5 Şubat 2013 Salı

En Güzel Film Müzikleri


Artık senfoni, konçerto, opera besteleri pek çıkmıyor. Onların geçen yüzyılın ortalarına kadar üstlendiği işlevi artık sinema için yapılan müzikler devraldı.

Fon müziği olarak adlandırılan müzik türü filmlerin dramatik yapısına destek olarak kullanılıyor. Ancak kimi film müzikleri öyle seviliyor ki ünleri bazen ait oldukları filmi bile aşabiliyor.

Aşağıda beğendiğim film müziklerinin bir listesini ve YouTube video linklerini bulacaksınız. İyi seyirler/dinlemeler [Sıralama filmlerin orijinal isimlerine göre yapıldı. Seçki film için özel olarak bestelenmiş müzikler arasından yapıldı.

Klasik müziğin seçkin örneklerine ise bu linkle ulaşabilirsiniz].

Başlamadan önce belirteyim. Bana göre en büyük film müziği bestecisi Ennio Morricone'dir.

Kaynak: Yaşamım, IMDb.com, YouTube, Wikipedia.

A Summer Place / Yaz Aşıkları (1959; Delmer Daves) >>> Max Steiner'ın bestelediği müziklerden "Molly and Johnny Theme" filmin romantizmine katkı sağlamıştır. Percy Faith ve Orkestrası'nın kaydı da (Theme from A Summer Place) müzik listelerinde 1 numaraya kadar çıkmıştır.

Against All Odds (1984; Taylor Hackford) >>> Phil Collins'in "Against All Odds (Take a Look at Me Now)" filmin kurtarıcısıydı. Bağlantısı budur.

Aleksandr Nevskiy / Алекса́ндр Не́вский (1938; Sergei M. Eisenstein, Dmitri Vasilyev) >>> Sergei Prokofiev tarafından bestelenen müzikleri senfonik düzeydedir. Buz üzerinde yapılan savaş sahnesinin müziğinin linki budur.

Alexis Zorbas / Zorba the Greek / Zorba (1964; Mihalis Kakogiannis) >>> Mikis Theodorakis'e ait film müzikleri çok ünlüdür. "Zorba's Dance / Zorba'nın Dansı"nın linki budur.

American Gigolo / Manken (1980; Paul Schroder) >>> Blondie'nin "Call Me / Ara Beni / Çağır Beni" parçası unutulmazdır.

An Officer and a Gentleman / Subay ve Centilmen (1982; Taylor Hackford) >>> Joe Cocker ile Jennifer Warnes'ün seslendirdiği "Up Where We Belong / Yukarı; Ait Olduğumuz Yere".

Arkadaş (1974; Yılmaz Güney) >>> Ülkemiz sinemasında bir film için özel olarak bestelenmiş çok az sayıda şarkı vardır. Melike Demirağ'ın söylediği "Arkadaş" bunlardan biridir. Linki budur.

Atla Gel Şaban (1984; Natuk Baytan) >>> Durmuş Çiğdem'in Türkçe sözlerle söylediği Makedon türküsü "Şiki Şiki Baba" filmde önemli bir rol üstlenir. Linki budur. Beirut grubunun versiyonu için buraya tıklayınız.

Awaara / The Tramp / Avare (1951; Raj Kapoor) >>> Bestesi  Shankarsingh Raghuwanshi ile Jaikishan Dayabhai Pankal'a, sözleri Shailendra'ya ait olan "Awaara Hoon / Avareyim" adlı şarkı Hindistan'dan sonra en çok Türkiye'de sevilmiştir herhalde (Şarkıları seslendirenler, Mukesh (erkek), Lata Mageshkar (kadın)). Linki budur. Diğer güzel parçalar: "Dam Bhar Jo Udhar Munh Phere", "Ek Bewafa Se Pyar Kiya", "Hum Tujhse Mohabbat Kar Ke".

Batman (1989; Tim Burton) >>> Danny Elfman'ın bestelediği tema müziği Yarasa Adam'ın karanlık ruhunun derinliklerine sarkan ip gibidir. Linki budur.
Beverly Hills Cop / Sosyete Polisi (1984; Martin Brest) >>> Harold Faltermeyer'in "Axel F" adı verilen melodisi 80'li yılları tanımlayan ezgilerden birisi oldu. Buraya tıklayınız.

Bir Teselli Ver (1971; Ömer Lütfi Akad) >>> Orhan Gencebay'ın ilk filmi; aynı zamanda ilk arabesk şarkı filmi (Arabesk terimini Gencebay asla benimsememiştir). Her plağa bir film çekme dönemidir. Linki budur.

Blade Runner (1982; Ridley Scott) >>> Vangelis'in elektronik müziği filmin gelecekçi yapısına uygundur. İki parçası çok ünlüdür. 1- "Love Theme / Aşk Teması", 2- "End Theme / Bitiş Teması".

Bodyguard; The (1992; Mick Jackson) >>> Doly Parton'un 1974 tarihli country şarkısı "I Will Always Love You / Seni Daima Seveceğim"in Whitney Huston tarafından söylenen avaz avaz versiyonu kimileri için o yılın güzelliği, kimileri içinse baş belasıydı. Linki budur.

Bombay / Mumbai (1995; Mani Ratnam) >>> A.R. Rahman'ın bestelediği "Bombay Theme / Mumbai Theme Tune" akıldan çıkmayan bir melodidir. Linki budur.

Boot; Das / Mukaddes Vazife (1981; Wolfgang Petersen) >>> Bir grup Alman askerinin bir delinin hayalleri uğruna U-Boot adı verilen bir konserve kutusunun içinde verdiği yaşam mücadelesine en uygun düşecek müzikleri bestelemiş Klaus Doldinger. Ana temanın linki buradadır. "Heimkehr" için link budur. Romantik bir parça olan "Erinnerung" için link budur.

Brazil (1985; Terry Gilliam) >>> Ary Barroso'nun 1939'da bestelediği "Aquarela do Brasil / Brazil" isimli şarkı filme hem adını hem masalsı havasını vermiştir. Antonio Carlos Jobim'in 1970 tarihli versiyonunun linki budur.

Breakfast at Tiffany's / Çılgınlar Kraliçesi (1961; Blake Edwards) >>> Henry Mancini'nin bestesi Johnny Mercer'in güftesi ve işte karşınızda beyaz perdeye gölgesi düşmüş en güzel kadınlardan biri olan Audrey Hepburn'ün söylediği "Moon River / Ay Nehri". Bağlantısı budur.

Bridge on the River Kwai; The / Kwai Köprüsü (1957; David Lean) >>> Esir İngiliz askerlerin ıslıkla çaldıkları, Kenneth Alford'un 1914'te bestelediği "Colonel Bogey March / Albay Bogey Marşı"nın melodisi ünlüdür. Linki budur.

Bullitt / Gangsterin Kaderi (1968; Peter Yates) >>> Lalo Schifrin tarafından bestelenen renkli müziklerden birisi; "Main Title / Ana Tema". Linki bu.

Buono, il Brutto, il Cattivo; Il / The Good, the Bad and The Ugly / İyi, Kötü ve Çirkin (1966; Sergio Leone) >>> Ennio Morricone - Sergio Leone birlikteliğinin en güzel ürünlerinden birisi bu filmin müzikleridir. Dört parça öne çıkar filmde:
1- Ana Tema / Main Title / Titoli : Linki budur.
2- Bir Askerin Öyküsü / The Story of a Soldier / La Storia de un Soldato : Linki budur.
3- Altın Coşkusu / The Ectasy of Gold / L'estasi dell Oro: Linki budur.
4- Üçlü / The Trio / Il Triello : Linki budur (müzik üçüncü dakikada ön plana çıkıyor). Mezaristanın ortasındaki boşlukta üç silahşorun sanki onlar için ölüm yokmuş gibi altın için vuruştukları bu sahne her izleyişimde tüylerimi diken diken eder. Üç erkeğin birbirlerini tartan bakışmalarından bir destan yaratmasında Leone'nin en büyük yardımcısı Morricone'nin bestelediği müziktir.

Butch Cassidy and the Sundance Kid / Sonsuz Ölüm (1969; George Roy Hill) >> Hal David ile Burt Bacharach'ın film için özel olarak bestelediği şarkı "Raindrops Keep Fallin' on My Head / Yağmur Taneleri Başıma Düşüp Duruyor" pop müzik klasikleri arasına girmiştir. Linki budur.

Canım Kardeşim (1973; Ertem Eğilmez) >>> Yürek burkan bir filme yürek burkan bir müzik yakışırdı. Cahit Oben de bunu yapmış. Linki budur.

Casablanca / Kazablanka (1942; Michael Curtiz) >>> Orijinali 1931 tarihli olan "As Time Goes By / Zaman Akıp Giderken" filmin içine iyi oturtulmuş ve en ünlü film şarkılarından birisi olmuştur. Linki budur.

C'era Una Volta il West / Once Upon A Time in the West / Batıda Kan Var (1968;  Sergio Leone) >>> Ennio Morricone'nin bestelediği ses kuşağından iki parça: 1- Soğuk yenen intikam yemeklerinin müziği "Man With a Harmonica / Mızıkalı Adam" (Düello sahnesindeki uzun versiyon); 2- Eğlenceli ama ölüme doğru soluklaşan "Farewell to Cheyenne / Cheyenne'e Elveda"; 3 - Umut dolu "Jill's America / Jill'in Amerikası".

Chariots of Fire / Ateş Arabaları (1981; Hugh Hudson) >>> Vangelis'in bestesi bu spor filmine çok anlam katmıştır. Linki buradadır.

Cid; El / El Sid (1961; Anthony Mann) >>> Yeşilçam'ın "Türkler Bizansa Karşı" konulu kılıç şakırtılı sözde tarihsel avantür filmlerinde sıkça kullanılan tema müziğinin bestecisi Miklos Rozsa'dır. Filmde İspanyolların Müslümanları İber Yarımadası'ndan atışı konu edilir (İspanyollar Mağribilere karşı :). Linki budur. Filmdeki diğer müziklerin de bulunduğu daha uzun bir versiyon için link şudur.

Clan des Sciliens; Le / Sicilyalılar Çetesi (1969; Henri Verneuil) >>> Yeşilçamın mafya filmlerinde sıkça fon müziği yapılan içli bir müzik; üstad-ı azam Ennio Morricone'den. Linki budur.

Classe Operaia va in Paradiso; La / The Working Class Goes to Heaven / İşçi Sınıfı Cennete Gider (1971; Elio Petri) >>> Ennio Morricone'nin bestesi, TRT Radyolarında yayınlanan radyo tiyatrolarında gerilim müziği olarak az kullanılmadı. Efektör de Korkmaz Çakar'dı değil mi? :) Linki budur.

Cria Cuervos / Cria! / Besle Kargayı (1976; Carlos Saura) >>> Jeanette'nin seslendirdiği "Porque te vas" isimli şarkı akılda kalıcıdır. Linki budur.

Çöpçüler Kralı (1977; Zeki Ökten) >>> Özdemir Erdoğan'ın bestelediği "Gurbet" bu film için mi bestelenmişti bilmiyorum ama bu filmde çok iyi durmuştu. Linki buradadır. Bu filmde kullanılan Bora Ayanoğlu bestesi "Yunus" (1972) pek çok başka Türk filminin fonuna renk katmıştır. Linki de budur. Sözlü versiyonunun linki budur.

Davaro (1981; Kartal Tibet) >>> Filmdeki hiçbir şarkı film için bestelenmemişti. Ama arabesk müziğin klasiklerini Kemal Sunal tarafından söyleniyormuş gibi izlemenin zevki bir başka :) 1- "Bu da geçer". 2- "Ölürsem Kabrime Gelme İstemem" (Şarkıları söyleyen Vahdet Vural olabilirmiş).

Deer Hunter; The / Avcı (1978; Michael Cimino) >>> Stanley Myers'in 1970 tarihli bestesi "Cavatina" bu filmle tanındı. Linki budur. Myers'in film için bestelediği "Sarabande" da filmin müzikleri arasındadır. Linki budur.

Deprisa, Deprisa / Fast, Fast / Çabuk, Çabuk (1981; Carlos Saura) >>> Los Chunguitos'un icra ettiği "Me quedo contigo" güzel şarkıdır. Linki de budur. 

Diarios de Motocicleta / The Motorcycle Diaries / Motosiklet Günlüğü (2004; Walter Salles) >>> Gustavo Santaolalla'nın bestesi olan "Apertura" çok güzeldir. Linki budur.

Die Another Day / Başka Gün Öl (2002; Lee Tamahori) >>> Madonna'nın seslendirdiği şarkı en iyi 007 James Bond film açılış şarkılarındandır. Linki burada.

Dirty Dancing / İlk Dans, İlk Aşk (1987; Emile Ardolino) >>> Bill Medley ve Jennifer Warnes seslendiriyor: "The Time of My Life / Ömrümün Geçtiği Zaman". Bu da onun kadar tutulmayan "She's Like the Wind / Rüzgar Gibi (Hatun)".

Doctor Zhivago / Dr. Jivago (1965; David Lean) >>> Maurice Jarre'ın betelediği "Lara's Theme / Lara'nın Teması" ünlüdür. Linki budur.

Dom Za Vesanje / Time of the Gypsies / Çingeneler Zamanı (1988; Emir Kusturica) >>> Anonim bir Roman / Balkan müziği olan "Ederlezi / Hıdırellez" bu filmle birlikte dünya çapında ün kazandı. Linki budur.

Don Juan DeMarco (1995; Jeremy Leven) >>> Bryan Adams'ın seslendirdiği "Have You Ever Really Loved a Woman? / Sen Hiç Bir Kadını Gerçekten Sevdin mi?" şahane bir şarkıdır.

Dönüş (1972; Türkan Şoray) >>> Seha Okuş'un duru ve tatlı sesiyle bizi hüzne boğduğu "Hasretinle Yandı Gönlüm" Türk Hafif Müziği klasikleri arasına girmiştir. Linki budur. Bir linki de budur.

Dr. No (1962; Terence Young) >>> Monty Norman'ın bestelediği, John Barry'nin düzenleyip (aranje edip) orkestrasıyla birlikte çaldığı tema müziği (James Bond Theme) çok ünlüdür. Linki budur.

Endless Love / Affedilmeyenler (1981; Franco Zeffirelli) >>> Sadece Brooke Shields ve bu şarkı için izlemeye değecek bir film: "Endless Love / Bitimsiz Aşk". Seslendirenler: Lionel Richie & Diana Ross

English Patient; The / İngiliz Hasta (1996; Anthony Minghella) >>> Gabriel Yared'in bestelerini, eski caz parçalarını ve bir Macar türküsünü (Marta Sebestyen tarafından seslendirilen "Szerelem, Szerelem") içeren soundtrack'i muhteşemdir. En güzel bölümleri: 1- "Szerelem, Szerelem + The English Patient" ; 2- "Ending Theme / Bitiş Müziği" ; 3- "Szerelem, Szerelem" 

Enter the Dragon / Ejderin Üç Fedaisi (1973; Robert Clouse) >>> Lalo Schifrin'in, bu Bruce Lee (Buruş Li :) filmi için bestelediği ana tema müziği her türden Yeşilçam filminde defalarca kez kullanılmıştır. Linki budur.

E.T. the Extra-Terrestrial / E.T. (1982; Steven Spielberg) >>> Spielberg ile birlikte bir çok iyi işe imza atan John Williams'dan coşkulu bir fon müziği. Linki buradadır.

Exorcist, The / Şeytan (1973; William Friedkin) >>> Mike Oldfield'in filmle aynı yıl piyasaya çıkan plağından alınan "Tubular Bells / Boru Çanlar" parçasının giriş kısmı, filmle birlikte ününe ün kattı. Linki budur.

Fabuleux destin d'Amélie Poulain; Le / Amelie (2001; Jean-Pierre Jeunet) >>> Yann Tiersen'in bestelediği müzikler baştan sona şahanedir. Seçtiklerim: 1- "Comptine d'Un Autre Été: L'après Midi" ; 2- "La Valse d'Amélie" ; 3- "La Valse Des Monstres".

Fame / Şöhret (1980; Alan Parker) >>> Irene Cara'nın seslendirdiği "Fame" adlı parça en iyi orjinal şarkı Oscar'ını almıştır. Linki budur.

Fargo (1996; Joel Coen) >>> Carter Burwell'in besteleri filmin beyaz çöl havasına büyük katkı sağlamıştır. En güzel parçası bence "Fargo, North Dakota"dır. Linki budur.

Flash Gordon / Fezada Çarpışanlar / Bay Tekin (1980; Mike Hodges) >>> Film hiper-dandik'tir ama Queen'in bestelediği şarkısı "Flash" akılda kalıcıdır. Linki.

Flashdance (1983; Adrian Lyne) >>> Müzik, Giorgio Moroder; sözler, Keith Forsey ve Irene Cara; seslendiren Irene Cara ve işte karşınızda "Flashdance... What a Feeling / Hızlı Dans... Ne His Ama". Bu filmdeki bir başka hit şarkı da Michael Sembello'nun "Maniac / Manyak" ıdır.

Footloose / Yasak Dans (1984; Herbert Ross) >>> Kenny Loggins'in "Footloose" şarkısı o yıla damgasını vurmuştur. Linki burada.

Fountain; The / Kaynak (2006; Darren Aronofsky) >>> Clint Mansell'in hüzün çağlayanı halinde dökülen müzikleri harikuladedir. 1- "The Last Man" ; 2- "Death Is the Road to Awe" .

Ghost / Hayalet (1990; Jerry Zucker) >>> 500'den fazla versiyonu olan 1955 tarihli Alex North ve Hy Zaret bestesi "Unchained Melody / Serbest Bırakılmış Melodi"yi The Righteous Brothers seslendiriyor. Bağlantısı budur.

Ghost Busters / Hayalet Avcıları (1984; Ivan Reitman) >>> Ray Parker Jr.'ın besteleyip icra ettiği "Ghostbusters" şarkısı 80'lerin en güzel pop müzik parçalarından biridir ve en iyi orijinal film şarkısı Oscar'ı almıştır. Linki budur.

Giu la Testa / A Fistful of Dynamite / Duck, You Sucker / Yabandan Gelen Adam (1971; Sergio Leone) >>> Ennio Morricone'den... Linki budur.

Godfather; The / Baba (1972; Francis Ford Coppola) >>> Nino Rota'ya ait müzikler film müzikleri müzesinin en nadide parçalarındandır. "The Godfather Waltz / Baba Valsi"nin linki budur. "The Godfather Part II / Baba II" (1974) filminde Nino Rota'nın müziklerine Carmine Coppola'nın besteleri eklendi. "The Imigrant / Göçmen" parçasının linki için tıklayınız (1:28'de başlayan kısım Part II için bestelenmiştir).

Goldfinger / Altınparmak (1964; Guy Hamilton) >>> John Barry'nin bestelediği, Shirley Bassey'in seslendirdiği parça en iyi 007 James Bond film başlangıç şarkılarındandır. Linki budur.

Gone With the Wind / Rüzgâr Gibi Geçti (1939; Victor Fleming) >>> Max Steiner'in tema müziği filmin verdiği görkem hissini destekler. Linki budur.

Graduate; The / Aşk Mevsimi (1967; Mike Nichols) >>> Simon & Garfunkel tarafından icra edilen iki şarkı 60'lı yılların klasikleri arasındadır: 1- "Sound of Silence / Sessizliğin Sesi" (1965; Paul Simon'ın John F. Kennedy'nin öldürülüşü üzerine yaktığı ağıt) ve bir de 2- "Mrs. Robinson".

Grease (1978; Randal Kleiser) >>> Bu müzikalden aklımda kalan şarkılar: 1- "You're the One That I Want / Arzuladığım Sensin" ; 2 - "Summer Nights / Yaz Geceleri"

Hababam Sınıf (1975; Ertem Eğilmez) >>> Melih Kibar'ın yavaş çalınınca hüzün hızlı çalınınca neşe veren melodisini duyup da kulaklarını kabartmayan yoktur. Linki bu.

Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter and the Sorcerer's Stone / Harry Potter ve Felsefe Taşı (2001; Chris Columbus) >>> John Williams'ın bestelediği "Hedwig's Theme" oldukça ünlenmiştir. Linki budur.

I... comme Icare / I as in Icarus / İkarus'un İ'si (1979; Henri Verneuil) >>> Film müziği deyince akla ilk gelen bir kaç isimden birisi olan Ennio Morricone'nin bu film için yaptığı bestelerden birisi de "La Verite et le Soleil / Gerçek ve Güneş"tir. Linki budur.

Inception / Başlangıç (2010; Christopher Nolan) >>> Rüyadan gerçeğe geçişin anahtarı olarak Édith Piaf'ın "Non, Je Ne Regrette Rien / Hayır, Hiçbir Şeyden Pişman Değilim" (1960) şarkısı kullanılıyordu. Linki budur.

Jaws / Denizin Dişleri (1975; Steven Spielberg) >>> John Williams'ın bestelediği müzik, germe işlevini gayet güzel yerine getiriyor. Bağlantı buraya için tıklayınız.

Jeux Interdits / Forbidden Games / Yasak Oyunlar (1952; René Clément) >>> Fon müziği olarak kullandığı ünlü anonim beste ile aynı adı taşır film. Linki budur.

Kassière; De / Lily Was Here / Lily Burada İdi / Kasiyer (1989; Ben Verbong) >>> David A. Stewart & Candy Dulfer'in "Lily Was Here" parçası çok beğenildi.

Kill Bill Vol. 1 (2003; Quentin Tarantino) >>> James Last'ın bestelediği Georghe Zamfir'in pan flütle can verdiği "The Lonely Shepherd / Yalnız Çoban" (1977), 80'li yıllarda TRT Televizyonunun necefli maşrapa fon müziğiydi. Tarantino, pek çok melodiyle birlikte bunu da filminde kullandı. Linki budur. Filmde kullanılan bir başka ünlü parça da bir Sony Bono bestesi olan Nancy Sinatra'nın (daha önce Bono'nun eşi Cher'in) söylediği "Bang Bang"dir (1966). Linki budur.

King Kong (2005; Peter Jackson) >>> James Newton Howard'ın bestelediği müzikleri çok etkileyicidir. "Central Park" isimli bölümün müziği buradadır. Bitişteki müzik ise buradadır.

Koyaanisqatsi (1982; Godfrey Reggio) >>> Film izlenmeye, Philip Glass'a ait müzikleri de dinlemeye değer. Filmle aynı isme sahip müziğin Linki budur. "Prophecy / Kehanet" isimli parçanın linki budur.

Last of the Mohicans; The / Son Mohikan (1992; Michael Mann) >>> Müzikler Trevor Jones ve Randy Edelman'dan. "Promontory" adlı parça harikuladedir. Linki budur.

Lawrence of Arabia / Arabistanlı Lawrence (1962; David Lean) >>> Maurice Jarre'ın bestesi çöl rüzgârları estirir. Linki budur.

Léon / The Professional / Sevginin Gücü (1994; Luc Besson) >>> Sting'in 1993 yılı bestesi "Shape of my Heart / Kalbimin Şekli" adlı şarkı filme ayrı bir güzellik kattı. Linki budur.

Limelight / Sahne Işıkları (1952; Charles Chaplin) >>> Yazan, yöneten, yapımcı, oynayan Chaplin. Müzik de Chaplin'in. Fransızlar böyle insanlara "auteur complete / komple yaratıcı" diyor. Linki budur.

Lion in Winter; The / Kış Aslanı (1968; Anthony Harvey) >>> John Barry'nin bestelediği ana tema (main theme) müziği Yeşilçam yapımı kılıç şakırtılı filmlerde de sıkça kullanılmıştır. Linki budur.

Love is a Many-Splendored Thing / Aşk Güzel Şeydir (1955; Henry King) >>> Bestesi Sammy Fain'e güftesi Paul Francis Webster'a ait olan şarkı en iyi orijinal film şarkısı Oscar'ı almıştı. Linki budur.

Love Story / Aşk Hikâyesi (1970; Arthur Hiller) >>> Filmin müziği dünya çapında bir fenomene dönüşmüştür. Orijinali sözsüz olan Francis Lai melodisine bir çok dilde tekrar tekrar söz yazılıp şarkı yapılmıştır. Linki budur.

Magnificent Seven; The / Yedi Silahşörler (1960; John Sturges) >>> Elmer Bernstein'a ait ana tema müziği çok elektriklidir. Linki budur.

Man Who Knew Too Much; The / Tehlikeli Adam (1956; Alfred Hitchcock) >>> Bu film için Jay Livingston ile Ray Evans'ın bestelediği "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) / Her Şey Olacağına Varır", aktris-şarkıcı Doris Day tarafından seslendirilmiştir. Linki bu.

Mavi Mavi (1985; İbrahim Tatlıses) >>> O zamanlar yeni çıkan kasete bir bazen birkaç filim çekilirdi. Ünlü şarkının linki budur.

Message; The / Çağrı - İslamiyetin Doğuşu (1977; Moustapha Akkad) >>> Maurice Jarre'nin müziği filmle beraber İslam aleminde ünlenmiştir. Linki budur.

Metello (1970; Mauro Bolognini) >>> Enni Morricone'den bir romantizm çağlayanı daha. Linki budur.

Midnight Cowboy / Geceyarısı Kovboyu (1969; John Schlesinger) >>> Harry Nilsson'un seslendirdiği "Everybody's Talkin' / Herkes Dırdır Ediyor" oldukça güzeldir. Linki budur. Yeşilçam'ın komedi filmlerinde de zaman zaman kullanılan hayal sahnesi müziği "Florida Fantasy" isimli John Barry bestesinin linki de budur.

Mission; The / Görev (1986; Roland Joffé) >>> Ennio Morricone bestesi "Gabriel's Oboe" kulaklarda kalıcıdır. Buraya tıklayınız.

Mission: Impossible / Görevimiz Tehlike (1996; Brian De Palma) >>> Lalo Schifrin'in 1966 tarihli aynı isimli TV dizisi için bestelediği jenerik müziğinin "cover versiyonu" Larry Mullen Jr. & Adam Clayton tarafından yapıldı. Linki budur.

Modern Times / Asri Zamanlar (1936; Charles Chaplin) >>> Filmin "Smile" adıyla ünlenen tema müziği ünlüdür. Linki budur. Bestecisi Şarlo'nun kendisidir.

Moses the Lawgiver / Kanun Koyucu Musa (1974) >>> Bu mini TV dizisinin tema müziği Ennio Morricone'den. Linki budur.

New York, New York (1977; Martin Scorsese) >>> John Kander'in müziği, Fred Ebb'in sözleri. Liza Minelli tarafından seslendirilen "Theme from New York, New York" sonraları bir Frank Sinatra klasiği olarak benimsendi.

Novecento / 1900 (1976; Bernardo Bertolucci) >>> Ennio Morricone'nin bestesi 317 dakikalık destanın başlangıcında çalar. Adına "Romanzo" denmiştir. Linki budur.

Nuovo Cinema Paradiso / Cennet Sineması (1988; Giuseppe Tornatore) >>> Ennio Morricone bestesi "Love Theme / Aşk Teması" şahanedir ve linki budur.

Once Upon A Time in America / C'era una volta in America / Bir Zamanlar Amerika'da (1984; Sergio Leone) >>> Yine büyük üstat Ennio Morricone'nin muhteşem besteleri. Filmde, Georghe Zamfir'in pan flütünden çıkan sesle açık ara öne çıkan muhteşem ezgi "Cockeye's Song / Şaşı'nın Şarkısı"'nın Linki buradadır. "Poverty / Yoksulluk" isimli parçanın linki ise budur. "Deborah's Theme" için buraya tıklayınız.

One From the Heart / Yürekten Biri (1982; Francis Ford Coppola) >>> En önemli kozu şarkıları olan filmden, alıp götüren tarzdaki Tom Waits bestesi; "This One's From the Heart / Bu kez Yürekten Geldi".

Otac na službenom putu / When Father Was Away on Business / Babam İş Gezisinde (1985; Emir Kusturica) >>> Zoran Simjanović'in besteleri filme çok şey katmıştır. Linki buradadır.

Out of Africa / Benim Afrikam (1985; Sydney Pollack) >>> John Barry'nin bestelediği tema müziği şahanedir. Linki budur.

Papillon / Kelebek (1973; Franklin J. Schaffner) >>> Jerry Goldsmith'in bestelediği tema müziği oldukça ünlüdür. Linki budur.

Parapluies de Cherbourg; Les / Şerburg Şemsiyeleri (1964; Jacques Demy) >>> Müziklerini Michel Legrand'ın bestelediği filmde tüm diyaloglar şarkı söyler şekildedir. Film için çağdaş bir opera tanımlamasını kullanabiliriz. Hüzün dalgalarını yüreğe yüreğe çarpan Ana tema müziği ve o müziğin kullanıldığı ayrılık sahnesi buradadır. 

Passion de Jeanne d'Arc; La / Jan Dark'ın Çilesi (1928; Carl Theodor Dreyer) >>> Film sessiz olarak çekilmiştir. Eksiksiz bir kopyası 1981 yılına kadar bulunamamıştır. Richard Einhorn, 1994 yılında bu filmden esinlenerek "Voices of Light / Işığın Sesleri" isimli grubun seslendirdiği müzikler bestelemiştir. Müzikler filmin, Criterion Collection DVD'sindeki versiyonunda fon müziği olarak kullanılmıştır. Bu müziklerden "Anima"nın linki buradadır. "Sacrament"in linki budur; "Torture"un linki ise budur. "Interrogation"a buradan ulaşabilirsiniz.

Pat Garrett & Billy the Kid (1973; Sam Peckinpah) >>> "Şiddetin ozanı"nın yönettiği western filmi için Bob Dylan yumuşak bir folk rock klasiği besteledi: "Knockin' on Heaven's Door / Cennetin Kapısındaki Vuruşlar"

Per Qualche Dollaro in Piu / For A Few Dollars More / Birkaç Dolar İçin (1965; Sergio Leone) >>> Bu İtalyan Westerni'ninin (spagetti western) müzikleri de şahanedir. Besteleri Ennio Morricone'den. Ana tema müziğinin linki buradaFinal sahnesindeki düellonun fon müziği burada ("La Resa dei Conti).

Per Un Pugno di Dollari / A Fistful of Dollars / Bir Avuç Dolar (1964; Sergio Leone) >>> Leone ile Ennio Morricone'nin birlikteliklerinin ilk eseri. Ana tema (Titoli) müziği budur.  "Per un Pugno di Dollari" budur.

Pink Panther; The / Pembe Panter (1963; Blake Edwards) >>> Pembe renkli bir panter animasyonu eşliğinde verilen jenerik müziği Henry Mancini tarafından bestelenen ve akılda kalıcılığı en yüksek sinema melodilerinden biridir. Linki budur.

Pinocchio / Pinokyo (1940; Ben Sharpsteen ve diğerleri) >>> Bu Walt Disney yapımı çizgi film klasiğindeki  Cliff Edwards'ın çekirgenin (Jiminy Cricket) ağzından seslendirdiği "When You Wish Upon A Star / Bir Yıldız Kayarken Dilek Tuttuğunda" sonraki yıllarda ününü sürdürmüş ve Walt Disney şirketinin marka müziği haline dönüşmüştür. Linki burada.

Pirates of Caribean: The Curse of the Black Pearl / Karayip Korsanları - Siyah İnci'nin Laneti (2003; Gore Verbinski) >>> Klaus Badelt'in bestelediği tema müziği Show TV ana haber bülteninde bir dönem o kadar sık kullanıldı ki Korcan Karar ya da Ali Kırca tarafından bestelendiğini düşünenler oldu :)) Linki budur.

Police Academy / Polis Okulu (1984; Hugh Wilson) >>> Robert Folk'un bestelediği "Police Academy March / Polis Akademisi Marşı" eğlenceli bir parçadır. Linki budur. İlk dört Akademi filmindeki eşcinsel barı "The Blue Oyster Bar" sahnelerinde fonda "Bimbo Jet" isimli "Euro Disko" grubunun 1975 tarihli "El Bimbo" parçasının melodisi çalınır. Linki budur.

Pote tin Kyriaki / Never on Sunday / Pazar Günü Asla (1960; Jules Dassin) >>> Manos Hadjidakis'in bestelediği "Ta paidia tou Peiraia" adlı şarkıyı başrol oyuncusu Melina Mercouri seslendirmiş. Linki budur. Enstrümantal sirtaki versiyonu için link budur.

Pretty Woman / Özel Bir Kadın (1990; Garry Marshall) >>> Roy Orbison'un 1964'te bestelediği ve plağa okuduğu "Oh, Pretty Woman / Ah, Tatlı Kadın" adlı şarkı filmle özdeşleşmiştir. Linki budur.

Professionnel; Le / Profesyonel (1981; Georges Lautner) >>> Ennio Morricone'nin bestesi "Chi Mai" hüzün-romantizm burgacı yaratır ortamda. Linki budur.

Psycho / Sapık (1960; Alfred Hitchcock) >>> Büyük besteci Bernard Herrmann'ın film için yaptığı beste hakikaten irkilticidir. Linki budur.

Pulp Fiction / Ucuz Roman (1994; Quentin Tarantino) >>> Tüm Tarantino filmleri konu, kamera teknikleri ve müzikler açısından birer toplama / kolajdır. Bu filmin toplama soundtrack'inden seçtiklerim: 1- Chuck Berry'den "You Never Can Tell / Asla Söyleyemezsin" (1964); 2- Orijinali 1927 tarihli bir Yunan rebetiko'su olan "Misirlou / Mısırlı (Kız)"ın Dick Dale & His Del-Tones (1962) tarafından yapılan "Amerikan sörfçü rock'ı" versiyonu. 3- Girl, You'll Be a Woman Soon / Kız, Yakında Bir Kadın Olacaksın (1967 tarihli Neil Diamond şarkısının 1992 Urge Overkill versiyonu Uma Thurman'ın kokain çektiği sahne ile özdeşleşti).

Quatre Cents Coups; Les / The 400 Blows / 400 Darbe (1959; François Truffaut) >>> Jean Constantin'inden "Finale / Son", sinema tarihinin en etkileyici final sahnelerinin birine fon müziği olmuştur. İsyankâr genç Antoine Doniel rolündeki Jean-Pierre Léaud, ıslahevinden kaçar ama şu acı gerçekle yüzleşir bir sahilde: Toplumdan kaçamazsın; doğada sana artık -belki beş bin yıldır- yer yok. Linki budur (Müzik 2:39'da başlıyor).

Raiders of the Lost Ark / Kutsal Hazine Avcıları (1981; Steven Spielberg) >>> Birlikte çok iyi işler çıkarmıştır Spielberg ve John Williams. İşte onlardan biri ilk Indiana Jones filmi için bestelenen bu enerjik müziktir. "Dünyayı Kurtaran Adam" (1982) filminde de bolca kullanılmıştır. Bağlantı için buyrunuz.

Rain Man / Yağmur Adam (1988; Barry Levinson) >>> Orijinali 1965 tarihli olan "Iko iko" şarkısının film için yeni yapılan The Belle Stars versiyonu çok ünlü oldu. Linki budur.

Requiem For A Dream / Bir Rüya İçin Ağıt (2000; Darren Aronofsky) >>> Clint Mansell'in bestelediği müzik iç karartan türden bir çarpıcılığa sahiptir. Uzun süre atv ve / veya Show TV ana haber bültenlerinde fon müziği olarak kullanıldı. Linki buradadır.

Robin Hood: Prince of Thieves / Robin Hood: Hırsızlar Prensi (1991; Kevin Reynolds) >>> Filmdeki en güzel şey "(Everything I Do) I Do It For You / Senin İçin Yaptığım Her Şey (Senin İçin Yaptım)" isimli şarkıydı. Linki budur.

Rocky (1976; John G. Avildsen) >>> Bill Conti'nin bestesi "Rocky's Theme" bir hayli ünlüdür. Linki budur.

Rocky III (1982; Sylvester Stallone) >>> Survivor grubu şarkıyı bu film için özel olarak bestelememişti belki ama bu filmle birlikte ününe ün kattı: "Eye of the Tiger / Kaplanın Gözü". Şarkı spor deyince ilk akla gelen gaza getirici müziklerden birisi oldu. İşte linki.

Rocky IV (1985; Sylvester Stallone) >>> James Brown'dan "Living in America / Amerika'da Yaşamak"; Survivor'dan "Burning Heart / Yanan Kalp"; Robert Tepper'den "No Easy Way Out / Kolay Bir Çıkış Yolu Yok".

Romeo + Juliet (1996; Baz Luhrman) >>> The Cardigans'ın film gösterime girmeden iki ay önce piyasaya sürdükleri şarkıları "Lovefool / Aşk Budalası" filmin ününe büyük katkı sağlamıştır. Linki budur.

Romeo and Juliet / Romeo ve Juliet (1968; Franco Zeffirelli) >>> Nino Rota'nın bestelediği müzik tam Shakespeare'e yakışacak düzeydedir. Linki budur.

Rush (1991; Lili Fini Zanuck) >>> Eric Clapton'un 53'üncü kattan düşerek ölen dört yaşındaki oğlu için bestelediği "Tears in Heaven / Cennetteki Göz Yaşları" ilk bu filmde kullanıldı. Linki budur.

Sacco e Vanzetti / Sacco ve Vanzetti (1971; Giuliano Montaldo) >>> Ennio Morricone ile Joan Baez'in ortak çalışması olan "Here's to You" oldukça ünlü bir şarkıdır. Linki.

Saturday Night Fever / Cumartesi Gecesi Ateşi (1977; John Badham) >>> Tüm zamanların en güzel soundtrack'lerinden (ses izlerinden) birine sahip olan filmden üç şarkı seçtim. 1- Her canlı bir gün "Stayin' Alive / Canlı Kalmak" şarkısını işitecektir. 2- "Night Fever / Gece Ateşi". 3- "How Deep is Your Love / Aşkın Öyle Derindeki". Üç şarkı da efsanevi Bee Gees grubunun.

Schindler's List / Schindler'in Listesi (1993; Steven Spielberg) >>> John Williams'ın bu film için bestelediği hüzünlü tema müziği kısa sürede modern klasikler arasına girdi. Bağlantı buraya için tıklayınız.

Selvi Boylum Al Yazmalım (1977; Atıf Yılmaz) >>> Cahit Berkay'ın içli bestesi için link budur.

Shaft / Korkusuz (1971; Gordon Parks) >>> Isaac Hayes'in efsanevi tema müziğinin linki budur.

Singin' in the Rain / Yağmur Altında (1952; Stanley Donen, Gene Kelly) >>> Orijinali 1929 tarihli olan ve filmle aynı adı taşıyan şarkı çok ünlüdür. Söyleyen Gene Kelly, beste Nacio Herb Brown, güfte Arthur Freed. Linki budur.

Sound of Music; The / Neşeli Günler (1965; Robert Wise) >>> 1959 yapımı Broadway müzikalinin sinema versiyonundan beğendiğim parçalar. Müzikler: Richard Rodgers, Güfteler: Oscar Hammerstein II. 1- "Do-Re-Mi" . 2- "Edelweiss". 3- "Prelude / The Sound of Music".

Space Jam (1996; Joe Pytka) >>> R. Kelly'nin söylediği "I Belive I Can Fly / Uçabileceğime İnanıyorum" çok beğenildi.

Stand by Me (1986; Rob Reiner) >>> Stephen King'in "The Body / Ceset" isimli kısa romanı 1986'da sinemaya uyarlanırken filme 1960 tarihli Ben E. King şarkısının adı verildi. Linki bu.

Star Wars [Star Wars: Episode IV - A New Hope] / Yıldız Savaşları (1977; George Lucas) >>> Filmin ana tema (main theme) müziği "Space Opera / Uzay Operası" yakıştırmasının ortaya çıkmasına katkı sağlayan film müziklerinden birisidir ve çağdaş maestro John Williams'ın bestelerindendir. Kimi muzip kişilerce ABD'nin bir sonraki ulusal marşı olmaya aday gösterilmiştir. Bağlantı buraya için tıklayınız. Bu filmin bir başka ünlü melodisi "The Imperial March / İmparatorluk Marşı" ya da "Darth Vader Theme" olarak bilinen parçadır. Buraya tıklayınız.

Staying Alive / Yaşıyorum (1983; Sylvester Stallone) >>> Filimden hatırlanmaya değer tek şey Frank Stallone'nin (Sylvester'in küçük biraderi) seslendirdiği "Far from Over" adlı şarkıdır. Linki budur.

Superman (1978; Richard Donner) >>> Yine bir John Williams bestecisi. İnsanı kıpır kıpır eden bir tema müziği. "Superman March / Süpermen Marşı" adıyla ünlenen ana tema müziğinin linki için tıklayınız (bizzat üstadın yönettiği bir versiyon).

Taxi Driver / Taksi Şoförü (1976; Martin Scorsese) >>> Bernard Herrmann'ın caz türündeki bestesi akıllardan çıkmaz. Sert başlayıp romantiğe geçiş yapan beste sona doğru kâbus diyarına dalış yapar. Linki budur. Eserin sade ve sırf romantik versiyonu için tıklayınız.

Thing; The / Şey (1982; John Carpenter) >>> Ennio Morricone tam bir korku bestesi yapmış. Ama bu tema müziğinin en kötülere verilen Razzie Ödülleri'ne aday gösterildiğini de belirteyim. Linki budur.

Three Musketeers; The / Üç Silahşorlar (1993; Stephen Herek); Bryan Adams, Rod Stewart ve Sting'in seslendirdiği "All For Love / Hepsi Aşk İçin" akılda kalıcıdır. Linki bu.

Titanic (1997; James Cameron) >>> James Horner - Will Jennigs ürünü olan "My Heart Will Go On / Kalbim Devam Edecek" parçasını Céeline Dion sesiyle kulaklarımıza musallat etmişti :)) Linki budur.

Top Gun (1986; Tony Scott) >>> Berlin grubunun bestesi olan "Take My Breath Away / Nefesimi Al Götür Uzaklara" şarkısı bu filme kişilik kazandırmıştır. Linki budur.

Top Hat / Silindir Şapka (1935; Mark Sandrich) >>> Irving Berlin'in bestelediği Fred Astaire'in seslendirdiği "Cheek to Cheek / Yanak Yanağa" çok güzel ve ünlüdür. Linki budur. Şarkının kullanıldığı diğer bazı filmler: "Rain Man / Yağmur Adam" (1988); "The English Patient / İngiliz Hasta" (1996); "The Green Mile / Yeşil Yol" (1999); "A.I. Artificial Intelligence / Yapay Zeka" (2001).

Twelve Monkeys / 12 Maymun (1995; Terry Gilliam) >>> Paul Buckmaster'in bestelediği müziğin "Dreamers Awake / Rüyacının Uyanışı" bölümü çok güzeldir. Linki budur.

Un Homme et Une Femme / Bir Kadın Bir Erkek (1966; Claude Lelouch) >>> Francis Lai'nin bestelediği,  Nicole Croisille ile Pierre Barouh'un seslendirdiği filmle aynı adı taşıyan şarkı hoştur. Linki budur.

Under Fire / Ateş Altında (1983; Roger Spottiswoode) >>> Jerry Goldsmith'in film için bestelediği müzik harikadır. Linki budur. Özellikle 1.52'de başlayan bölüm ünlüdür.

Underground / Yeraltı (1995; Emir Kusturica) >>> Goran Bregoviç'in bestelediği müzikler Türkiye'de o kadar çok beğenildi ki Sezen Aksu Kalaşnikov'un Türkçe versiyonunu yaptı. İki örnek: 1- "Kalasnjikov / Kalaşnikov" ve 2- "Mesecina / Ay Işığı".

Vertigo / Ölüm Korkusu (1958; Alfred Hitchcock) >>> Hitchcock'un başyapıtına layık bir ür-peri müziği bestelemiş Bernard Herrmann. Linki budur.

Vivre Sa Vie: Film en Douze Tableux / Yaşadığım Hayat: 12 Tablodan Oluşan Film (1962; Jean-Luc Godard) >>> Michel Legrand'ın bestesi filmin dramatik gücüne en az anlattığı acıklı hikaye kadar katkıda bulunmuş çok güçlü bir melodi. Linki burada.

Way We Were; The / Bulunduğumuz Yol (1973; Sydney Pollack) >>> Marvin Hamlisch'in bestelediği filmle aynı adı paylaşan parçayı Barbra Streisand çok güzel söyler. Linki budur.

West Side Story / Batı Yakasının Hikayesi (1961; Jerome Robbins, Robert Wise) >>> Leonard Berstein'in bestelediği "Maria" isimli şarkı bu müzikalin en güzel parçalarından birisidir. Linki bu.

White Nights / Beyaz Geceler (1985; Taylor Hackford) >>> Lionel Richie'nin "Say You, Say Me / Bir Sen Bir Ben Söyleyelim" isimli şarkısı filme iki ödül kazandırdı: En iyi orijinal film şarkısı dalında bir Altın Küre, bir Oscar.

Wizard of Oz; The / Oz Büyücüsü (1939; Victor Fleming) >>> Filmde bir çok şarkı vardı ama en unutulmaz olanı Judy Garland'ın seslendirdiği "Over the Rainbow / Somewhere Over the Rainbow / Gökkuşağının Üzerinde(ki Bir Yer)" idi. Llinki burada.

Wo Hu Cang Long / 卧虎藏龙 / Crouching Tiger, Hidden Dragon / Kaplan ve Ejderha (2000; Ang Lee) >>> Jorge Calandrelli ile Tan Dun bestesi, Coco Lee'nin seslendirdiği "A Love Before Time / Ezeli Aşk" isimli şarkı çok güzeldir. İngilizce versiyonu için buraya; Çince versiyonu için buraya... Bir Tan Dun bestesi olan "Farewell / Elveda" için buraya bakınız. Yine Tan Dun'dan "Night Fight Theme / Gece Dövüşü Müziği" için link bu.

Woman in Red / Kırmızılı Kadın (1984; Gene Wilder) >>> Stevie Wonder'in söylediği "I Just Called to Say I Love You / Yalnızca Seni Sevdiğimi Söylemek İçin Telefon Ettim" isimli şarkı ilk bu filmde duyuldu ve en iyi orijinal film şarkısı Oscar'ını aldı. Linki budur.

Working Girl / Çalışan Kız (1988; Mike Nichols) >>> Caryl Simon'un bestesini-sözlerini yazıp söylediği "Let the River Run / Nehir Aksın" adlı şarkısı en iyi şarkı Oscar'ını aldı.

Yol (1982; Şerif Gören, Yılmaz Güney) >>> Zülfü Livaneli bestesi final müziğinin linki budur.

You Light Up My Life (1977; Joseph Brooks) >>> Joe Brooks tarafından bestelenen ve Kasey Cisyk tarafından seslendirilen filmle aynı adı taşıyan şarkı o yılın en iyi film şarkısı Oscar ödülünü aldı. Filmden geriye akılda kalan tek şey bu şarkıdır.

You Only Live Twice / İnsan İki Kere Yaşar (1967; Lewis Gilbert) >>> John Barry bestesi olan ve filimle aynı adı paylaşan şarkıyı Nancy Sinatra seslendiriyor. En iyi "007 James Bond" film şarkılarından biridir. Linki budur.

Young Guns II / Genç Silahlar II (1990; Geoff Murphy) >>> Jon Bon Jovi'nin bestelediği Bon Jovi grubunun seslendirdiği "Blaze of Glory / İhtişamın Yalımları". Dikkat: Video filmin sonunu açık etmektedir!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder