalya; Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert. > Çok istese bile, bir aristokrat asla gerçek anlamda halkın arasına karışamaz.
~ Rope * / Ölüm Kararı  (1948), Alfred Hitchcock, ABD; James Stewart, John Dall, Farley Granger, Joan Chandler. > Üstün olduğunu düşünen insanın ilk eylemi Tanrıcılık oynamaktır.
~ Rosetta ** (1999), Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belçika – Fransa; Émilie Dequenne. > Dik başlılığın filmini yapmışlar Abidin.
~ Sabrina ** (1954), Billy Wilder, ABD; Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden. > Oyunculuğun çok önemli olduğu dönemlerden bir romantik komedi. Özellikle Bogart döktürüyor.
~ Salaire de la Peur; Le * / The Wages of Fear / Dehşet Yolcuları (1953), Henri-Georges Clouzot, Fransa – İtalya; Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli, Peter van Eyck. > Kapitalizmde ruhunuzu tamamen satmadıkça büyük kazanç elde edemezsiniz. Dikkat! Geriye ruhunuzdan tek bir kırıntı kalırsa "ödül" yine elden kaçar.
~ Salinui Chueok * / 살인의 추억 / Memories of Murder (2003), Joon-ho Bong, Güney Kore; Kang-ho Song, Sang-kyung Kim, Roe-ha Kim, Jae-ho Song, No-shik Park. > Teknik imkânsızlar içinde bir seri katili bulmaya çalışmak.
~ Saturday Night Fever * / Cumartesi Gecesi Ateşi (1977), John Badham, ABD; John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller, Joseph Cali, Paul Pape, Donna Pescow. > Bulunduğun yerden memnun olmamak, ait olduğun yeri bulmaya çalışmak üzerine danslı şarkılı bir film.
~ Saving Private Ryan * / Er Ryan’ı Kurtarmak (1998), Steven Spielberg, ABD; Tom Hanks, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Matt Damon. > Savaşın devasa bir insan kıyma makinesi olduğunun, gösterime girdiği zamana dek yapılmış en çarpıcı sunumu.
~ Scaphandre et le Papillon; Le *** / The Diving Bell and the Butterfly / Dalgıç ve Kelebek (2007), Julian Schnabel, Fransa - ABD; Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josée Croze, Anne Consigny. > Bir gün bir hastalık bir gözünüzü kırpmak dışındaki tüm yetilerinizi elinizden alsaydı, bir kitap yazmaya çalışır mıydınız?
~ Schindler's List *** / Schindler'in Listesi (1993), Steven Spielberg, ABD; Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes. > Bir kısım Alman Yahudileri yok etmekle meşgulken bir kaç tanesi de Yahudileri onların elinden kurtarmakla meşguldü.
~ Scott Pilgrim vs. the World ** (2010), Edgar Wright, ABD – Birleşik Krallık – Kanada; Michael Cera, Alison Pill, Mark Webber. > Fantastik aksiyon, gençlik, aşk ve müzik filmi.
~ Scrooged * (1988), Richard Donner, ABD; Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe. > İnsan özünde iyidir, yeter ki öyle yönlendirilsin.
~ Se, jie * / 色,戒 Lust, Caution / Dikkat, Şehvet (2007), Ang Lee, Çin - Hong Kong - Tayvan - ABD; Tony Leung Chiu Wai, Wei Tang, Joan Chen, Leehom Wang. > "Kullanıp atmak" fiilinin insana tatbikinin erotik anlatımı.
~ Searchers; The * / Çöl Aslanı (1956), John Ford, ABD; John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles. > Yalnız kovboy efsanesinin en güzel anlatımlarından biri.
~ Secreto de Sus Ojos; El * / The Secret in Their Eyes / Gözlerindeki Sır (2009), Juan José Campanella, Arjantin – İspanya; Soledad Villamil, Ricardo Darín, Carla Quevedo, Pablo Rago. > Birisine verilebilecek en büyük ceza nedir? (Cevap, idam değil)
~ Seeking a Friend for the End of the World * / İlk ve Son Aşkım (2012), Lorene Scafaria, ABD - Singapur - Malezya - Endonezya; Steve Carell, Keira Knightley, Rob Corddry, Martin Sheen. > Dünyanın sonuna üç hafta kala, romantik - kara komedi gözlüğünden, insanlığın durumu.
~ Selvi Boylum, Al Yazmalım *** (1977), Atıf Yılmaz, Türkiye; Türkan Şoray, Tarık Akan, Ahmet Mekin. > "Sevgi nedir?" sorusuna verilmiş en net cevaplardan birini barındıran film.
~ Senna ** (2010), Asif Kapadia, Birleşik Krallık; belgesel. > Genç yaşta ölen Brezilyalı yarış sürücüsü Ayrton Senna için yakılmış şefkat dolu bir ağıt.
~ Serenity * (2005), Joss Whedon, ABD; Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin. > Gerçeği arayış; ama başka bir zamanda başka bir yerde.
~ Se7en ** / Yedi (1995), David Fincher, ABD; Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey. > Yedi ölümcül günahtan esin almış bir seri katil olsaydı bu filmi gördükten sonra “Ben bu kadar estetize yapamam bu işi.” deyip vaz geçerdi (Ve sanırım vazgeçti de).
~ Seven Pounds ** / Yedi Yaşam (2008), Gabriele Muccino, ABD; Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson. > Kimler son bir şansı hak eder?
~ Sevmek Zamanı ** (1965), Metin Erksan, Türkiye; Müsfik Kenter, Sema Özcan, Süleyman Tekcan. > Kelimenin tam anlamıyla sıra dışı bir Türk filmi.
~ Shadow of a Doubt ** / Kuşkunun Gölgesi (1943), Alfred Hitchcock, ABD; Teresa Wright, Joseph Cotten, Macdonald Carey. > Kuşkunun o, kalbi yavaş yavaş kavrayan soğuk parmakları.
~ Shaun of the Dead ** / Zombilerin Şafağı (2004), Edgar Wright, Birleşik Krallık - Fransa - ABD;  Simon Pegg, Kate Ashfield, Nick Frost. > Enerjik bir komedi-korku filmi.
~ Sherlock Jr. ** (1924), Buster Keaton, ABD; Buster Keaton, Kathryn McGuire, Ward Crane, Erwin Connelly, Joe Keaton. > 44 dakikalık bu filmdeki görsel efekt ve akrobasi çalışması hâlâ heyecan verici.
~ Sherlock Holmes * (2009), Guy Ritchie, ABD – Almanya; Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong. > Çok hareketli bir polisiye macera.
~ Sherlock Holmes: A Game of Shadows * / Sherlock Holmes: Gölge Oyunları (2011), Guy Ritchie, ABD; Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Jared Harris, Stephen Fry, Paul Anderson, Kelly Reilly. > İlkinden daha güzel olan devam filmlerinden. Kendini izlettiren bir macera.
~ Shi Mian Mai Fu *** / 十面埋伏 / House of Flying Daggers / Parlayan Hançerler (2004), Yimou Zhang, Çin - Hong Kong; Takeshi Kaneshiro, Andy Lau, Zhang Ziyi, Dandan Song. > Aksiyonun, her yönden saldıran ölümün ve aşkın muhteşem bir harmanı.
~ Shining; The * / Cinnet (1980), Stanley Kubrick, Birleşik Krallık – ABD; Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers. > Ailenle birlikte bekçiliğini yaptığın boş otel seninle konuşmaya başladı ise, sorun vardır.
~ Shogun Assassin * / Şogun Katili (1980), Robert Houston, Japonya – ABD; Tomisaburo Wakayama, Kayo Matsuo, Masahiro Tomikawa. > Yalnız Kurt (Ogami Itto) ve Yavrusu’nun maceralarını anlatan 6 filmlik seriden aldıkları parçalarla ABD’lilerin oluşturduğu bir “ekleme / kolaj” film.
~ Shooting Dogs ** / Beyond the Gates / Köpekleri Vurmak (2005), Michael Caton-Jones, Birleşik Krallık - Almanya; John Hurt, Hugh Dancy, Dominique Horwitz, Clara Hope-Ashitey. > Nisan 1994, Ruanda. Yeryüzü cehennemlerinden birisi de burada kurulmuştu.
~ Shop Around the Corner; The * / Köşedeki Dükkân (1940), Ernst Lubitsch, ABD; Margaret Sullavan, James Stewart, Frank Morgan, Joseph Schildkraut. > Eskinin sosyal medyası; mektupmuş.
~ Short Cuts ** / Sosyeteden İnsan Manzaraları (1993), Robert Altman, ABD; Andie MacDowell, Bruce Davison, Jack Lemmon, Julianne Moore, Matthew Modine, Anne Archer, Fred Ward, Chris Penn, Jennifer Jason Leigh, Robert Downey Jr., Madeleine Stowe. > Çok sayıda hikaye, bir karmaşa yaratmadan anlatılıyor. Sıradan ama ilginç hikâyeler. Günlük yaşamın, dikkatli bakılırsa aslında ne kadar heyecan verici olduğunu hatırlatıyor.
~ Sicko ** / Hasta (2007), Michael Moore, ABD; belgesel. > ABD sağlık sisteminin insana değer vermezliği üzerine.
~ Signs * / İşaretler (2002), M. Night Shyamalan, ABD; Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin. > İzleyiciyi nefret edenlerle sevenler olarak ikiye bölen, benim sevenler tarafında kaldığım film.
~ Silence of the Lambs; The * / Kuzuların Sessizliği (1991), Jonathan Demme, ABD; Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine. > Besin zincirinin en üstünde insan vardır. Ve bazı insanlar insanı da yerler.
~ Sin City * / Günah Şehri (2005); Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, ABD; Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba, Elijah Wood, Brittany Murphy, Nick Stahl, Michael Madsen, Benicio Del Toro, Rutger Hauer. > Sinemanın çizgi roman hali. Çok farklı bir görselliğe sahip.
~ Singin' in the Rain * / Yağmur Altında (1952), Stanley Donen, Gene Kelly, ABD; Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell. > Sesli sinemaya geçişte yaşanan sancıların eğlenceli bir sunumu.
~ Sixth Sense, The *** / Altıncı His (1999) M. Night Shymalan, ABD; Haley Joel Osment, Bruce Willis. > Hayaletlerin insanlar üzerindeki korkunç etkisinden çok insanın insan üzerindeki korkunç etkisi ile aklımda kaldı (annenin çocuğuna inanmayıp onu ağlattığı sahne).
~ Sjunde Inseglet; Det * / The Seventh Seal / Yedinci Mühür (1957), Ingmar Bergman, İsveç; Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe. > Seferden dönen bir Haçlı şövalyenin, vebanın mezarlığa çevirdiği anavatanında, Amansız Hasatçı [Azrail] ile satranç oynayışını görmek için izlenir.
~ Skammen * / Shame / Utanç (1968), Ingmar Bergman, İsveç; Liv Ullmann, Max von Sydow, Sigge Fürst, Gunnar Björnstrand. > Bilinmeyen topraklarda, bilinmeyen taraflar arasındaki, bilinmeyen nedenlerle çıkmış ve adı bilinmeyen bir savaş betimleniyor. Tüm savaşlar gibi yaşamları mahvediyor.
~ Sleeper *** / 200 Yıl Sonra (1973), Woody Allen, ABD; Woody Allen, Diane Keaton. > 200 yıl uyuyakalırsanız uyandığınızda çok şaşırabilirsiniz.
~ Sleepy Hollow * / Hayalet Süvari (1999), Tim Burton, ABD - Almanya; Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Christopher Walken. Aklınızı omzunuzdan alacak bir gizem - fantezi kokteyli.
~ Slumdog Millionaire *** / Milyoner (2008), Danny Boyle, Loveleen Tandan, Birleşik Krallık; Dev Patel, Irffan Khan, Freida Pinto, Anil Kapoor. > Acısıyla tatlısıyla, işte hayat.
~ Sling Blade ** / Bıçak Sırtı (1996), Billy Bob Thornton, ABD; Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, J.T. Walsh. > Zekâ seviyesi düşük bir kahraman barındırıp da yaşama pembe renkli gözlükten bakmayan ender filmlerden. Sert bir anlatı.
~ Smultronstället * / Wild Strawberries / Yaban Çilekleri (1957), Ingmar Bergman, İsveç; Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin. > Yaşlı bir profesörün yaşamını sorgulaması. "Yaşam ileri dönük yaşanır, geriye dönük olarak değerlendirilir."
~ Snatch. * / Kapışma (2000), Guy Ritchie, Birleşik Krallık – ABD; Jason Statham, Brad Pitt, Rade Serbedzija. > Suç dünyasına eğlenceli bir bakış.
~ Snowtown * (2011), Justin Kurzel, Avusturalya; Lucas Pittaway, Bob Adriaens, Louise Harris, Frank Cwiertniak, Matthew Howard. > Hikayesini anlattığı kişiyi besin zincirinin en üstündeki çok seçkin bir varlıkmış ya da bir dahiymiş gibi resmedip yüceltmeyen, olayların geçtiği sosyal çevreyi de göz önüne seren çok az sayıdaki seri katil filminden biri.
~ Social Network; The * / Sosyal Ağ (2010), David Fincher, ABD; Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake. > Bilgisayarının başındaki yalnız insanlar, artık diğerlerinin yalnızlığına da tanıklık edebilecekler. Bilgisayar ve kullanıcısının başbaşa oldukları o çok "özel" anlar artık facebook ile daha "anlamlı".
~ Some Like It Hot ** / Bazıları Sıcak Sever (1959), Billy Wilder, ABD; Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon. > Cinsellik vurguları, çekildiği zaman için oldukça güçlü bir romantik komedi.
~ Source Code * / Yaşam Şifresi (2011), Duncan Jones, ABD – Fransa; Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright. > Kuantum fiziğinde aşk bir başkadır.
~ South Park: Imaginationland *** (2008), Trey Parker, ABD; animasyon. > Aynı konuyu işleyen South Park çizgi-dizisinin bölümlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş, her tür doğaüstü inançla dalga geçen bir çizgi film.
~ Soylent Green ** (1973), Richard Fleischer, ABD; Charlton Heston, Leigh Taylor-Young, Edward G. Robinson. > Çevre kirlenmesinin olası sonuçları hakkında insanları sertçe uyaran bir karşıt ütopya.
~ Spalovac Mrtvol ** / The Cremator / Ölü Yakıcı (1969), Juraj Herz, Çekoslovakya; Rudolf Hrusinsky, Vlasta Chromostova, Jana Stehnova, Milos Vognic. > Nazi toplama kamplarına göndermeler yapan dehşet verici bir çıldırış hikâyesi.
~ Spartacus *** (1960), Stanley Kubrick, ABD; Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Peter Ustinov, Tony Curtis. > Özgürlükleri için savaşan köleler asilzadelerden daha asil duruyor.
~ Spoorloos *** / The Vanishing / Kayboluş (1988), George Sluizer, Hollanda - Fransa; Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna ter Steeger. > Sevdikleriniz gözünüzün önünden ayrıldığında çok tedirgin olmanıza neden olacak bir film. Jaws'ın deniz kıyısındakilere verdiği tedirginliği, şehre taşıyor: "Manyak" yan masadaki sıradan görünümlü insan olabilir.
~ Stagecoach ** / Cehennem Dönüşü / Posta Arabası (1939, John Ford, ABD; John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell, Louise Platt. > Western türünün sonraki yıllardaki gidişatına yön veren bir kaynak film. Aksiyonu hâlâ etkileyici.
~ Stand by Me * / Yanımda Kal (1986), Rob Reiner, ABD; Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell. > “İnsanın ana vatanı çocukluğudur.”
~ Stardust Memories *** / Stardust Hatıraları (1980), Woody Allen, ABD; Woody Allen, Charlotte Rampling, Jessica Harper. > Nostalji baldan tatlıdır.
~ Starship Troopers * / Yıldız Gemisi Askerleri (1997), Paul Verhoeven, ABD; Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, Jake Busey. > Anti-militarist bir alt metni bulunan bir "insanlar uzaylı yaratıklara karşı" filmi.
~ Stranger Than Fiction * / Lütfen Beni Öldürme (2006), Marc Forster, ABD; Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Emma Thompson, Queen Latifah, Dustin Hoffman, Tony Hale. > Yazar tıkanması üzerine komik bir fantazi.
~ Sullivan's Travels ** / Aşk Yıldızı (1941), Preston Sturgess, ABD; Joel McCrea, Veronica Lake, Robert Warwick, William Demarest. > Şu çivisi çıkmış dünyada insanları güldürmek güzel bir iştir.
~ Sultan *** (1978), Kartal Tibet, Türkiye; Türkan Şoray, Bulut Aras, Adile Naşit, Şener Şen, İlyas Salman. > Kenar mahallede de neşeli insanlar vardır ve bunlar dayanışma içindedir.
~ Sunrise: A Song of Two Humans * / Şafak (1928), F.W. Murnau, ABD; George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston. > Bir adamın nefsine hâkim olma mücadelesi ve saf sevginin arındırıcı etkisi.
~ Superman *** (1978), Richard Donner, ABD; Christopher Reeve, Gene Hackman, MArlon Brando, Margot Kidder. > Estetik biçimde saçmalayan bir süper kahraman filmi.
~ Superman 3 * (1983), Richard Lester, Birleşik Krallık - ABD; Christopher Reeve, Richard Pryor, Annette O'Toole, Robert Vaughn, Annie Ross. > Komediye en yakın duran Süpermen filmi.
~ Sweet Hereafter; The * / Başka Bir Dünya (1997), Atom Egoyan, Kanada; Ian Holm, Caerthan Banks, Sarah Polley, Tom McCamus, Gabrielle Rose, Bruce Greenwood. > Çocukları ölen bir kasabanın insanlarını tazminat davası açmaya ikna eden çocuğu yaşarken ölmüş bir avukatın yaşam muhasebesi. "Fareli Köyün Kavalcısı" masalında gizli dehşetin altını çiziyor.
~ Sweet Smell of Success ** / Başarının Çekici Kokusu (1957), Alexander Mackendrick, ABD; Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner. > İyi diyaloglar, iyi oyunculuklar, insan doğasına karamsar bir bakış.
~ Szabadság, Szerelem * / Children of Glory / Zafer Çocukları (2006), Krisztina Goda, Macaristan; Kata Dobó, Iván Fenyö, Sándor Csányi. > Macar halkı 1956 yılında, işbirlikçi politikacılara ve Sovyetler Birliği’ne karşı ayaklanır.
~ Şekerpare ** (1983), Atıf Yılmaz, Türkiye; Şener Şen, İlyas Salman, Şevket Altuğ, Neriman Köksal, Yaprak Özdemiroğlu, Ali Taygun. > “Osmanlı işi” cinsellik komedisi.
~ Taegukgi Hwinalrimyeo * / 태극기 휘날리며 / Brotherhood / Tae Guk Gi: The Brotherhood of War / Savaş Kardeşliği (2004), Je-gyu Kang, Güney Kore; Dong-gun Jang, Bin Won, Eun-ju Lee, Hyeong-jin Kong. > Koreyi ikiye bölen savaşın karşı karşıya getirdiği iki kardeşin maceraları.
~ Talk Radio * / Sırdaş Radyo (1988), Oliver Stone, ABD; Eric Bogosian, Ellen Greene, Leslie Hope, John C. McGinley, Alec Baldwin. > Nefret söylemi mi demiştiniz? Biraz dalgalandırırsak bir nefret denizinde yüzdüğümüzü fark edebiliriz.
~ Tangled ** / Karmakarışık (2010), Nathan Greno, Byron Howard, ABD; animasyon. > Walt Disney stüdyolarının 40'lı yıllardaki başyapıtlarını andıran çok eğlenceli bir canlandırma film.
~ Tarzan *** (1999), Chris Buck, Kevin Lima, ABD; animasyon. > Tüm canlılar kardeştir, türcülük yapmayalım.
~ Taxi Driver *** / Taksi Şoförü (1976), Martin Scorsese, ABD; Robert De Niro, Jodie Foster, Cybil Shepherd. > Yalnızlığı içinde delirmenin sanatını icra ederek çıkışı bulmaya çalışan nice delikanlıya yakılmış bir ağıt.
~ Tau Ming Chong *** / 投名狀 / The Warlords / Savaş Kralları (2007), Peter Chan, Wai Man Yip, Hong Kong - Çin; Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro. > İktidar mücadelesi.
~ Team America: World Police ** / Amerikan Gücü: Dünya Polisi (2004), Trey Parker, ABD - Almanya; kukla filmi. > ABD'nin dünyanın polisliğine soyunmasını sarakaya alan (bu arada Amerikanın ayakları yere basmayan iç muhaliflerine de fena laf çakan) bir animasyon komedi.
~ Temple Grandin * (2010), Mick Jackson, ABD; Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn, Catherine O'Hara, Stephanie Faracy. > Annesinin sabrı, sevgisi ve ilgisinin yardımıyla sığır yetiştiriciliği konusunda bir dehaya dönüşen otistik bir kızın biyografisi.
~ Terminator; The * / Yokedici (1984), James Cameron, ABD – Birleşik Krallık; Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton. > Bir gün robotlar dünyayı ele geçirecek.
~ Terminator 2: Judgment Day ** (1991), James Cameron, ABD; Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick. > İnsanlığın gidişatına aksiyoner bir karamsar bakış.
~ Testament ** / Vasiyetname (1983), Lynne Littman, ABD; Jane Alexander, William Devane, Ross Harris, Roxana Zal, Kevin Costner. > Nükleer savaş sonrası dünyanin hali konulu filmlerin en az aksiyon fakat en fazla hüzün içerenlerinden biri.
~ Texas Chain Saw Massacre; The * / Texas Motorlu Testere Katliamı (1974), Tobe Hooper, ABD; Marilyn Burns, Allen Danziger, Paul A. Partain. > İnsanın sinirlerini bozmayı başaran bir ucuz korku filmi.
~ There's Something About Mary * / Ah Mary Vah Mary (1998), Bobby Farrelly, Peter Farrelly, ABD; Cameron Diaz, Matt Dillon, Ben Stiller, Lee Evans. > Erkekler bir kadını takıntı haline getirince…
~ There Will Be Blood *** / Kan Dökülecek (2007), Paul Thomas Anderson, ABD; Daniel Day-Lewis, Barry Del Sherman, Paul F. Tompkins, Dillon Freasier. > Day-Lewis'in gözlerinde kini, gaddarlığı ve deliliği gördüm.
~ They Shoot Horses, Don't They? *** / Atları da Vururlar (1969), Sydney Pollack, ABD; Jane Fonda, Gig Young, Michael Serrazin. > Hayatın acı verecek düzeyde karamsar bir alegorisi; "Hayat, sen ne çabuk harcadın beni!"
~ Thin Red Line; The ** / İnce Kırmızı Hat (1998), Terrence Malick, ABD; Jim Caviezel, Sean Penn, Nick Nolte, Elias Koteas, Ben Chaplin. > Savaş alanında felsefe.
~ Thing; The * / Şey (1982), John Carpenter, ABD; Kurt Russell, A. Wilford Brimley, T.K. Carter, David Clennon. > Güney Kutbu’nda, canlı bedenleri ele geçirerek yayılan bir uzay parazitiyle mücadele etmek durumunda kaldığınızda, yapmanız ve yapmamanız gerekenler.
~ Threads ** (1984), Mick Jackson, Birleşik Krallık - Avustralya - ABD; Karen Meagher, Reece Dinsdale, David Brierley, Rita May. > Nükleer savaşın ardından kelimenin tam anlamıyla çöküşe geçen insanlığın durumu.
~ Three Stooges; The * / Üç Ahbap Çavuş (2012), Bobby Farrelly, Peter Farrelly, ABD; Sean Hayes, Will Sasso, Chris Diamantopoulos, Jane Lynch, Sofía Vergara. > Çizgi film estetiğiyle salaklık güzellemesi.
~ Tini Zabutykh Predkiv ** / Тени забытых предков / Shadows of Forgotten Ancestors / Unutulmuş Atalarımızın Gölgeleri (1964), Sergei Parajanov, SSCB [Ukrayna]; Ivan Mikolajchuk, Larisa Kadochnikova, Tatyana Bestayeva. > Tedirgin edici bir atmosferle sunulan, unutamamanın ve aşkından mecnun olmanın öyküsü. İlginç bir tarzla kullanılan kamera, dimağımıza izi zor silinir imgeler çakıp duruyor.
~ Todo Sobre mi Madre * / All About My Mother / Annem Hakkında Her Şey (1999), Pedro Almodovar, İspanya - Fransa; Cecilia Roth, Marisa Parades, Candela Pena, Antonia San Juan, Penélope Cruz. > Kadınlığa yapılmış bir övgü.
~ Tôkyô Monogatari * / 東京物語 / Tokyo Story / Tokyo Hikâyesi (1953), Yasujiro Ozu, Japonya; Chishû Ryû, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara, Haruko Sugimura, Sô Yamamura, Kuniko Miyake, Kyôko Kagawa. > Çocuklarımız bizdendir ama bizim değildir.
~ Tombstone ** (1993), George P. Cosmatos, ABD; Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, Powers Boothe, Michael Biehn. > Vahşi Batı'nın kanlı medenileştirilme tarihinden bir kesit.
~ Tootsie * (1982), Sydney Pollack, ABD; Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman, Charles Durning, Bill Murray, George Gaynes, Sydney Pollack. > Karşı cinsle empati kurmanın transvestik yolu.
~ Topo; El * / The Mole / Köstebek (1970), Alejandro Jodorowsky, Meksika; Alejandro Jodorowsky, Brontis Jodorowsky, Mara Lorenzio, Paolo Romo, David Silva. > Şoke edici görüntülerin birbiri ardına sıralandığı, mistik göndermelerle dolu bir Meksika westerni. Not: Filmin yapımında hayvan haklarına hiç saygı gösterilmemiştir.
~ Tora! Tora! Tora! * / トラ・トラ・トラ (1970), Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda, ABD - Japonya; Martin Balsam, So Yamamura, Joseph Cotten, Tatsuya Mihashi, E. G. Marshall, James Whitmore,
Takahiro Tamura, Jason Robarsds. Japonya'nın, Pearl Harbor'a yaptığı hava baskınının belgeselimsi anlatımı.
~ Tosun Paşa * (1976), Kartal Tibet, Türkiye; Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, Adile Naşit, Ergin Orbey, Mete Sezer, Ayşen Gruda. > İki aile arasındaki arazi kavgası etrafında dönen komiklikler.
~ Toy Story 3 ** / Oyuncak Hikayesi 3 (2010), Lee Unkrich, ABD; animasyon. > Dostluk ve sadakat üzerine.
~ Traffic ** / Trafik (2000), Steven Soderbergh, Almanya - ABD; Benicio Del Toro, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Don Cheadle, Tomas Milian. > Uyuşturucuyla savaş, alan razı olduğu müddetçe yarım bir başarıya bile ulaşamaz. Ama sevdiklerimiz için mücadeleye devam...
~ Train de Vie * / Train of Life (1998), Radu Mihaileanu, Fransa – Belçika – Hollanda – İsrail – Romanya; Lionel Abelanski, Rufus, Clément Harari, Michel Muller, Agathe de La Fontaine. > Sürpriz sonla biten bir Holokost “komedisi”.
~ Tree of Life; The * / Hayat Ağacı (2011), Terence Malick, ABD; Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain, Hunter McCracken, Laramie Eppler. > Hayatı çok ama çok sevmek lazım; ne kadar ses ve görüntüyü bir araya getirip gösterirsek gösterelim yaşamın güzelliğini anlatmanın yanına bile yaklaşamayız diyen bir film.
~ Tremors * (1990), Ron Underwood, ABD; Kevin Bacon, Fred Ward, Finn Carter. > Ayağı toprağa basınca kendini güvende hissedenlere güvensizlik veren film.
~ Tristan + Isolde * (2006), Kevin Reynolds, Birleşik Krallık - ABD - Almanya - Çek Cumhuriyeti; James Franco, Sophia Myles, Rufus Sewell. > Yârinin başkasının koynunda olmak zorunda olması (ya da sevdiğinin manevi babası ile yatmak zorunda olmak) nasıl bir duygudur.
~ Trois Coluleurs: Bleu *** / Three Colors: Blue / Üç Renk: Mavi (1993), Krzysztof Kieslowski, Fransa - Polonya - İsviçre; Juliette Binoche, Benoit Regent. > "Gider o yâre haber, yâr da yanar bir zaman." Ya da "en fazla bir yıl sürer / yirminci asırlılarda ölüm acısı"Yaşam küllerin arasından yine uç verecektir.
~ Trolljegeren * / TrolHunter / Trol Avı (2010), André Øvredal, Norveç; Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Mørck, Tomas Alf Larsen, Urmila Berg-Domaas. > Gerçekten bir gerçeklik hissi yaratıp heyecan uyandıran ama aslında bir fantastik sinema filmi olduğunu da unutmayan bir mockumentary (uydurma belgesel) örneği.
~ Tropa de Elite * / Elite Squad / Özel Tim (2007), José Padilha, Brezilya – Hollanda – ABD – Arjantin; Wagner Moura, André Ramiro, Caio Junqueira. > “Dinsizin hakkından imansız gelir.”
~ Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora E Outro * / Elite Squad: The Enemy Within / Özel Tim 2 (2010), José Padilha, Brezilya; Wagner Moura, Irandhir Santos, André Ramiro, Milhem Cortaz. > Boğazına kadar pisliğe bulaşmış politikacılar ve onların maşası polisler. Ve bunlara karşı duran dürüst birkaç kişi.
~ Trou; Le ** / The Hole / Delik (1960), Jacques Becker, Frransa - İtalya; Michel Constantin, Jean Keraudy, Philippe Leroy, Raymond Meunier, Mark Michel. > Çok detaylı bir hapisten kaçış öyküsü. Hem de gerçek.
~ Troy / Truva * (2004), Wolfgang Petersen, ABD – Malta – Birleşik Krallık; Brad Pitt, Diane Kruger, Eric Bana, Orlando Bloom. > Efsane aşkın görkemli anlatımı.
~ Truman Show; The * (1999), Peter Weir, ABD; Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Noah Emmerich, Natascha McElhone, Holland Taylor. > Hayatımız ne kadar gerçek?
~ Trzy Kolory: Bialy ** / Trois Couleurs: Blanc / Three Colors: White / Üç Renk: Beyaz (1994), Krzysztof Kieslowski, Fransa – Polonya – İsviçre; Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy, Janusz Gajos. > Yalan ve yalancıdan alınan öç.
~ Turks Fruit ** / Turkish Delight / Lokum (1973), Paul Verhoeven, Hollanda; Rutger Hauer, Monique van de Ven. > İçinde yaşadıkları toplumun gelenek ve göreneklerine aldırmayan iki gencin yaşamından kesitler.
~ Twelve and Holding * (2005), Michael Cuesta, ABD; Conor Donovan, Jesse Camacho, Zoe Weizenbaum. > 12 yaş, masumiyettin bitişi.
~ Twelve Monkeys *** / On İki Maymun (1995), Terry Gilliam, ABD; Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt. > Bir insan aynı trajediyi tekrar tekrar yaşamaya yazgılıysa... Çağdaş bir Sisifos masalı.
~ Two-Lane Black Top * / Çift Şeritli Asfalt Yol (1971), Monte Hellman, ABD; James Taylor, Warren Oates, Dennis Wilson, Laurie Bird. > Direksiyon başındaki mekânsız kurtlar.
~ Ucho / The Ear / Kulak * (1970), Karel Kachyna, Çekoslovakya; Jirina Bohdalova, Radoslav Brzobohaty, Jiri Cisler, Miroslav Holub. > Totaliter bir rejim tam bir teslimiyet ister; aksi takdirde bedenini bırakır ama ruhunu asla.
~ Umberto D. ** (1952), Vittorio De Sica, İtalya; Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari. > "İnsan olan bağlar hayatı yeniden, koptuğu yerden."
~ Umut * (1970), Şerif Gören, Yılmaz Güney, Türkiye; Yılmaz Güney, Gülşen Alnıaçık, Tuncel Kurtiz. > Umut fakirin ekmeği.
~ Umutsuzlar * (1971), Yılmaz Güney, Türkiye; Yılmaz Güney, Filiz Akın, Sükriye Atav, Kazım Kartal. > Bazen siz değişmeyi gerçekten istersiniz ama geçmişiniz size izin vermez.
~ Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut ** / A Man Escaped / Bir Adam Kaçtı (1956), Robert Bresson, Fransa - Almanya; François Letterrier, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod. > Çok detaylı bir esaretten kaçış öyküsü.
~ Un Prophète ** / A Prophet / Bir Peygamber (2009), Jacques Audiard, Fransa – İtalya; Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi. > Islah evi mi, suç akademisi mi?
~ Underground ** / Yeraltı (1995), Emir Kusturica, Miki Manojlovic, Mirjana Jokovic, Slavko Stimac. Federal Yugoslavya Cumhuriyeti – Fransa – Almanya. > Dünya bir yöne giderken yerinde saymak ya da öteki yöne gitmek.
~ Unforgiven ** /  Affedilmeyen (1992), Clint Eastwood, ABD; Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek, Frances Fisher. > Sert kovboy efsanesini yıkar gibi yapıp aslında daha da güçlendiren bir postmodern western.

~ Untergang; Der *** / Downfall / Çöküş (2004), Oliver Hirschbiegel, Almanya - İtalya - Avusturya; Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Christian Berkel. > Hitler'in ve yakın çevresindekilerin iyice raydan çıktığı ruhsal ve siyasal çöküş günleri.
~ Up **  / Yukarı Bak (2009), Pete Docter, Bob Peterson, ABD; animasyon. > Hayallerini gerçekleştirmek için ne bekliyorsun?
~ Up in the Air *** / Aklı Havada (2009), Jason Reitman, ABD; George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick. > İnsan ilişkilerinden bütünüyle özgürleşmiş bir insan olabilir mi?
~ Usual Suspects; The *** / Olağan Şüpheliler (1995), Bryan Singer, ABD, Almanya; Gabriel Byrne, Kevin Spacey, Chazz Palminteri. > Suç dünyasının öcüsü ile tanışın; Kayzer Söze.
~ Üç Maymun * / Le Tre Scimmie / Les Trois Singes / Three Monkeys (2008), Nuri Bilge Ceylan, Türkiye – Fransa - İtalya; Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Rifat Sungar, Ercan Kesal. > Konuşmuyoruz, iletişim kur(a)mıyoruz. Sonuçta da battıkça batıyoruz.
~ Valkyrie * / Walküre / Operasyon Valkyrie (2008), Bryan Singer, ABD - Almanya; Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy. > Adolf Hitler’e yapılan darbe girişimi.
~ Vangelo Secondo Matteo; Il ** / The Gospel According to Matthew / Matta'ya Göre İncil (1964), Pier Paolo Pasolini, İtalya - Fransa; Enrique Irazoqui, Mario Socrate, Marcello Morante, Susanna Pasolini, Settimio Di Porto, Paola Tedesco, Otello Sestili. > Pasolini'ye göre İsa Mesih'in yaşamı. Ya da daha çarpıcı bir cümle kurmak istersek: Hz.İsa'nın sosyalist bir devrimci olarak portresi. İsa'yı komünist sendika üyesi bir kamyon şoförü canlandırıyor.
~ Vanishing Point * / Ölüm Noktası (1971), Richard C. Sarafian, ABD; Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin. > Adım adım zıvanadan çıkıp kendini yollarda ölümcül bir yolculuğa veren adam.
~ Vertigo *** / Ölüm Korkusu (1958), Alfred Hitchcock, ABD; James Stewart, Kim Novak. > Ölüm bile bizi ayıramaz.
~ Vidas Secas * / Barren Lives / Perişan Hayatlar (1963), Nelson Pereira dos Santos, Brezilya; Atla Iorio, Maria Ribeiro, Orlando Macedo, Joffre Soares, Gilvan Lima, Genivaldo Lima. > Yaşam köpek dahil beş kişilik yoksul bir çifti ailesinin tüm bireylerinin gözünden (köpek dahil) anlatılır.
~ Viskningar och Rop * / Cries and Whispers / Çığlıklar ve Fısıltılar (1972), Ingmar Bergman, İsveç; Harriet Andersson, Kari Sylwan, Ingrid Thulin, Liv Ullmann, Anders Ek, Erland Josephson, Henning Moritzen, Georg Årlin. > Başkasının ölüm döşeği etrafında yapılan hayat muhasebeleri.
~ Vitelloni; I * / Aylaklar (1953), Federico Fellini, İtalya - Fransa; Franco Fabrizi, Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo. >Hep lise öğrencisi kalan yetişkinler.
~ Vivre Sa Vie: Film en douze tableaux *** / Yaşadığım Hayat: 12 Tabloluk Film (1962), Jean-Luc Godard, Fransa; Anna Karina, Saddy Rebbot, André S. Labarthe, G. Schlumberger, Monique Messine. > Sosyo -ekonomik açıdan tökezleyen genç bir kadının erkeklerin egemen olduğu dünyada yavaş yavaş dibe vuruşu/çekilişi. Michel Legrand'ın müziği filmin acılığını daha da koyulaştırmış.
~ Vizontele ** (2001), Yılmaz Erdoğan, Ömer Faruk Sorak, Türkiye; Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Cem Yılmaz. > Köye uzaktaki medeniyetin “vizyonu” gelince…
~ Vizontele Tuuba * (2004), Yılmaz Erdoğan, Türkiye; Yılmaz Erdoğan, Altan Erkekli, Tarık Akan, Tuba Ünsal, Demet Akbağ. > Köye televizyonun ardından solculuk-sağcılık gelir.
~ Voskhozhdeniye *** / Восхождение / The Ascent / Çıkış (1977), Larisa Shepitko, SSCB; Boris Plotnikov, Vladimir Gostyukhin, Sergey Yakovlev, Lyudmila Palyakova, Anatoly Solonitsyn. > Hayatını kurtarmak için doğrularına ihanet eden aslında ölmüştür.
~ Voyna i Mir *** / Война и мир / War and Peace / Savaş ve Barış (1967), Sergei Bondarchuk, SSCB [Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği]; Sergei Bondarchuk, Lyudmila Savalyeva, Vyacheslav Tikhonov. > Uyarlandığı büyük romanın derinliğine ulaşamayan ama yine de iyi bir düzeyde tutturmayı başarmış bir edebi görselleştirme.
~ Waiting... * (2005), Rob McKittrick, ABD; Ryan Reynolds, Anna Faris, Justin Long. > Restoranda çalışan genç emekçilerin dünyası.
~ Waiting for Superman *** / Superman’i Beklerken (2010), Davis Guggenheim, ABD; belgesel. > ABD’deki eğitim eşitsizliği ve bunu gidermeye çalışan az sayıdaki kahraman eğitimcinin öyküleri.
~ Walkabout * (1971), Nicolas Roeg, Birleşik Krallık; Jenny Agutter, Luc Roeg [Lucien John], David Gumpilil. > Avustralya yabanında, teknolojiden yoksun yaşam.
~ WALL•E *** / VOL•İ (2008), Andrew Stanton, ABD; animasyon. > Çizdiği karamsar gelecek tablosuna insanı güldürmeyi başaran, bir okumaya göre çocuk, bir okumaya göre korku filmi.
~ Watch, The * (2012), Akiva Schaffer, ABD; Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade, Rosemarie DeWitt. > Uzaylıların yuvalandığı orta sınıf ABD semtinde en tuhaf canlılar uzaylılar değildir.
~ Watchmen * (2009), Zack Snyder, ABD; Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jeffrey Dean Morgan. > Güzel müziklerin çalındığı, "süper kahramanlık kurumu"na kötümser açıdan bakan bir fantastik aksiyon.
~ We Own the Night * / Gecenin İki Yüzü (2007), James Gray, ABD; Joaquin Phoenix, Eva Mendes, Mark Wahlberg, Robert Duvall. > Mafyaya karşı verilen mücadelede güçlenen aile bağları.
~ Weather Man; The *** / Fırtınalı Hayatlar (2005), Gore Verbinski, ABD - Almanya; Nicolas Cage, Michael Caine. > Hikâye hep başarıyla sonuçlanacak değil ya. Çok başarılı olacağım derken ailemiz elden gidebiliyor.
~ What's Up, Doc? * / Aşka Vakit Yok (1972), Peter Bogdanovich, ABD; Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Madeline Kahn. > Bu karışıklık komedisinin kimyasını senaryosundaki tüm boşluklara rağmen çok beğendim.
~ Wicker Man; The ** (1973), Robin Hardy, Birleşik Krallık; Edward Woodward, Christopher Lee, Britt Ekland. > Bir toplumun ortak aklı her zaman "mantıklı / akılcı" sonuca ulaşmayabilir. Ve filmin ima eder göründüğü fikrin "Hiç bir zaman ulaşamaz" olma ihtimali, onu üzerinde düşünmeye daha fazla değer kılıyor.
~ Winchester '73 ** (1950), Anthony Mann, ABD; James Stewart, Shelley Winters, Stephen McNally, Dan Duryea, Millard Mitchell. > En güzel Amerikan Westernlerinden beri, az ama öz bir anlatımı var.
Wind; The * / Rüzgâr (1928), Victor Sjöström, ABD; Lillian Gish, Lars Hanson, Montagu Love, Dorothy Cumming. > Sonu tatlıya bağlanan bir trajedi. Demek ki senarist iyimser...
~ Windtalkers ** / Rüzgârla Konuşanlar (2002), John Woo, ABD; Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Stormare. > Onu o kadar iyi koruyacaksın ki, gerekirse sen öldüreceksin.
~ Winter Guest; The *** / Bir Kış Masalı (1997), Alan Rickman, Birleşik Krallık - ABD; Phyllida Law, Emma Thompson, Sheila Reid. > Dışarıda gölü donduracak soğuk varken, evde sıcak banyo yapmakla benzer bir etki yaratan bir film.
~ Witness for the Prosecution ** / Beklenmeyen Şahit (1957), Billy Wiler, ABD; Tyrone Power, Charles Laughton, Marlene Dietrich, Elsa Lanchester. > Adalet kolayca yanıltılabilir.
~ Wo Hu Cang Long * / 臥虎藏龍 / Crouching Tiger, Hidden Dragon / Kaplan ve Ejderha (2000), Ang Lee, Tayvan – Hong Kong – ABD – Çin; Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chen Chang. > Yerçekimsiz aşklar.
Wolfman; The * / Kurt Adam (2010), Joe Johnston, ABD; Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt. > Ürkütücü sahneleri mantık boşluklarını affettiriyor.
~ Yes Man ** / Bay Evet (2008), Peyton Reed, ABD - Avustralya; Jim Carrey, Zooey Deschanel. > Kabuğunu kır, toplumsal yaşama daha fazla katıl…
~ Yol *** (1982), Şerif Gören, Yılmaz Güney, Türkiye - İsviçre - Fransa; Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün. > Yoksulluk, cehalet ve töre. Kan ve ruhla beslenen bu üç sülük, bitirir insanı.
~ You Don't Know Jack ** / Sen Bilmezsin Jack (2010), Barry Levinson, ABD; Al Pacino, John Goodman, Susan Sarandon, Brenda Vaccaro, Danny Huston. > "Doktor Ölüm" lakaplı Jack Kevorkian'ın gerçekleşmesine yardımcı olduğu 130'dan fazla ölümcül hasta intiharını konu alıyor. Kişi kendi yaşamı üzerinde nereye kadar söz sahibidir?
~ Z * / ÖlümsüZ (1969), Costa-Gavras, Fransa - Cezayir; Jean-Louis Trintignant, Yves Montand, Irene Papas, Jacques Perrin, Charles Denner. Baskıcı iktidarların muhaliflerine uyguladığı taktikler küçük ayrıntılar dışında her devirde aynıdır.
~ Zeitgeist ** (2007), Peter Joseph, ABD; belgesel. > Dinler ve dünya ekonomisinin mevcut durumu üzerine karşı tezler.
~ Zeitgeist: Addendum ** (2008), Peter Joseph, ABD; belgesel. > Dünya ekonomisinin mevcut durumu üzerine karşı tezler.
~ Zelig ** (1983), Woody Allen, ABD; Woody Allen, Mia Farrow. > Bulunduğu kabın şeklini alan kişiliksiz bir adamın yaşam öyküsü.
~ Zıkkımın Kökü * (1993), Memduh Ün, Türkiye; Emre Akyıldız, Meriç Başaran, Günay Girik, Elif İnci, Menderes Samancılar. > Öğretmen olmayı isteyen bir çocuğun gözünden Adana’da yoksul yaşam.
~ Züğürt Ağa *** (1985), Nesli Çölgeçen, Türkiye; Şener Şen, Erdal Özyağcılar, Nilgün Nazlı, Füsun Demirel. > Zalim olamadığı için zamana ayak uyduramayan bir köy ağasının hem komik hem hüzünlü macerası.
~ Zwartboek ** / Black Book / Kara Kitap (2006), Paul Verhoeven, Hollanda – Almanya – Birleşik Krallık – Belçika; Carice van Houten, Sebastian Koch, Halina Reijn. > İkinci Dünya Savaşı’nda cephe gerisinde ki yaşam da çok zordu.

Yukarıdaki filmler, çok sayıda izlenmiş film arasından seçildi. İzleyip puan verdiğim tüm filmlerin listesi için: TIKLAYINIZ. (IMDb linkleri)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder